Forum-laptopy.info.pl

Niezależne forum miłośników komputerów przenośnych (laptopy, notebooki, tablety, netbooki)
Teraz jest Wt, 19 wrz 2017, 18:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
  Post Napisane: Śr, 13 kwi 2011, 12:14
 
Offline

Dołączył(a): Cz, 30 wrz 2010, 13:33
Posty: 84
Lokalizacja: kraków

Witam

Koledzy - jako że ATI i Nvidia wypuszczają osobne paczki dla sterowników K.Graficznych mobilnych niestety w formie online - która jak sami wiecie potrafi być zawodna, poszukuje wersji typowo offline. Do tej pory posługiwałem się serwisem :

www.station-drivers.com

Ale od 4 m-cy brak nowych serowników do mobilnych kart ATI/AMD więc gdyby ktoś mógł podrzucić dobry link będziemy wdzięczni - bo jak sami wiecie strony producentów rzadko kiedy są aktualne a i same sterowniki mocno leciwe.

Pozdrawiam

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-04-13, 13:43 ]
Poprawilem link na klikalny.


Ostatnio edytowano Śr, 13 kwi 2011, 13:42 przez sokoleokoo2, łącznie edytowano 1 raz

 Zobacz profil
  Post Napisane: Śr, 13 kwi 2011, 12:46
 
Administrator
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): Pt, 3 wrz 2010, 13:19
Posty: 3435
Lokalizacja: Lublin

sokoleokoo2 napisał(a):
jako że ATI i Nvidia wypuszczają osobne paczki dla sterowników K.Graficznych mobilnych niestety w formie online

Hmm, nVidia jak na razie wypuszcza zwykłe paczki po ~120MB.
ATI podobnie, ~60MB.


 Zobacz profil
  Post Napisane: Śr, 13 kwi 2011, 12:53
 
Zasłużony użytkownik
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 15:26
Posty: 2355
Lokalizacja: Carol Stream
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna

Link do oficjalnych mobilnych Catalyst 11.3:
http://www2.ati.com/DRIVERS/mobile/11-3 ... cc_ocl.exe
i do modowanych 11.4 (Preview), osobiście tych używam na swoim HD 5870:
http://www.mediafire.com/?zq5gmcvqt95najf


 Zobacz profil
  Post Napisane: Śr, 13 kwi 2011, 13:06
 
Zasłużony użytkownik
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 12:11
Posty: 797
Lokalizacja: Śląsk
Płeć: Mężczyzna

Niestety też szybko kończy się wsparcie i obsługi starych kart mobilnych w nowych paczkach nie ma.
ATI Xpress 200m - są jedne, stare zbugowane = kicha. Zmuszony jestem siedzieć na nieaktualnych systemowych.


 Zobacz profil
  Post Napisane: Cz, 14 kwi 2011, 10:40
 
Moderator
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 19:30
Posty: 2209
Płeć: Mężczyzna

Patrix napisał(a):
Zmuszony jestem siedzieć na nieaktualnych systemowych.
Eee ciężko je nazwać nieaktualnymi, przynajmniej do 9700 mobility win7 pobierał ostatnie jakie ATI wypuściło czyli 8.5.


 Zobacz profil
  Post Napisane: Cz, 14 kwi 2011, 12:44
 
Zasłużony użytkownik
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 12:11
Posty: 797
Lokalizacja: Śląsk
Płeć: Mężczyzna

Dokładnie, nieaktualne to delikatnie powiedziane... Mój sterownik datowany jest na 2009.


 Zobacz profil
  Post Napisane: Cz, 14 kwi 2011, 13:12
 
Moderator
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 19:30
Posty: 2209
Płeć: Mężczyzna

Patrix napisał(a):
nieaktualne to delikatnie powiedziane... Mój sterownik datowany jest na 2009.
ATI nic nowego do tych kart nie wymyślił, uznali że sterownik jest na tyle udany że już go bardziej nie poprawią :rotfl:

Myślisz, że nvidia co innego robi. W pewnym momencie cała rodzina kart jest olewana i tyle, nawet jeśli "nowe" sterowniki się instalują to nic w stosunku do starszych się nie zmienia.


 Zobacz profil
  Post Napisane: Cz, 14 kwi 2011, 13:20
 
Zasłużony użytkownik
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 12:11
Posty: 797
Lokalizacja: Śląsk
Płeć: Mężczyzna

Ja tam nie liczę na nowości w nich, tylko o wydania poprawionych do nowych systemów,
jak tylko włączę DXVA w kodekach to mam Blue Screen'a po włączeniu filmu. :]
Nie nowe wersje tylko błędy niech poprawiają, marzenie ściętej głowy.
Robią takie OEMy, że tylko producent laptopa wydaje sterowniki do karty graficznej ATI, zamiast zrobić tak aby dało się instalować sterowniki ATI bez modowania.
Te nowsze nawet z modderem nie działają u mnie.
Jeszcze tak z rok i wymienię sprzęt - właśnie przez to - oni to robią specjalnie :hyhy:


 Zobacz profil
  Post Napisane: Cz, 14 kwi 2011, 13:45
 
Moderator
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 19:30
Posty: 2209
Płeć: Mężczyzna

Patrix napisał(a):
Robią takie OEMy, że tylko producent laptopa wydaje sterowniki do karty graficznej ATI, zamiast zrobić tak aby dało się instalować sterowniki ATI bez modowania.
NVIDIA jak i ATI wydają osobne sterowniki do kart stacjonarny a osobne do laptopów, różnica była tylko w sposobie dystrybucji, u nvidii można było pobrać bezpośrednio, u ati był mały programik identyfikujący kartę i on pobierał najnowszy sterownik, sam tak robiłem z 9700 mobility.
Jak pisałem wyżej cała seria do x2100 jest już zamknięta. Zdaje się, że to jest ostatnim co może zadziałać http://support.amd.com/us/gpudownload/w ... ng=English Jak wynika z opisu sterowniki mobilne też tam się znajdują. Niestety nie mogę znaleźć wersji dedykowanej pod win7 (która to pobiera sie z WU)
Patrix napisał(a):
Te nowsze nawet z modderem nie działają u mnie.
Nie mają jak, patrz wyżej.

Patrix napisał(a):
jak tylko włączę DXVA w kodekach to mam Blue Screen'a po włączeniu filmu.
To się dzieje na modowanych driverach? A może to wymaga obsługi dx10 przez kartę?


 Zobacz profil
  Post Napisane: Cz, 14 kwi 2011, 14:12
 
Zasłużony użytkownik
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 12:11
Posty: 797
Lokalizacja: Śląsk
Płeć: Mężczyzna

krystianb napisał(a):
u ati był mały programik identyfikujący kartę i on pobierał najnowszy sterownik, sam tak robiłem z 9700 mobility.

Dla mojej karty nic on nie znajdował, do pobrania sterownik tylko na stronach toshiby dla xp/vista, od dawien dawna ten sam build.


krystianb napisał(a):
Jak pisałem wyżej cała seria do x2100 jest już zamknięta.

Dokładnie to mam Radeon Xpress 200M, raczej wiem, że zamknięta...

krystianb napisał(a):
To się dzieje na modowanych driverach? A może to wymaga obsługi dx10 przez kartę?

Nie wiem, jak zainstaluje najnowsze kodeki to mi się sypie ekran co chwilę "Sterownik ekranu odzyskał sprawność...", a jak włączę DXVA to już w ogóle kosmos - dlatego nie włączam. W systemie jestem zmuszony do starych kodeków.

Niestety tak już jest, ja na moim gracie na siłę postawiłem W7. Tak sądzę na XP nie byłoby takich kwiatków, no ale to staroć XP...


 Zobacz profil
  Post Napisane: Cz, 14 kwi 2011, 14:29
 
Moderator
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 19:30
Posty: 2209
Płeć: Mężczyzna

Patrix napisał(a):
Nie wiem, jak zainstaluje najnowsze kodeki to mi się sypie ekran co chwilę "Sterownik ekranu odzyskał sprawność...", a jak włączę DXVA to już w ogóle kosmos - dlatego nie włączam. W systemie jestem zmuszony do starych kodeków.
Ja tam się kodeków oduczyłem. Z moich doświadczeń na kiepskim sprzęcie najlepiej radzi sobie Media Player Classic HomeCinema po niewielkim dłubaniu w opcjach.


 Zobacz profil
  Post Napisane: Cz, 14 kwi 2011, 14:31
 
Offline

Dołączył(a): Cz, 30 wrz 2010, 13:33
Posty: 84
Lokalizacja: kraków

Dziękuje wszystkim zwłaszcza za linki - pobiorę dzisiaj.

Moja grafa nie jest stara (hd4570 - jestem bardzo zadowolony) ale mam internet z limitem danych w orange i zabawa w doinstalowywanie z netu to zabawa dość zawiła.

A co do instalacji na siłę Windowsa 7 zamiast XP - To wbrew pozorom jest to bdb. pomysł ja tokową sztuczkę zastosowałem na starym athlonie XP 2400 + 768 (teraz 1 GB ram) i jest ok bez areo. System jest stabilniejszy a i internet chodzi wyraźnie lepiej ma też jeden nie zaprzeczany plus - mniej się rozrasta z czasem i po kilku miesiącach nie trzeba go przeinstalowywać - czyli wraz z dużą liczbą programów nie zwalnia - a chodzi zawsze jak nówka. Więc na dłuższa metę 7-ka jest lepsza.

Powiedzcie mi teraz skąd wy bierzecie te stery OFFLINE bo na stronie ATI ich nie ma jest tylko (onnlinowy) instalatorek o wielkości 1 mb ? i za 2-3 mce pewne znów będę musiał przeinstalowywać bo lubię mieć aktualne - więc gdzie szanowni koledzy szukać OFFLINOWYCH sterów.


 Zobacz profil
  Post Napisane: Cz, 14 kwi 2011, 14:58
 
Zasłużony użytkownik
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 12:11
Posty: 797
Lokalizacja: Śląsk
Płeć: Mężczyzna

krystianb napisał(a):
Ja tam się kodeków oduczyłem. Z moich doświadczeń na kiepskim sprzęcie najlepiej radzi sobie Media Player Classic HomeCinema po niewielkim dłubaniu w opcjach.

Ja zaś lubię Sub-Edit Player.


 Zobacz profil
  Post Napisane: Cz, 14 kwi 2011, 15:13
 
Moderator
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 19:30
Posty: 2209
Płeć: Mężczyzna

Patrix napisał(a):
Ja zaś lubię Sub-Edit Player.
A narzekasz na stare drivery. Program widać dawno temu zamknięty. No i w przeciwieństwie do mpc, czy lubianego przeze mnie MSPlayer'a trzeba kodeki instalować.


 Zobacz profil
  Post Napisane: Cz, 14 kwi 2011, 15:17
 
Zasłużony użytkownik
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 12:11
Posty: 797
Lokalizacja: Śląsk
Płeć: Mężczyzna

Nie wyrosłem z kodeków, a program wygodny, lepszego nie znam, a testowałem kilka.
Na PC z nim problemów nie ma. Więc to nie jest wina odtwarzacza.
Jak mi laptop zajdzie za skórę i zechce mi się zrobić pierwszego formata od 2 lat, to może wrócę do XP - staroć ale przynajmniej problemów nie ma.


 Zobacz profil
  Post Napisane: Cz, 14 kwi 2011, 17:10
 
Zasłużony użytkownik
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): Wt, 28 wrz 2010, 17:27
Posty: 1441
Lokalizacja: Poznań
Laptop: R61i T61 4:3
Płeć: Mężczyzna

Sub-Edit Player bardzo dobry tylko na win 7 już nie działa poprawnie :(


 Zobacz profil
  Post Napisane: Cz, 14 kwi 2011, 18:02
 
Zasłużony użytkownik
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 12:11
Posty: 797
Lokalizacja: Śląsk
Płeć: Mężczyzna

Imer090480 napisał(a):
Sub-Edit Player bardzo dobry tylko na win 7 już nie działa poprawnie :(


Nie zauważyłem aby działał niepoprawnie, robię na tym wszystko, nawet geometryczne pasowanie napisów...

Obrazek


 Zobacz profil
  Post Napisane: Cz, 14 kwi 2011, 18:09
 
Zasłużony użytkownik
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): Wt, 28 wrz 2010, 17:27
Posty: 1441
Lokalizacja: Poznań
Laptop: R61i T61 4:3
Płeć: Mężczyzna

A przezroczyste napisy działają? Głównie z tym był problem...


 Zobacz profil
  Post Napisane: Cz, 14 kwi 2011, 18:17
 
Zasłużony użytkownik
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 12:11
Posty: 797
Lokalizacja: Śląsk
Płeć: Mężczyzna

Imer090480 napisał(a):
A przezroczyste napisy działają? Głównie z tym był problem...


Jaki problem ? :cwaniak:

Obrazek


 Zobacz profil
  Post Napisane: Cz, 14 kwi 2011, 19:41
 
Zasłużony użytkownik
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): Wt, 28 wrz 2010, 17:27
Posty: 1441
Lokalizacja: Poznań
Laptop: R61i T61 4:3
Płeć: Mężczyzna

Cóż jak będę miał do czynienia z Win 7 to muszę sprawdzić ;)


 Zobacz profil
  Post Napisane: Pt, 15 kwi 2011, 01:17
 
Zasłużony użytkownik
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 15:26
Posty: 2355
Lokalizacja: Carol Stream
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna

sokoleokoo2 napisał(a):
Powiedzcie mi teraz skąd wy bierzecie te stery OFFLINE bo na stronie ATI ich nie ma jest tylko (onnlinowy) instalatorek o wielkości 1 mb ?.

Ja takie (oficjalne wersje) najczęściej znajduje na forum Notebookreview.com,
modowane (przez asder00) na forum Guru3D:
http://forums.guru3d.com/forumdisplay.php?f=46
a modowane Xtreme-G z Tweakforce.com (dział downloads)
http://www.tweakforce.com/
P.S. Postaram się wrzucać w tym wątku linki, do nowszych wersji sterowników gdy wyjdą.


 Zobacz profil
  Post Napisane: Pt, 15 kwi 2011, 12:06
 
Offline

Dołączył(a): Cz, 30 wrz 2010, 13:33
Posty: 84
Lokalizacja: kraków

darecki napisał(a):
[..]Ja takie (oficjalne wersje) najczęściej znajduje na forum Notebookreview.com,
modowane (przez asder00) na forum Guru3D:
http://forums.guru3d.com/forumdisplay.php?f=46
a modowane Xtreme-G z Tweakforce.com (dział downloads)
http://www.tweakforce.com/
P.S. Postaram się wrzucać w tym wątku linki, do nowszych wersji sterowników gdy wyjdą.


Dzięki kolego - bo wiecznie mam problem z tymi sterami a jestem raczej osobą która lubi mieć archiwa i często instalować i testować.

Wracając do "odtwarzarki" to najlepsza jest : http://www.bestplayer.com.pl/
w tej chwili bezkonkurencyjna chyba że ktoś lubi molochy al'a Allplayer i inne....

Co do Subedita to pisany był przez mojego Krajanina (Częstochowa)-Jedna z najlepszych uczelni w Kraju i ten program to pokazuje, żal Projektu ale swego czasu był najlepszym programem do odtwarzania.

Obecnie polecam Bestplayera jest błyskawiczny i ma zintegrowany szukacz napisów i wszystko co trzeba na miejscu.

[ Komentarz dodany przez: Grzechu: 2011-04-15, 12:21 ]
Panie i Panowie tniemy cytaty!


Ostatnio edytowano Pt, 15 kwi 2011, 13:39 przez sokoleokoo2, łącznie edytowano 2 razy

 Zobacz profil
  Post Napisane: Cz, 28 kwi 2011, 00:37
 
Zasłużony użytkownik
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 15:26
Posty: 2355
Lokalizacja: Carol Stream
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna

Bezpośrednie (offline) linki do oficjalnych sterowników mobilnych AMD Catalyst 11.4:
Vista/Win7 64-bit:
http://www2.ati.com/DRIVERS/mobile/11-4 ... cc_ocl.exe
Vista/Win7 32-bit:
http://www2.ati.com/DRIVERS/mobile/11-4 ... cc_ocl.exe


 Zobacz profil
  Post Napisane: Wt, 10 maja 2011, 00:39
 
Zasłużony użytkownik
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 15:26
Posty: 2355
Lokalizacja: Carol Stream
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna

Bezpośrednie (offline) linki do oficjalnych sterowników mobilnych AMD Catalyst 11.5:
Vista/Win 7 64-bit:
http://www2.ati.com/DRIVERS/mobile/11-5 ... cc_ocl.exe
Vista/Win7 32-bit:
http://www2.ati.com/DRIVERS/mobile/11-5 ... cc_ocl.exe
Osobiście zostaje przy oficjalnych 11.4, bo przy instalacji 11.5 zaliczyłem BSOD (sterownik nie rozpoznaje GPU), a nie chce mi się szukać rozwiązania problemu, tym bardziej ze 11.4 działają bezproblemowo.
Edit:
Link do modowanych 11.5a:
http://www.mediafire.com/?rgmf0d5r892czeo


 Zobacz profil
  Post Napisane: Cz, 16 cze 2011, 00:58
 
Zasłużony użytkownik
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 15:26
Posty: 2355
Lokalizacja: Carol Stream
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna

Linki (offline) do najnowszych Mobility Catalyst 11.6 (z certyfikatem WHQL).
Vista/Win7 64-bit:
http://www2.ati.com/DriVeRs/11-6_mobili ... cc_ocl.exe
Vista/Win7 32-bit:
http://www2.ati.com/DriVeRs/11-6_mobili ... cc_ocl.exe


 Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

Niezależne forum miłośników komputerów przenośnych (laptopy, notebooki, tablety, netbooki)

Najczęściej zadawane pytania: FAQ
Programy:
Darmowe wersje programów | Najważniejsze wątki o oprogramowaniu | Antywirus, jakiego używacie i jakiego polecacie?
Sterowniki: Sterowniki mobilne ATI do Laptopów | Jak znaleźć sterowniki pod system Windows?
Kupno laptopa / netbooka / tabletu: Lista polecanych laptopów uwzględniająca przedziały cenowe | Okazje sklepowe
Gry: Laptopy - notebooki i gry
Recenzje i testy: Recenzje notebooków itd napisane przez naszych użytkowników
Porady / instrukcje / manuale: Instrukcje serwisowe | Konserwacja układu chłodzenia laptopa | Jak zdiagnozować usterkę w notebooku? | Uruchamianie i diagnozowanie komputera za pomocą Linux LiveCD
Pozostałe: Regulamin forum | Nasze Forum - kim jesteśmy? | Zaprzyjaźnione forum www.bez-kabli.pl | Lista najbardziej opłacalnych laptopów


Uwaga: Serwis Internetowy uzywa plikow cookies.
Jezeli nie wyrazaja Panstwo zgody, by pliki cookies byly zapisywane na dysku twardym komputera nalezy zmienic ustawienia przegladarki internetowej.
Dalsze korzystanie z serwisu oznacza, ze wyrazaja Panstwo zgode na uzywanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przegladarki internetowej.