[Windows] Antywirus jakiego używacie i jakiego polecacie.

Problemy związane z oprogramowaniem do laptopów. Jeżeli masz problem związany z systemem operacyjnym lub innym oprogramowaniem tu możesz zadać pytanie na ten temat.
Polecamy na początek: [Windows] Najważniejsze wątki o oprogramowaniu - spis, Antywirus jakiego używacie i jakiego polecacie, Darmowa alternatywa dla płatnego oprogramowania.

Moderator: Moderator

BliSki
Administrator
Posty: 4317
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 16:08
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

[Windows] Antywirus jakiego używacie i jakiego polecacie.

Post autor: BliSki » pt, 10 wrz 2010, 14:20

Myślę, że taki wątek jak ten się przyda.

Zatem zachęcam do dyskusji na temat antywirusa jakiego używacie i jakiego polecacie.
Podzielmy wypowiedzi na dwie kategorie:
- antywirusy darmowe (freeware),
- antywirusy komercyjne.

Ja polecam:
- darmowa Avira lub Comodo.
- komercyjny NOD.
Ostatnio zmieniony czw, 1 sty 1970, 02:00 przez BliSki, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kaminkrz
Moderator
Posty: 2826
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 18:00
Laptop: extensa 5620
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Post autor: kaminkrz » pt, 10 wrz 2010, 14:22

w tej chwili żadnego,ale przedtem Avire,którą jak kolega wyżej także polecam..

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Administrator
Posty: 3444
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:19
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Jo_gurt » pt, 10 wrz 2010, 14:23

Avast wersja 5 jest całkiem przyzwoity.
AVG też ujdzie, z tych darmowych.

Nod32 niedawno miał wpadkę z zabugowaną bazą (2.09.2010). Przy ~320 kompach w firmie troszkę się działo :P

Łukasz
Posty: 784
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 19:14
Laptop: Asus U36SG
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: Łukasz » pt, 10 wrz 2010, 14:36

MS Security Essentials ;)

Awatar użytkownika
tomek25poznan
Posty: 28
Rejestracja: śr, 8 wrz 2010, 14:22
Laptop: toshiba c850-16w
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Hipolitów
Kontakt:

Post autor: tomek25poznan » pt, 10 wrz 2010, 14:40

Ja osobiście używam avasta, a przedtem miałem avire.Jak na_razie chyba nie mam robactwa na moich kompach.No ale też staram się uważać na jakie strony wchodzę itp.Pozdrawiam
<font color="#008000">Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony pt, 10 wrz 2010, 14:42 przez tomek25poznan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kafka
Moderator
Posty: 1547
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Festung Breslau

Post autor: Kafka » pt, 10 wrz 2010, 15:12

1. Komputer (Windows XP) - NOD32.
2. Komputer (Windows 7) - Avira.
3. Komputer (Windows 7) - MS Security Essentials.
4. Komputer (Ubuntu) - Ubuntu. ;)

BliSki
Administrator
Posty: 4317
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 16:08
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: BliSki » pt, 10 wrz 2010, 16:07

Jo_gurt pisze:Nod32 niedawno miał wpadkę z zabugowaną bazą (2.09.2010)
Wpadki wszyscy mają. ;)
Jo_gurt pisze:Avast wersja 5 jest całkiem przyzwoity.
Też prawda. Jeszcze go nie testowałem ale słyszałem kilka przyzwoitych komentarzy.
Kafka pisze:4. Komputer (Ubuntu) - Ubuntu. ;)
:ok: dobry antyvir :ok:

Awatar użytkownika
YaHooo
Przyjaciel forum
Posty: 894
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 22:21
Laptop: HP nx7300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Post autor: YaHooo » pt, 10 wrz 2010, 16:43

Jo_gurt pisze:Nod32 niedawno miał wpadkę z zabugowaną bazą (2.09.2010). Przy ~320 kompach w firmie troszkę się działo :P
Ano miał. U mnie co prawda 10kompów, ale na każdym to samo :] No i nie wspomnę, że mi NOD się gryzie z C++ Builder'em...

Awatar użytkownika
xeros
Posty: 40
Rejestracja: śr, 8 wrz 2010, 15:08
Lokalizacja: szn

Post autor: xeros » pt, 10 wrz 2010, 17:13

ja używam COMODO Internet Security ;) ma wbudowanego Defensa + Firewalla i nie zamula mi systemu.

Awatar użytkownika
juniper
Posty: 92
Rejestracja: wt, 7 wrz 2010, 23:07
Płeć: Mężczyzna

Post autor: juniper » pt, 10 wrz 2010, 18:13

Ja osobiście polecam Avasta, miałem do czynienia z kilkoma antywirusami i żaden nie sprawdził się tak jak Avast. W dodatku jest darmowy :)

XemeX
Posty: 149
Rejestracja: pn, 6 wrz 2010, 00:50
Lokalizacja: Poznań / Bydgoszcz
Kontakt:

Post autor: XemeX » pt, 10 wrz 2010, 18:36

Od dłuższego czasu używam Avirę oraz MS Essential Security. Na żaden z nich nie narzekam. Avira kilka razy informowała mnie o zagrożeniu, jest szybka i prosta w obsłudze. Oczywiście pojawiający się ekran reklamowy jest trochę denerwujący, ale to tylko drobna niedogodność dla mnie ;)

Awatar użytkownika
Jaco
Przyjaciel forum
Posty: 819
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 09:58
Laptop: DELL LATITUDE D630
Płeć: Mężczyzna

Post autor: Jaco » pt, 10 wrz 2010, 19:26

Ja jak kolega xeros używam COMODO Internet Security. Wcześniej MS Security Essentials.

Awatar użytkownika
kacper1920
Posty: 132
Rejestracja: wt, 7 wrz 2010, 16:23
Laptop: Lenovo Y580
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Głuszyca

Post autor: kacper1920 » pt, 10 wrz 2010, 19:28

Ja na równi stawiam Avirę i AVG. Po ponownym postawieniu systemu, instaluję któryś z nich losowo. Na netbooku korzystam z Security Essentials.
Ostatnio zmieniony pt, 10 wrz 2010, 19:29 przez kacper1920, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Patrix
Zasłużony użytkownik
Posty: 797
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Post autor: Patrix » pt, 10 wrz 2010, 19:29

Ja od lat używam Avasta HE co rok aktywuję nowego key'a na ich stronie i zero problemów.
Nie raz się coś z uczelni na pendraku przyniesie to zawyje i usunie cały brud :cfaniak:

Awatar użytkownika
Adam
Zasłużony użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:52
Laptop: MacBook Pro (Retina)
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Adam » pt, 10 wrz 2010, 20:34

Od kilku lat Norton 360

Awatar użytkownika
Daniel-Martola
Zasłużony użytkownik
Posty: 437
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 11:07
Laptop: Clevo P775DM3-G
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Daniel-Martola » pt, 10 wrz 2010, 21:17

Kaspersky na 2 kompach, na 2 drugich NODy. Jak dotąd bez problemów.
pozdrawiam

Łukasz
Posty: 784
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 19:14
Laptop: Asus U36SG
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: Łukasz » pt, 10 wrz 2010, 22:14

Daniel-Martola, ostatni błąd NODa nie dotyczył Windowsa 7. Stąd może Twój brak problemów.
Więcej o tej wpadce:
http://niebezpiecznik.pl/post/eset-nod3 ... omputerow/

Awatar użytkownika
Daniel-Martola
Zasłużony użytkownik
Posty: 437
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 11:07
Laptop: Clevo P775DM3-G
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Daniel-Martola » sob, 11 wrz 2010, 06:39

Jeden jest na 7, natomiast drugi na xp sp2 - nic się nie działo wczoraj na nim.

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Administrator
Posty: 3444
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:19
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Jo_gurt » sob, 11 wrz 2010, 08:36

XemeX pisze:Oczywiście pojawiający się ekran reklamowy jest trochę denerwujący
Można się go pozbyć nie łamiąc licencji ;) Wystarczy odpowiedniemu programowi odmówić możliwości uruchomienia ;)

Awatar użytkownika
WILU
Administrator
Posty: 1441
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 14:59
Laptop: Lenovo ThinkPad T530
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tychy

Post autor: WILU » sob, 11 wrz 2010, 13:15

Łukasz pisze:MS Security Essentials ;)
już dłuższy czas używam go na kilku kompach i jest OK. co ważne nie zamula w ogóle kompa. w firmie natomiast używam Nod32. ale czasem mnie on denerwuje bo jego proces, nie wiedzieć czemu, obciąża na maxa jeden z rdzeni procesora. instalacja kolejnych nowszych wersji nic nie pomogła. co dziwne dzieje się to czasem i ciężko wyczuć co jest powodem takiego zachowania...
Ostatnio zmieniony sob, 11 wrz 2010, 13:21 przez WILU, łącznie zmieniany 1 raz.

Łukasz
Posty: 784
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 19:14
Laptop: Asus U36SG
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: Łukasz » sob, 11 wrz 2010, 13:33

Daniel-Martola pisze:Jeden jest na 7, natomiast drugi na xp sp2
No to wszystko wyjaśnia bo problemy były tylko na xp z SP3...

XemeX
Posty: 149
Rejestracja: pn, 6 wrz 2010, 00:50
Lokalizacja: Poznań / Bydgoszcz
Kontakt:

Post autor: XemeX » sob, 11 wrz 2010, 20:41

Jo_gurt pisze:[..]
Można się go pozbyć nie łamiąc licencji ;) Wystarczy odpowiedniemu programowi odmówić możliwości uruchomienia ;)
Na początku próbowałem różnych metod ale za każdym razem gdy Avira wykrywała że notifier się nie uruchamia, przywracała wszystko do poprzedniego stanu. W końcu się poddałem, może przedwcześnie :/

[ Komentarz dodany przez: Grzechu: 2010-09-11, 20:51 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony sob, 11 wrz 2010, 20:51 przez XemeX, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
joujoujou
Moderator
Posty: 522
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 12:48
Laptop: y dwa + netbook.
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lokalizacja: Lokalizacja:
Kontakt:

Post autor: joujoujou » ndz, 12 wrz 2010, 00:10

U mnie nie ma z tym problemów - notifier zablokowany, program działa jak powinien. :cwaniak:

XemeX
Posty: 149
Rejestracja: pn, 6 wrz 2010, 00:50
Lokalizacja: Poznań / Bydgoszcz
Kontakt:

Post autor: XemeX » ndz, 12 wrz 2010, 02:18

Zatem Panowie, zdradźcie gdzie dokładnie należy ten program zablokować ponieważ najwyraźniej źle się za to zabierałem. Ponieważ mnie zachęciliście - zaraz jeszcze raz spróbuję ;)

Rozumiem że mówicie o zablokowaniu uprawnień do wykonania pliku dla użytkownika System, tak?

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Administrator
Posty: 3444
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:19
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Jo_gurt » ndz, 12 wrz 2010, 06:39

XemeX pisze:Rozumiem że mówicie o zablokowaniu uprawnień do wykonania pliku dla użytkownika System, tak?
Tak, choć można zablokować na wszelki wypadek dla wszystkich użytkowników.
Procedura jest zależna ogólnie od posiadanego systemu. Najbardziej uciążliwa jest w przypadku XP Home.

ODPOWIEDZ