Zmiana ip

Problemy dotyczące sieci komputerowych w urządzeniach przenośnych - notebookach, laptopach. W tym także: WiFi, HSPA, CDMA, WiMax, LTE.

Moderator: Moderator

gierek
Posty: 17
Rejestracja: śr, 15 paź 2014, 13:49
Laptop: Acer 5720G
Płeć: Mężczyzna

Zmiana ip

Post autor: gierek » pt, 23 sty 2015, 04:05

Witam, mam pytanie , mam internet z multimedii na stałym adresie ip i rourter wi-fi , no i pytanie czy da sie jakos zmienic ip routera skoro na modemie mam stałe ip ?

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Administrator
Posty: 3444
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:19
Lokalizacja: Lublin

Re: Zmiana ip

Post autor: Jo_gurt » pt, 23 sty 2015, 08:38

Który adres routera chcesz zmienić? Wewnętrzny czy zewnętrzny? I po co?
Jaki konkretnie masz modem?
Jak skonfigurowany jest router?

gierek
Posty: 17
Rejestracja: śr, 15 paź 2014, 13:49
Laptop: Acer 5720G
Płeć: Mężczyzna

Re: Zmiana ip

Post autor: gierek » pt, 23 sty 2015, 11:24

Nie wiem czy zewnętrzny czy wewnętrzny, po prostu potrzebuje sie logować na pewną strone pod 5 innymi adresami ip

Model modemu :
CISCO
Model:EPC3008
CM MAC:7CB21BBA06

Router: TP-LINK, model: TL-WR740N

Nie wiem co masz na myśli w sensie konfiguracji :D, trochę zielony jestem

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Administrator
Posty: 3444
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:19
Lokalizacja: Lublin

Re: Zmiana ip

Post autor: Jo_gurt » pt, 23 sty 2015, 11:42

gierek pisze:Nie wiem czy zewnętrzny czy wewnętrzny, po prostu potrzebuje sie logować na pewną strone pod 5 innymi adresami ip
Czyli zewnętrzny.
gierek pisze:Router: TP-LINK, model: TL-WR740N
Nie wiem co masz na myśli w sensie konfiguracji :D, trochę zielony jestem
Zaloguj się do konfiguracji routera i zrzuć zakładkę status.

gierek
Posty: 17
Rejestracja: śr, 15 paź 2014, 13:49
Laptop: Acer 5720G
Płeć: Mężczyzna

Re: Zmiana ip

Post autor: gierek » pt, 23 sty 2015, 15:11

No zewnętrzy :D

Link do zrzutu: http://speedy.sh/NUW7B/Status.rar" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Administrator
Posty: 3444
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:19
Lokalizacja: Lublin

Re: Zmiana ip

Post autor: Jo_gurt » pt, 23 sty 2015, 15:19

Wrzuć to na jakiś hosting zdjęć. Nikomu nie chce się przeklikiwać przez milion podstron z reklamami, żeby ściągnąć rara, żeby go rozpakować...

Awatar użytkownika
YaHooo
Przyjaciel forum
Posty: 894
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 22:21
Laptop: HP nx7300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Re: Zmiana ip

Post autor: YaHooo » sob, 24 sty 2015, 12:10

gierek pisze: mam internet z multimedii na stałym adresie ip
W jakim sensie stały adres IP? Masz wykupiony stały adres? Jeśli tak to nie zmienisz go. Jeśli nie, to w Multimedii aby zmienił się zewnętrzny adres IP potrzebny jest dłuższy czas rozłączenia z internetem. Chyba kilka godzin. Inaczej można to załatwić tylko zmieniając adres MAC komputera/routera. Wiem bo sam korzystam z ich usług i sprawdziłem to doświadczalnie. Ale na forach pisali, że jak za często będziesz zmieniał MAC to mogą Ci zablokować dostęp do internetu.

gierek
Posty: 17
Rejestracja: śr, 15 paź 2014, 13:49
Laptop: Acer 5720G
Płeć: Mężczyzna

Re: Zmiana ip

Post autor: gierek » sob, 24 sty 2015, 22:01

Rozłączenia czyli wyłączony modem całkiem? . A i tak mi sie wydaje ze mam stałe a zmienne sie wykupuje bodajze ze 1 zł sie płaci

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Administrator
Posty: 3444
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:19
Lokalizacja: Lublin

Re: Zmiana ip

Post autor: Jo_gurt » sob, 24 sty 2015, 23:21

gierek pisze:A i tak mi sie wydaje ze mam stałe a zmienne sie wykupuje bodajze ze 1 zł sie płaci
Prędzej odwrotnie. Stały adres zasadniczo jest lepszy niż zmienny.

Awatar użytkownika
YaHooo
Przyjaciel forum
Posty: 894
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 22:21
Laptop: HP nx7300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Re: Zmiana ip

Post autor: YaHooo » wt, 3 lut 2015, 22:51

gierek pisze:Rozłączenia czyli wyłączony modem całkiem?
Komputer/router podłączony pod modem. Nie jest to czas krótki rzędu 10 minut, ale dłuższy. Co więcej u mnie nawet jak dla testów wyłączałem całość na noc (razem z modemem) to IP było te same. Dopiero około 10h pozwalało na uzyskanie nowego IP.
gierek pisze: A i tak mi sie wydaje ze mam stałe a zmienne sie wykupuje bodajze ze 1 zł sie płaci
Nie, masz zmienne. Pisze nawet w FAQ na stronie Multimedii.

gierek
Posty: 17
Rejestracja: śr, 15 paź 2014, 13:49
Laptop: Acer 5720G
Płeć: Mężczyzna

Re: Zmiana ip

Post autor: gierek » śr, 4 lut 2015, 01:14

To dlaczego odkąd mam neta ip nie zmienia sie w ogóle ?

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Administrator
Posty: 3444
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:19
Lokalizacja: Lublin

Re: Zmiana ip

Post autor: Jo_gurt » śr, 4 lut 2015, 07:03

Zapewne tak mają ustawiony serwer DHCP.

Awatar użytkownika
YaHooo
Przyjaciel forum
Posty: 894
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 22:21
Laptop: HP nx7300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Re: Zmiana ip

Post autor: YaHooo » sob, 7 lut 2015, 18:46

gierek pisze:To dlaczego odkąd mam neta ip nie zmienia sie w ogóle ?
Ja już ponad rok mam ciągle ten sam IP. mam od nich internet ponad 3 lata i IP zmieniło mi się chyba 3 razy. Właśnie po około 12h bez podłączania komputera.
Jo_gurt pisze:Zapewne tak mają ustawiony serwer DHCP.
Co ciekawe u mnie czas dzierżawy IP jest 2 h. Pomimo zawsze dostaję te same IP.

Mudzajos
#BAN#
Posty: 4
Rejestracja: czw, 22 paź 2015, 10:07
Płeć: Mężczyzna

Re: Zmiana ip

Post autor: Mudzajos » śr, 28 paź 2015, 12:07

jeśli pomogę to polecam taki addon do wyszukiwarki [spam] spoko sprawa możesz sobie zmieniać IP z poziomu wyszukiwarki nie zawsze pomaga ale jest dobre.

gierek
Posty: 17
Rejestracja: śr, 15 paź 2014, 13:49
Laptop: Acer 5720G
Płeć: Mężczyzna

Re: Zmiana ip

Post autor: gierek » śr, 28 paź 2015, 19:04

Witam po przerwie , temat do zamknięcia . Ale dla przyszłych to jest taki program jak : http://www.kepard.com/" onclick="window.open(this.href);return false; co prawda nie darmowy(ale przy rejestracji jest bodajże 15 dni free ) i jest opcja zapraszania znajomych do korzystania z niego i za 1 zaproszenie mamy 30 dni dodatkowych , a program jest naprawdę zaj....ty , i łatwy w obsłudze , Ps. ten program ma swoje sterowniki.

Kinkongos
Posty: 3
Rejestracja: śr, 4 lis 2015, 13:00
Płeć: Mężczyzna

Re: Zmiana ip

Post autor: Kinkongos » pt, 6 lis 2015, 13:09

To zależy od neta są programy zmieniające IP ale ja np mam radiowe IP stałe i jak zmienie IP od razu wysypuje mi się internet i nie mam możliwości zmiany.

ODPOWIEDZ