FireFox - problemy i informacje o wydaniach

Problemy związane z oprogramowaniem do laptopów. Jeżeli masz problem związany z systemem operacyjnym lub innym oprogramowaniem tu możesz zadać pytanie na ten temat.
Polecamy na początek: [Windows] Najważniejsze wątki o oprogramowaniu - spis, Antywirus jakiego używacie i jakiego polecacie, Darmowa alternatywa dla płatnego oprogramowania.

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Jaco
Przyjaciel forum
Posty: 825
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 09:58
Laptop: DELL LATITUDE E4310
Płeć: Mężczyzna

Post autor: Jaco » pn, 30 maja 2011, 15:05

Jo_gurt pisze:Dzisiaj FF zaktualizował mi się do 5.0 beta :zdziwko:
Sprawdzam u siebie aktualizacje i mam że jest aktualny :zdziwko:
Załączniki
FF.jpg

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Administrator
Posty: 3444
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:19
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Jo_gurt » pn, 30 maja 2011, 15:53

Może dlatego, że ja miałem wcześniej 4.0 beta? Uznał, że interesują mnie też aktualizacje beta.

BliSki
Administrator
Posty: 4317
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 16:08
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: BliSki » pn, 30 maja 2011, 18:07

Jo_gurt pisze:Dzisiaj FF zaktualizował mi się do 5.0 beta
Zwykła wersja do Bety się zaktualizowała? :szok:
A może kiedyś miałeś betę, która zaktualizowała się do zwykłej i dlatego teraz ta Beta??

Bo u nie wersja 4.0.1 nie wykrywa nic nowego do pobrania.
Grzechu pisze:Kurcze, dopiero co 4 zainstalowałem, jeszcze się nią nie zdążyłem nacieszyć
Tak samo jak ja. ;)
Jo_gurt pisze:Trzeba gonić z numerkami, w końcu na tym to polega teraz
Niestety :(

[ Dodano: 2011-05-30, 18:08 ]
Jaco pisze:Sprawdzam u siebie aktualizacje i mam że jest aktualny
No to masz to samo co ja ;)
Jo_gurt pisze:Może dlatego, że ja miałem wcześniej 4.0 beta?
To samo sugerowałem na poprzedniej stronie jak jeszcze tej strony z wypowiedziami nie widziałem. :cwaniak:
Ostatnio zmieniony czw, 1 sty 1970, 02:00 przez BliSki, łącznie zmieniany 1 raz.

Grzechu
Administrator
Posty: 11386
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:25
Laptop: EliteBook 8530w
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Grzechu » pn, 30 maja 2011, 18:09

BliSki pisze:Bo u nie wersja 4.0.1 nie wykrywa nic nowego do pobrania.
Tak samo u mnie.

BliSki
Administrator
Posty: 4317
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 16:08
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: BliSki » pn, 30 maja 2011, 18:10

Grzechu pisze:Tak samo u mnie.
Już się wyjaśniło. Jo_gurt, miał kiedyś betę.
Jo_gurt pisze:Może dlatego, że ja miałem wcześniej 4.0 beta? Uznał, że interesują mnie też aktualizacje beta.
:hyhy:

ryba825
Przyjaciel forum
Posty: 572
Rejestracja: ndz, 24 paź 2010, 01:10
Laptop: Lenovo Y580
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: ryba825 » pn, 30 maja 2011, 20:45

Ja używam Opery i takich dylematów nie mam. :hyhy:

Awatar użytkownika
homzik
Zasłużony użytkownik
Posty: 7135
Rejestracja: pn, 6 wrz 2010, 21:39
Laptop: Samsung R700
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Roztocze / Wawa
Kontakt:

Post autor: homzik » pn, 30 maja 2011, 23:01

już wersja 6 Alfa jest, co tam 5 Beta...

ryba825
Przyjaciel forum
Posty: 572
Rejestracja: ndz, 24 paź 2010, 01:10
Laptop: Lenovo Y580
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: ryba825 » pn, 30 maja 2011, 23:26

homzik pisze:już wersja 6 Alfa jest, co tam 5 Beta...
Zaraz będzie 15 stabilna... Miną Google Chroma. :hyhy:

Awatar użytkownika
homzik
Zasłużony użytkownik
Posty: 7135
Rejestracja: pn, 6 wrz 2010, 21:39
Laptop: Samsung R700
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Roztocze / Wawa
Kontakt:

Post autor: homzik » pn, 30 maja 2011, 23:27

Tak to nie, mają być 3 wersje naraz %n Stable, %n+1 Beta, %n+2 Alfa

Zresztą to Chrome rozpoczął wojnę na numerki...

Awatar użytkownika
krystianb
Moderator
Posty: 2253
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 19:30
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Post autor: krystianb » pn, 30 maja 2011, 23:30

ryba825 pisze:Ja używam Opery i takich dylematów nie mam.
Przecież pisałem, że jesteśmy na poziomie +6,11 :cwaniak:

ryba825
Przyjaciel forum
Posty: 572
Rejestracja: ndz, 24 paź 2010, 01:10
Laptop: Lenovo Y580
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: ryba825 » pn, 30 maja 2011, 23:36

homzik pisze:Tak to nie, mają być 3 wersje naraz %n Stable, %n+1 Beta, %n+2 Alfa
Co 6 tygodni ma wychodzić "stable" :) Więc do końca roku jeszcze ze 3-4 numerki do góry podskoczy. :hyhy:
homzik pisze:Zresztą to Chrome rozpoczął wojnę na numerki...
Śmieszne to jest... Załatają kilka błędów i numerek +1. :dobani:

Awatar użytkownika
Imer090480
Zasłużony użytkownik
Posty: 1444
Rejestracja: wt, 28 wrz 2010, 17:27
Laptop: W530 T61 SXGA+
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Imer090480 » sob, 18 cze 2011, 13:13

Trzy dni wcześniej niż głosił oficjalny harmonogram Mozilla wydała stabilną wersję przeglądarki Firefox 5.

W wersji 5 skok jakościowy nie jest już tak odczuwalny, jak miało to miejsce podczas wydania wersji 4 — nowości nie ma wiele i nie są tak widoczne. Mimo tego na kilka z nich warto zwrócić uwagę. Wśród usprawnień wprowadzonych w piątej wersji Firefoksa należy wymienić obsługę animacji CSS, zwiększenie wydajności przetwarzania kodu JavaScript i elementów Canvas oraz poprawki w zarządzaniu pamięcią. Firefox 5 to także lepsza zgodność ze standardami - przeglądarka lepiej radzi z HTML5, XHR, MathML, SMIL oraz Canvas. Poprawiono także moduł sprawdzania pisowni i udoskonalono integrację przeglądarki z Linuksem. Ustawienie Do Not Track, które informuje przeglądane witryny, że nie chcemy by nasze zachowania na stronie były śledzone, zostało przesunięte wyżej w oknie preferencji — jest więc bardziej widoczne, co może skłonić więcej użytkowników do skorzystania z tej funkcji.

Jednocześnie warto wspomnieć, że Firefox 5 nie jest już wyposażony w przełącznik pozwalający zdecydować, którą wersję przeglądarki (stabilną, beta czy Aurora) chcemy testować i otrzymywać dla niej aktualizacje. Przełącznik taki był obecny we wcześniejszych wersjach beta, ale ostatecznie został wycofany. Częściowo zablokowano także ze względów bezpieczeństwa obsługę WebGL, o czym informowaliśmy już jakiś czas temu. Pełna lista zmian i wyeliminowanych błędów dostępna jest na stronach Mozilli, choć aktualnie jeszcze dotyczy ostatniej wersji beta.
Źródło: dobreprogramy.pl

Awatar użytkownika
homzik
Zasłużony użytkownik
Posty: 7135
Rejestracja: pn, 6 wrz 2010, 21:39
Laptop: Samsung R700
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Roztocze / Wawa
Kontakt:

Post autor: homzik » sob, 18 cze 2011, 13:15

Właśnie czytałem, nie wiem po co ta moda na numerki. W normalnym tempie Firefox 5 powinien wyjść jakoś w 2012-2013, a ta "piątka" byłaby oznaczona maks jako 4.1

Awatar użytkownika
Imer090480
Zasłużony użytkownik
Posty: 1444
Rejestracja: wt, 28 wrz 2010, 17:27
Laptop: W530 T61 SXGA+
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Imer090480 » sob, 18 cze 2011, 13:20

Z zapowiedzi Mozilli wynika że do końca roku ukaże się FF7.

Awatar użytkownika
slodkit
Administrator
Posty: 2008
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:23
Laptop: Asus K52 JB
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Post autor: slodkit » sob, 18 cze 2011, 13:23

Wszyscy gonią za numerkami to i FF niestety się przyłączył :(
Ale tak naprawdę niewiele to zmienia - grunt, że przeglądarka jest rozwijana i to zdaje się w dobrym kierunku idą zmiany :ok:

Awatar użytkownika
Jaco
Przyjaciel forum
Posty: 825
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 09:58
Laptop: DELL LATITUDE E4310
Płeć: Mężczyzna

Post autor: Jaco » śr, 22 cze 2011, 23:07

Nie wiem jak u was ale u mnie pojawiła się aktualizacja do wersji 5.

Awatar użytkownika
homzik
Zasłużony użytkownik
Posty: 7135
Rejestracja: pn, 6 wrz 2010, 21:39
Laptop: Samsung R700
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Roztocze / Wawa
Kontakt:

Post autor: homzik » śr, 22 cze 2011, 23:08

ja sam zainstalowałem wcześniej i o dziwo wszystkie rozszerzenia działają, ale większych zmian w funkcjonowaniu Liska nie zauważyłem. Być może działa nieco żwawiej i zżera mniej pamięci, ale może to tylko efekt placebo.

BliSki
Administrator
Posty: 4317
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 16:08
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: BliSki » śr, 22 cze 2011, 23:12

Jaco pisze:Nie wiem jak u was ale u mnie pojawiła się aktualizacja do wersji 5.
U mnie też się pojawiła.
homzik pisze:ja sam zainstalowałem wcześniej i o dziwo wszystkie rozszerzenia działają
Mi nie działa Snap links Plus - ale chyba już jest "poprawka" do niego.
homzik pisze:ale większych zmian w funkcjonowaniu Liska nie zauważyłem.
No ja też poza zmianami numeru nie zauważyłem niczego.

[ Dodano: 2011-06-22, 23:15 ]
Ponadto Thunderbird też jest nowy. Ale tam wersja zmieniła się tylko z 3.1.10 na 3.1.11 ;)

Awatar użytkownika
Jaco
Przyjaciel forum
Posty: 825
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 09:58
Laptop: DELL LATITUDE E4310
Płeć: Mężczyzna

Post autor: Jaco » śr, 22 cze 2011, 23:17

homzik pisze: i o dziwo wszystkie rozszerzenia działają,
U mnie nie działa Auto Shutdown NG . Teraz piszą że eksperymentalny ale z wersją 4 dział normalnie.

Znów muszę szukać programu do wyłączania kompa po ściągnięciu plików. :(

BliSki
Administrator
Posty: 4317
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 16:08
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: BliSki » śr, 22 cze 2011, 23:29

Jaco pisze:Znów muszę szukać programu do wyłączania kompa po ściągnięciu plików.
Spokojnie, poczekaj kilka dni i będzie działał ten dodatek.

Awatar użytkownika
Jaco
Przyjaciel forum
Posty: 825
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 09:58
Laptop: DELL LATITUDE E4310
Płeć: Mężczyzna

Post autor: Jaco » śr, 22 cze 2011, 23:31

BliSki pisze:Spokojnie, poczekaj kilka dni i będzie działał ten dodatek.
Sam Auto Shutdown nie działa z wersją 4. :(

Dlatego znalazłem wersję NG. Nie jestem ssaczem ale przydaje się ten dodatek mi przynajmniej.

BliSki
Administrator
Posty: 4317
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 16:08
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: BliSki » śr, 22 cze 2011, 23:44

Jaco pisze:Sam Auto Shutdown nie działa z wersją 4
A to chyba że tak. Myślałem, że z wersją 4 działał.

Awatar użytkownika
krystianb
Moderator
Posty: 2253
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 19:30
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Post autor: krystianb » czw, 23 cze 2011, 00:34

BliSki pisze:Ale tam wersja zmieniła się tylko z 3.1.10 na 3.1.11
A co to za różnica czy zmieniają numerek na początku czy na końcu. Co najwyżej sobie większy burdel robią.
Dla usera ważne jest, żeby program zachował funkcjonalność poprzedniej wersji i no był poprawiany na lepsze.

benyn
Posty: 871
Rejestracja: ndz, 26 wrz 2010, 09:55
Lokalizacja: Rödinghausen
Kontakt:

Post autor: benyn » czw, 23 cze 2011, 08:26

I co faktycznie ten FF 5.0 szybciej działa i mniej pamięci zużywa ??

Awatar użytkownika
Kafka
Moderator
Posty: 1547
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Festung Breslau

Post autor: Kafka » czw, 23 cze 2011, 21:55

benyn pisze:I co faktycznie ten FF 5.0 szybciej działa i mniej pamięci zużywa ??
Nie wiem jak na Windowsie ale na linuksie różnica w szybkości działania jest wyraźnie widoczna.

ODPOWIEDZ