Laptopy - notebooki i gry

Gry na urządzenia mobilne i nie tylko, iOS/Windows/Windows Phone/Android

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Laptopy - notebooki i gry

Post autor: darecki » pn, 6 wrz 2010, 22:39

Mafia II (ta z nowego forum ;) ) działa ze średnim 30+fps (podczas deszczu i dużych zadym potrafi spaść do 25) w ustawieniach 1440x900, high, 16xAF, bez AA i PhysX.
Screeny:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Po dłuższym graniu (tak <1.5h) pojawia się przycinanie (stuttering), pomaga restart gry.
Podobno przyczyna jest "memory leak" i doskwiera on wielu graczom.
Config lapka: C2D 2.4GHz, 4GB RAM, GF 8800M GTS, Vista32
Ostatnio zmieniony czw, 1 sty 1970, 02:00 przez darecki, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Przemek
Moderator
Posty: 667
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 15:59
Lokalizacja: ...

Post autor: Przemek » wt, 7 wrz 2010, 05:28

A po 9h przejmność grania kończy się :cry:

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » wt, 7 wrz 2010, 13:29

Przemek pisze:A po 9h przejmność grania kończy się :cry:
Mi przejście zajęło 18h, ale dlatego ze zwiedziłem miasto kompleksowo, testowałem możliwości aut w pościgach z policja i z(a)bierałem kasę (której okazało się, ze nie ma gdzie wydać).
Pięknie zrobione Empire Bay z niewykorzystanym potencjałem (tak można to podsumować).
Po tych wszystkich zapowiedziach/filmikach przedpremierowych spodziewałem się gry wybitnej, a wyszła "tylko" dobra.
Podejrzewam, ze tytuł ten "okrojono", by później wydawać "wycięty materiał" (do nabycia za kasę) w formie DLC (już pierwszy jest na Steam), a takie podejście do klienta, mi się niespecjalnie podoba...

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » śr, 15 wrz 2010, 23:48

Demo FIFA 11 działa 40+fps (30+fps w powtórkach) w ustawieniach: 1440x900, high, 4xMSAA
Screeny:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
W powtórkach występują nagminnie przycięcia (stuttering), a graficznie nowa FIFA prezentuje (IMO) się przeciętnie.
Link do demo:
http://www.ea.com/pl/news/zagraj-w-demo-fifa-11

Awatar użytkownika
Moody
Posty: 387
Rejestracja: śr, 15 wrz 2010, 17:54
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Moody » czw, 16 wrz 2010, 00:18

Z tego co mi znajmi opowiadali to bije PESa zdecydowanie. A zazwyczaj bylo odwrotnie(gram w PESa)

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » czw, 16 wrz 2010, 00:41

Moody pisze:Z tego co mi znajmi opowiadali to bije PESa zdecydowanie. A zazwyczaj bylo odwrotnie(gram w PESa)
Możliwe, nie mam porównania, to moje pierwsze "podejście" do tego typu gry :hyhy: .
Wydaje mi się tylko, ze obrazowi brakuje ostrości, wygląda mi jakby był nałożony filtr/rozmycie (może po to by "zamaskować" nie najwyższej jakości tekstury?).
Ale za to wymagania sprzętowe, nie są wysokie.

Awatar użytkownika
Moody
Posty: 387
Rejestracja: śr, 15 wrz 2010, 17:54
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Moody » czw, 16 wrz 2010, 13:40

http://www.youtube.com/watch?v=yf0oRoGSPX0&hd=1

Już chyba wyszły wersje demo PES 2011 i Fifa 11.

Manitexx
Posty: 114
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 23:17
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Manitexx » pt, 17 wrz 2010, 22:19

Darecki, wiem że trochę nie na temat, ale czy testowałeś może najnowsze sterowniki nvidia 258? Ja mam 196 i nie wiem czy pobierać nowe?
Ostatnio zmieniony pt, 17 wrz 2010, 22:28 przez Manitexx, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » pt, 17 wrz 2010, 22:49

Manitexx pisze:Darecki, wiem że trochę nie na temat, ale czy testowałeś może najnowsze sterowniki nvidia 258? Ja mam 196 i nie wiem czy pobierać nowe?
Testowałem oficjalne od Nvidia 258.96 i "nieoficjalne" 259.47, ale nie przypadły do gustu memu lapkowi ;), wiec wróciłem do 197.44 (używałem tej wersji od kwietnia).
A od trzech dni testuje 260.63 (beta od Nvidia) i na razie nie zanotowałem żadnych problemów (sprawdzane na kilku grach, filmach, YT), a są całkiem wydajne.
Jakbyś chcial je sprawdzić, to tu link:
http://forums.laptopvideo2go.com/topic/ ... 6063-beta/

Manitexx
Posty: 114
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 23:17
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Manitexx » sob, 18 wrz 2010, 21:55

Miło,że nie trzeba używać już driver sweeper :)
A co oznacza ,że są wydajne ?

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » ndz, 19 wrz 2010, 01:37

Manitexx pisze:Miło,że nie trzeba używać już driver sweeper :)
Nigdy nie było "trzeba", ja nadal używam bez przymusu ;)
Manitexx pisze:A co oznacza ,że są wydajne ?
To, ze niektóre gry działają u mnie lepiej/płynniej niż na 258/9 (results may vary).
Nie jest to może jakaś duża różnica, ale w takim Metro 2033 każdy dodatkowy fps jest "na wagę złota".

Manitexx
Posty: 114
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 23:17
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Manitexx » ndz, 19 wrz 2010, 10:50

No ale z tego co wyczytałem to jest opcja "czyszczenia" starych sterowników przy instalacji, wcześniej tego nie było

Awatar użytkownika
Moody
Posty: 387
Rejestracja: śr, 15 wrz 2010, 17:54
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Moody » ndz, 19 wrz 2010, 14:23

A co polecicie do GeForce 8600M GT 256MB ?

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » ndz, 19 wrz 2010, 15:49

Najlepiej samemu sprawdzić/potestowac sterowniki, bo ten który u mnie działa wydajnie i stabilnie wcale na Twoim sprzęcie nie musi.
Jeśli zależy Ci na stabilności to najlepiej instalować te od producenta, lub od Nvidia z certyfikatem WHQL.
Jeśli na wydajności, to możesz spróbować modowanych od Dox-a (trochę starsze wersje):
http://forums.laptopvideo2go.com/forum/ ... -releases/

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » śr, 22 wrz 2010, 02:22

Gra Dead Space działa (po pokonaniu problemów) ze stałym 30fps, w ustawieniach 1440x900, high i VSync "wymuszonym" z poziomu sterowników.
Screeny:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Konfig lapka: C2D 2.4GHz, 4GB RAM, GF 8800M GTS, Vista32

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » pt, 24 wrz 2010, 00:59

Testowałem dzisiaj demo Arcania-Gothic 4 i niestety, nie mam dobrych wieści.
By gra była "w miarę" grywalna przy 1440x900 musiałem ustawić prawie wszystko na Low:
Obrazek
Na zewnątrz fps oscyluje w granicach 20-30, w pomieszczeniach 25-40.
Screeny:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Na high gra prezentuje się całkiem nieźle, ale fps jest niegrywalny:
Obrazek Obrazek
jedyne pozytywne zaskoczenie, to że nie zanotowałem żadnych przycinek i bugów, które trapiły poprzednia część.
Link do demo:
http://www.gamershell.com/download_63874.shtml
Config lapka: C2D 2.4GHz, 4GB RAM, GF 8800M GTS, Vista32

Łukasz
Posty: 784
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 19:14
Laptop: Asus U36SG
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: Łukasz » pt, 24 wrz 2010, 01:19

darecki pisze:Na high gra prezentuje się całkiem nieźle,
Wg mnie nawet na Low prezentuje się całkiem nieźle ;)

benyn
Posty: 871
Rejestracja: ndz, 26 wrz 2010, 09:55
Lokalizacja: Rödinghausen
Kontakt:

Post autor: benyn » ndz, 26 wrz 2010, 17:03

Call of Duty IV chodzi na Lenovo Y550: Dual Core T4300 i GT 240M przyzwoicie.
FPS: 30-60 przy ustawieniach w większości na najwyższych.
Załączniki
1.png
1.png (191.72 KiB) Przejrzano 167604 razy
22.png
22.png (107.64 KiB) Przejrzano 167604 razy

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » wt, 28 wrz 2010, 01:26

Demo WRC 2010 działa z 30+fps w ustawieniach 1440x900, wszystko On, bez AA.
Tylko przy takiej "jakościowo" grafice (patrz screeny), to powinno być dwa razy tyle fps.
Do tego przy trzydziestu-kilku fps, na trasie w Finlandii nie czuć płynności, a w sterowaniu na klawiaturze mam lagi (gra nie rozpoznaje mego Logitech Chillstream).
Screeny:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Mimo ze jestem fanem WRC, to ten tytuł (po wrażeniach z dema) będzie do pominięcia.
Konfig lapka jak w moim poprzednim poście.
Link do demo:
http://www.gamershell.com/download_63952.shtml

Awatar użytkownika
Przemek
Moderator
Posty: 667
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 15:59
Lokalizacja: ...

Post autor: Przemek » wt, 28 wrz 2010, 01:40

darecki pisze:Mimo ze jestem fanem WRC, to ten tytuł (po wrażeniach z dema) będzie do pominięcia.
To mnie zasmuciłeś.
A tak już się grzałem na to WRC.
Można znać Twoje powody?

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » wt, 28 wrz 2010, 02:51

Przemek pisze: Można znać Twoje powody?
Najważniejszy to sterowanie, czyli to ze gra nie obsługuje mego pada (a jazda na analogach jest precyzyjniejsza dla mnie) i lag na klawiaturze.
Nie zauważyłem różnicy w prowadzeniu auta po zmianie opon (asfalt na szuter), ale może było to związane z lagiem na klawiaturze.
Cienka oprawa dźwiękowa (brzmienie silnika, nawierzchni, efekty), już CMR 4 był IMO dużo lepszy.
Słaba optymalizacja w stosunku do tego co gra prezentuje, Dirt 2 na Ultra z 4x MSAA działa lepiej, a graficznie "niszczy" WRC 2010.
Tak wygląda porównanie zbliżonego architektonicznie terenu zabudowanego:
WRC 2010 (trasa w Jordanii)
Obrazek
Dirt 2 (Maroko)
Obrazek
Ale najlepiej przetestuj demo, może Tobie bardziej przypadnie do gustu.

benyn
Posty: 871
Rejestracja: ndz, 26 wrz 2010, 09:55
Lokalizacja: Rödinghausen
Kontakt:

Post autor: benyn » wt, 28 wrz 2010, 06:56

IdeaPad Y550 GT240M oraz DC T4300.
Star Wars The Knights Of The Republic II - to jest dopiero cud, że to chodzi na Win 7 :P gra w końcu z 2005.
(p.s.): Co do screen'ów, to wchodzę w Painta, włączam SW II i robię screen'a z gry i wklejam w Paint'a, a tam czarne okno się wkleja ?? Dlaczego ? Jak wchodzę w CoD 4 robię screen i wszystko normalnie ? Zablokowane są screen'y w grze SW II, czy co ?
Jak tylko to rozwiąże to od razu dorzucę z tej gry screen'y.

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Administrator
Posty: 3444
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:19
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Jo_gurt » wt, 28 wrz 2010, 08:27

benyn pisze:Zablokowane są screen'y w grze SW II, czy co ?
Raczej kwestia programistyczna samej gry. A wbudowanego mechanizmu gra nie ma?

Awatar użytkownika
Przemek
Moderator
Posty: 667
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 15:59
Lokalizacja: ...

Post autor: Przemek » wt, 28 wrz 2010, 09:17

darecki, wcześniej nie wnikałem tak w to WRC, ale byłem święcie przekonany, że robi to Codemasters.
Jak nie możesz sobie pada zainstalować/skonfigurować to nie wiem czy ja nie polegnę przypadkiem z moją DF GT. Jeśli tak będzie to gra odpada bo na klawiaturze to ja mogę sobie w Mafii pograć.
Trzeba pobrać Demo i sprawdzić. Dzięki za informację.

ja.michal
Przyjaciel forum
Posty: 687
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 18:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Post autor: ja.michal » wt, 28 wrz 2010, 13:20

Panowie a czy Demno nie ma przyciętej grafiki i wyciętej obsługi właśnie padów? Kiedyś Colina miałem i była informacja, że Demo właśnie nie ma maksymalnych ustawień graficznych i dźwiękowych.

ODPOWIEDZ