swój router do modemu od UPC technicolor tc7200.u

Problemy dotyczące sieci komputerowych w urządzeniach przenośnych - notebookach, laptopach. W tym także: WiFi, HSPA, CDMA, WiMax, LTE.

Moderator: Moderator

piter30
Posty: 4
Rejestracja: wt, 3 cze 2014, 19:23
Laptop: acer aspire 7540G
Płeć: Mężczyzna

swój router do modemu od UPC technicolor tc7200.u

Post autor: piter30 » ndz, 3 sie 2014, 21:25

Witam mam problem Upc ograniczyło prędkość po wifi na modemie technicolor 7200.U.Zamiast łącza które mam i płace abonament 250MB/s mam 3 a po wyłączeniu standardu 802,11b,g,n mam ledwo 20MB/s.Słyszałem że można podłączyć swój router aby prędkośc była normalna.I tu pytanie do was jaki router kupić i jak go podłączyć czy trzeba coś w modemie technicolor zmieniać jakieś ustawienia itp.?prosze o odp bo już 2 miesiąc mam ograniczone wifi i mam już tego dosyć a upc rozkłada ręce i mówi że wkrótce zostanie usterka usunięta ale ja już w to nie wieże.

Awatar użytkownika
Skajper4
Posty: 784
Rejestracja: czw, 14 mar 2013, 00:09
Laptop: Toshiba A300-1ED
Płeć: Mężczyzna

Re: swój router do modemu od UPC technicolor tc7200.u

Post autor: Skajper4 » pn, 4 sie 2014, 19:56

Zacznij odróżniać MegaBajty (MB) od Megabitów (Mb) bo nie wiem czy ty masz teraz 20MB (160Mb) czy 20Mb z tych Twoich 250Mb.
No cóż. Większość ludzi się przejechało na ich "modemo-routerach" co albo się zacinają albo są wolne albo jedno i drugie. Lepiej jakbyś wziął od nich sam modem Cisco.
Żeby wykorzystać te 250Mb/s radziłbym zainwestować w jakiegoś Archer-a i kartę obsługującą standard 11ac na 5GHz. Wtedy wyciągniesz pełną swoją prędkość poprzez wifi, a nie tylko lan, ale niestety trzeba w wifi najpierw trochę włożyć.
Ewentualnie wdr4300.

Awatar użytkownika
krystianb
Moderator
Posty: 2240
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 19:30
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Re: swój router do modemu od UPC technicolor tc7200.u

Post autor: krystianb » pn, 4 sie 2014, 20:30

Pierwsze pytanie, jakie karty piter30 masz w laptopach i czy ewentualnie rozważasz możliwość ich wymiany?

kralek
#BAN#
Posty: 44
Rejestracja: pt, 6 cze 2014, 10:59
Płeć: Mężczyzna

Re: swój router do modemu od UPC technicolor tc7200.u

Post autor: kralek » pn, 11 sie 2014, 13:40

piter30 pisze: mam i płace abonament 250MB/s mam 3 a po wyłączeniu standardu 802,11b,g,n mam ledwo 20MB/s.
To takie prędkości są dostępne dla detalicznego odbiorcy? Nawet nie zdawałem sobie z tego sprawy...

piter30
Posty: 4
Rejestracja: wt, 3 cze 2014, 19:23
Laptop: acer aspire 7540G
Płeć: Mężczyzna

Re: swój router do modemu od UPC technicolor tc7200.u

Post autor: piter30 » sob, 13 wrz 2014, 17:37

Witam nie odpisywałem długo ale mnie nie było w Polsce.Przepraszam za te pomyłki z skrótami Mb/s itd.
W laptopie nie zmienie karty na 5Ghz bo mam go na gwarancji musi mi starczyć tyle ile mam.prędkość pobierania nadal oscyluje 10-20Mb/s.
Czy moge podłączyć zwykły router np TP-LINK TL-WR841N do technicolor aby korzystać tylko z wifi a w technicolor wyłączyć wifi.Podłączyć router wiem mniej więcej jak ale czy coś po za tym trzeba ustawiać?
Czy kabel RJ45 moge podłączyć w jednym i drugim urządzeniu do portu lan?
Ostatnio zmieniony ndz, 14 wrz 2014, 01:56 przez piter30, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Skajper4
Posty: 784
Rejestracja: czw, 14 mar 2013, 00:09
Laptop: Toshiba A300-1ED
Płeć: Mężczyzna

Re: swój router do modemu od UPC technicolor tc7200.u

Post autor: Skajper4 » sob, 20 wrz 2014, 01:41

Tak. I jesli podłączysz je lan - lan to zrobisz to prawidłowo. W drugim tp-link wyłącz dhcp i zaporę sieciową.

ODPOWIEDZ