Dysk twardy SSD od OCZ do notebooka

Planujesz modernizację laptopa? Tu możesz zapytać, czy dany podzespół będzie pasował do Twojego laptopa, np.: pamięć, procesor.
Polecamy na początek: Dysk twardy SSD od OCZ do notebooka, Wymiana karty graficznej w notebooku.

Moderator: Moderator

ja.michal
Przyjaciel forum
Posty: 687
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 18:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Dysk twardy SSD od OCZ do notebooka

Post autor: ja.michal » ndz, 10 paź 2010, 03:27

Jaka jest Wasza opinia na temat dysków SSD od OCZ?

Patrzę na OCZ Vertex 2 SATA II 2.5" SSD i parametry wyglądają bardzo fajnie.
100GB od 970zł więc nawet sensownie chyba. 50GB od 505zł, a 40GB od 440zł. 200GB od 1975zł, a 400GB od 6890zł.
Oczywiście patrzę na te 50GB i 100GB. :]


Jeszcze tak przy okazji. Da się zrobić backup całego dysku i wrzucić go na dysk innego typu i pojemności? Chodzi mi o przerzucenie całego systemu i plików z HDD na ewentualny SSD bez konieczności instalacji etc.
Trochę nie chce mi się instalować wszystkie od nowa.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-10-11, 08:42 ]
Pozwoliłem sobie nieco dodać do tematu ;)
Ostatnio zmieniony pn, 13 gru 2010, 22:18 przez ja.michal, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
krystianb
Moderator
Posty: 2241
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 19:30
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Post autor: krystianb » ndz, 10 paź 2010, 10:55

ja.michal pisze:bez konieczności instalacji etc.
Dać to się da, ale 7 podejrzewam, że 7 warto na ssd od nowa zainstalować.

Awatar użytkownika
joujoujou
Moderator
Posty: 522
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 12:48
Laptop: y dwa + netbook.
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lokalizacja: Lokalizacja:
Kontakt:

Post autor: joujoujou » ndz, 10 paź 2010, 12:35

OCZ mają dobre opinie.

Klona partycji (z ewentualną zmianą rozmiaru) bez problemu zrobisz acronisem.

ja.michal
Przyjaciel forum
Posty: 687
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 18:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Post autor: ja.michal » ndz, 10 paź 2010, 17:03

krystianb pisze:Dać to się da, ale 7 podejrzewam, że 7 warto na ssd od nowa zainstalować.
No właśnie. Lepiej skorzystać w pełni z dobrodziejstwa SSD i 7.
joujoujou pisze:OCZ mają dobre opinie.
Coraz popularniejsze. Druga sprawa to widzę, że RAM z logiem Intela to OCZ robił.
joujoujou pisze:Klona partycji (z ewentualną zmianą rozmiaru) bez problemu zrobisz acronisem.
Tylko czy będzie to działać jak powinno na SSD?
Druga sprawa to chyba Acronis płatny $49.99.

Awatar użytkownika
joujoujou
Moderator
Posty: 522
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 12:48
Laptop: y dwa + netbook.
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lokalizacja: Lokalizacja:
Kontakt:

Post autor: joujoujou » ndz, 10 paź 2010, 17:36

U mnie działa bez zająknięcia. Acronisa dostałem za darmo wraz z zakupem SSD Kingstona - często też jest dodawany do różnych gazet komputerowych (oczywiście acronis, a nie kingston). ;)

Awatar użytkownika
WILU
Administrator
Posty: 1441
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 14:59
Laptop: Lenovo ThinkPad T530
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tychy

Re: SSD od OCZ

Post autor: WILU » ndz, 10 paź 2010, 21:54

ja.michal pisze:Jaka jest Wasza opinia na temat dysków SSD od OCZ?
zapewne o tych testach wiesz bo brałeś udział w dyskusji:
Dysk OCZ Vertex 2
ale przypomnę je jakby co ;)

Online
BliSki
Administrator
Posty: 4317
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 16:08
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: BliSki » pn, 11 paź 2010, 08:40

krystianb pisze:ale 7 podejrzewam, że 7 warto na ssd od nowa zainstalować.
Też jestem zdania, że system najlepiej od nowa zainstalować. :ok:

ja.michal
Przyjaciel forum
Posty: 687
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 18:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Post autor: ja.michal » pn, 11 paź 2010, 21:17

WILU pisze:zapewne o tych testach wiesz bo brałeś udział w dyskusji:
Rzuciłem okiem na parametry. Nie wczytywałem się w całość.

ODPOWIEDZ