Sieć bezprzewodowa czy kablowa

Problemy dotyczące sieci komputerowych w urządzeniach przenośnych - notebookach, laptopach. W tym także: WiFi, HSPA, CDMA, WiMax, LTE.

Moderator: Moderator

tech2nick
Posty: 6
Rejestracja: śr, 29 maja 2013, 09:30
Płeć: Mężczyzna

Sieć bezprzewodowa czy kablowa

Post autor: tech2nick » wt, 4 cze 2013, 18:37

Najpierw przyznam się, żę jestem słaby w te klocki i proszę wszystkich o wyrozumiałość i poprawienie mnie, jeśli się mylę.
Sytuacja wygląda tak: Mam podłączony do PC zewnętrzny modem z internetem z neostrady. Chciałbym udostępnić ten internet także laptopowi. Na Pc mam Xp, na lapku win 8. I teraz:
1) Moge zrobic to przez kabel sieciowy, przy okazji udostępniając cały komputer. Tylko że wtedy aby korzystać z neta na laptopie muszę mieć włączony PC tak? I jaki kabel do tego potrzebuje? Mam jedynie taki z dwoma pinami, a słyszałem że muszę mieć skrosowany ethernet..
2) Mogę też kupić router i wtedy podłączyć go zamiast modemu? I wtedy połączyłbym kablem router z PC a do laptopa net przesyłałbym przez WIFI? Można tak? I czy wtedy też musiałby chodzić PC aby działał net na lapku czy wystarczy żebym włączył router? Pytam bo nie wiem czy te routery działają niezależnie czy potrzebują komputer do działania.

Awatar użytkownika
kaminkrz
Moderator
Posty: 2826
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 18:00
Laptop: extensa 5620
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Re: Sieć bezprzewodowa czy kablowa

Post autor: kaminkrz » wt, 4 cze 2013, 18:42

Druga opcja lepsza - ruter będzie udostępniał internet bez pośrednictwa PC.

tech2nick
Posty: 6
Rejestracja: śr, 29 maja 2013, 09:30
Płeć: Mężczyzna

Re: Sieć bezprzewodowa czy kablowa

Post autor: tech2nick » wt, 4 cze 2013, 22:06

A to co napisałem jest prawdą? Że moge jeden komputer połączyć z ruterem przez kabel a drugi przez wifi? A jak wtedy wygląda adres IP dla takich komputerów? Jest taki sam czy się różni?

Awatar użytkownika
Skajper4
Posty: 784
Rejestracja: czw, 14 mar 2013, 00:09
Laptop: Toshiba A300-1ED
Płeć: Mężczyzna

Re: Sieć bezprzewodowa czy kablowa

Post autor: Skajper4 » śr, 5 cze 2013, 00:12

W drugiej opcji nie musi być włączony komputer, chyba, że chcesz udostępnić pliki z komputera laptopowi wtedy musi być. Możesz kupić sobie nawet tańszy router (np. ten do dają przy zakładaniu neo, sagemcom 2704, bardzo dobry - ok. 50zł) i będzie wszystko śmigać. Nawet można podłączyć dysk do tego routera, wtedy żeby udostępnić pliki nie trzeba włączonego komputera mieć ;)

tech2nick
Posty: 6
Rejestracja: śr, 29 maja 2013, 09:30
Płeć: Mężczyzna

Re: Sieć bezprzewodowa czy kablowa

Post autor: tech2nick » śr, 5 cze 2013, 10:47

I tak jak napisałem jeden z kompów moge wtedy połaczyć z routerem przez kabel a drugi przez wifi tak? I moge ustawić inne adresy IP? Pytam bo chce się upewnić:)

Awatar użytkownika
Skajper4
Posty: 784
Rejestracja: czw, 14 mar 2013, 00:09
Laptop: Toshiba A300-1ED
Płeć: Mężczyzna

Re: Sieć bezprzewodowa czy kablowa

Post autor: Skajper4 » śr, 5 cze 2013, 13:00

Właśnie tak. Inne adresy IP czyli wyłączysz DHCP? No to będziesz musiał znać na pamięć adres IP przyznany komputerowi i dodawać adresy MAC nowych urządzeń do listy aby miały przyznane IP (przynajmniej ja się spotkałem z taką sytuacją, ale w innym routerze).

PS. Jeśli będziesz chciał się dostać do komputera z innego miejsca niż jesteś (nie w obrębie lan, np. u kolegi) to będziesz miał tylko jedno IP. Wtedy będzie potrzeba przekierowywania portów albo dodania komputera do "strefy zdemilitaryzowanej".
Ostatnio zmieniony śr, 5 cze 2013, 13:03 przez Skajper4, łącznie zmieniany 1 raz.

tech2nick
Posty: 6
Rejestracja: śr, 29 maja 2013, 09:30
Płeć: Mężczyzna

Re: Sieć bezprzewodowa czy kablowa

Post autor: tech2nick » śr, 5 cze 2013, 13:39

Chodzi mi o to, czy mógłbym grać z siostrą w gry sieciowe (bo tam chyba nie da się na tym samym ip)?

Awatar użytkownika
Skajper4
Posty: 784
Rejestracja: czw, 14 mar 2013, 00:09
Laptop: Toshiba A300-1ED
Płeć: Mężczyzna

Re: Sieć bezprzewodowa czy kablowa

Post autor: Skajper4 » śr, 5 cze 2013, 13:44

Da się. Zależy w jakie gry (tak szczerze to zależy od admina). Ale licz się z tym, że jak np. Ty dostaniesz bana, to na tym samym serwerze twoja siostra też go będzie miała ;)
Ostatnio zmieniony śr, 5 cze 2013, 13:44 przez Skajper4, łącznie zmieniany 1 raz.

damianfilas
Posty: 4
Rejestracja: pt, 21 cze 2013, 12:05
Płeć: Mężczyzna

Re: Sieć bezprzewodowa czy kablowa

Post autor: damianfilas » pt, 21 cze 2013, 12:27

tech2nick pisze:Chodzi mi o to, czy mógłbym grać z siostrą w gry sieciowe (bo tam chyba nie da się na tym samym ip)?
W zdecydowanej większości da się grać, ale wcześniej trzeba zgłosić do supportu dzielenie łącza, aby nie zbanowali konta / kont za multikonto. Zazwyczaj w takich sytuacjach gracze z tego samego ip między sobą mają nałożone restrykcje (ograniczony handel, wymiana surowców, pomoc militarna, etc w zależności od gry)

ODPOWIEDZ