SL500 i migający ekran

Problemy sprzętowe związane z laptopami. Tu możesz poprosić o zdiagnozowanie problemu występującego w Twoim laptopie, notebooku.

Moderator: Moderator

sql_
Posty: 75
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 21:54
Lokalizacja: Internet

SL500 i migający ekran

Post autor: sql_ » czw, 12 maja 2011, 22:52

Witam, mam taki problem:
kiedy laptop jest podłączony do prądu, bateria w laptopie, przeglądam sobie Internet na FF to nic się nie dzieje, natomiast kiedy odłącze go od prądu obraz zaczyna mrugać, uciekać. Zachowuje się tak jakby była strzelona tasiemka idąca do matrycy. Ale tu jest bajer :D dzieje sie tak tylko na FF, jak włączone na IE czy też Chrome (fuj) tę samą stronę obraz się nie rusza :) spróbuje to nagrać i zamieszcze filmik na YT to zobaczycie, a tymczasem macie jakieś pomysły ? ach, jeszcze podam konfigurację:
SL500 2GB ram
Win 7 x64 (myślę że tu jest problem, jak miałem Vistę 32 bit, ale to było dawno temu nie miałem takich jaj) a z win7 x64 od początku miałem problem, bo własnie potrafiły mi się cuda z grafiką dziać ...

Awatar użytkownika
biednybelfer
Moderator
Posty: 1043
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 10:59
Laptop: AspireOne P531h-0Bk
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chełm

Post autor: biednybelfer » czw, 12 maja 2011, 23:09

Skoro uznajesz to zachowanie za problem z oprogramowaniem to pokombinuj troche z tym oprogramowaniem. Na poczatku warto poprawnie zainstalowac wymagane sterowniki.

sql_
Posty: 75
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 21:54
Lokalizacja: Internet

Post autor: sql_ » pt, 13 maja 2011, 06:47

no właśnie, instalowałem i próbowałem różne sterowniki, nawet windows sobie sam ściągnął niby optymalne, ale własnie co ciekawe nie widziałem tego problemu gdy jestem podłączony na kablu

Awatar użytkownika
biednybelfer
Moderator
Posty: 1043
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 10:59
Laptop: AspireOne P531h-0Bk
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chełm

Post autor: biednybelfer » pt, 13 maja 2011, 12:50

Opis problemu jest troche enigmatyczny dlatego lepiej zamiesc ten filmik, moze z niego da sie cos wywnioskowac.

sql_
Posty: 75
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 21:54
Lokalizacja: Internet

Post autor: sql_ » pt, 13 maja 2011, 20:10

http://www.youtube.com/watch?v=e7p8SqgBCSA

ta zmiana przeglądarki to na chrome, tam jak widać nie ma problemu, mam nadzieje żę to rozjaśni troche sprawę

Awatar użytkownika
biednybelfer
Moderator
Posty: 1043
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 10:59
Laptop: AspireOne P531h-0Bk
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chełm

Post autor: biednybelfer » pt, 13 maja 2011, 21:20

Dziwne to troche bo wyglada to jak uszkodzenie tasmy, matrycy a moze i samej karty graficznej. Czemu jednak wystepuje tylko na FF..? Pojecia nie mam. Zobacz czy na zewnetrznym monitorze ten efekt tez wystapi.

sql_
Posty: 75
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 21:54
Lokalizacja: Internet

Post autor: sql_ » pt, 13 maja 2011, 21:22

ciekawe to_jest, bo tak jak pisałem na kablu tego problemu nie mam :)
Ostatnio zmieniony pt, 13 maja 2011, 21:40 przez sql_, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krystianb
Moderator
Posty: 2251
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 19:30
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Post autor: krystianb » sob, 14 maja 2011, 02:36

Niestety jakość filmiku słabiutka, mam takie pytanie, czy te artefakty też pojawiają się na pasku zadań?

Ewentualnie czy pojawiają się przy zwiększonym obciążeniu karty graficznej jakimś innym programem najlepiej korzystającym z 3D.

sql_
Posty: 75
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 21:54
Lokalizacja: Internet

Post autor: sql_ » sob, 14 maja 2011, 21:46

hmm a po co lepsza jakość ? Czy tu chodzi o pokazanie ikonek na pulpicie ?
Odpowiadając na pytanie:
1. tak pojawiają się na pasku zadań,
2. Nie, nie pojawia się nic takiego przy włączonej grze czy czymś tego pokroju

Awatar użytkownika
krystianb
Moderator
Posty: 2251
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 19:30
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Post autor: krystianb » ndz, 15 maja 2011, 11:31

sql_ pisze:hmm a po co lepsza jakość ? Czy tu chodzi o pokazanie ikonek na pulpicie ?
Bo nie znałem odpowiedzi na pytanie.
sql_ pisze:1. tak pojawiają się na pasku zadań,
2. Nie, nie pojawia się nic takiego przy włączonej grze czy czymś tego pokroju

To już jest kompletna zagadka. Choć jedna teoretyczna przyczyna mi do głowy przychodzi: przełączanie częstotliwości zegara grafiki (jeśli masz kartę ATI i ma ona jakiś tryb oszczędzania energii)

Awatar użytkownika
rzbiq
Posty: 318
Rejestracja: pn, 13 wrz 2010, 12:24
Lokalizacja: ja?

Post autor: rzbiq » ndz, 15 maja 2011, 19:46

sql_,
Firefox- Opcje- Zaawansowane- Ogólne- odznacz na próbę opcję "Korzystaj z akceleracji sprzętowej jeśli dostępna".

ODPOWIEDZ