FireFox - problemy i informacje o wydaniach

Problemy związane z oprogramowaniem do laptopów. Jeżeli masz problem związany z systemem operacyjnym lub innym oprogramowaniem tu możesz zadać pytanie na ten temat.
Polecamy na początek: [Windows] Najważniejsze wątki o oprogramowaniu - spis, Antywirus jakiego używacie i jakiego polecacie, Darmowa alternatywa dla płatnego oprogramowania.

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
slodkit
Administrator
Posty: 2008
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:23
Laptop: Asus K52 JB
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Post autor: slodkit » czw, 24 mar 2011, 13:26

U mnie w FF4 bez problemu mogę przesuwać paski myszką w sposób jaki opisujesz :cwaniak:

Awatar użytkownika
kaminkrz
Moderator
Posty: 2826
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 18:00
Laptop: extensa 5620
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Post autor: kaminkrz » czw, 24 mar 2011, 14:09

Wątek jest o FF, ale dziś po około półtora roku / kiedyś uzywałem, potem zaprzestałem / pobrałem safari 5.0.4 i póki co spisuje się znakomicie - w porównaniu do FF 3.6.12 śmiga jak burza - szybciej się uruchamia sama przegladarka i stronki ładują się też znacznie szybciej :ok:

Awatar użytkownika
YaHooo
Przyjaciel forum
Posty: 894
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 22:21
Laptop: HP nx7300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Post autor: YaHooo » czw, 24 mar 2011, 19:30

Ja to nie wiem czy to ja mam takiego pecha, czy co. Ale FF mi strasznie dużo RAM'u pochłania, a raczej ma chyba mem leak'i. Przy pobieraniu większego pliku (200-300MB) potrafi zająć nawet 300MB pamięci RAM :zdziwko: Już kilka razy mi system wywalił się przez to, bo FF chciał więcej pamięci niż mam. A mam wyłączoną pamięć wirtualną ;) Oczywiście nie robi tego skokowo, tylko użycie RAMu rośnie wraz z czasem przez jaki się pobiera plik.

BliSki
Administrator
Posty: 4317
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 16:08
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: BliSki » czw, 24 mar 2011, 23:59

Jaco pisze:To u mnie gdzieś wsiąkło.
I to właśnie jest ten problem braku tego paska. Ja tam miałem wszelkie ikony tak jak ADBlocka i teraz musiałem to zmienić.
Jaco pisze:To muszę się przyjrzeć jaka
Ta ikonka w załączniku w zielonym kółku jest wtedy większa i po najechaniu na nią masz informacje o zabezpieczeniu. Nie chcę reklamy robić jakiemuś bankowi. Jak chcesz to na PW Ci wyślę zrzut.
slodkit pisze:Ja tam chwalę sobie ff4.0 - jak każdego dotąd FF :hyhy:
Ja wstępnie także :) I mam nadzieję, że tak już zostanie.
slodkit pisze:Zmiany jak dla mnie są przemyślane i nie przeszkadzają mi specjalnie
Kwestia przyzwyczajenia.

[ Dodano: 2011-03-24, 23:02 ]
Jaco pisze:A jak zmniejszyć okno paska adresu?
Pobaw się klikając prawym klawiszem na pasek "szukajki" i wybierając dostosuj.
Załączniki
kłódka2.jpg
Zabezpieczenie

Awatar użytkownika
Jaco
Przyjaciel forum
Posty: 825
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 09:58
Laptop: DELL LATITUDE E4310
Płeć: Mężczyzna

Post autor: Jaco » pt, 25 mar 2011, 01:19

BliSki pisze:Pobaw się klikając prawym klawiszem na pasek "szukajki" i wybierając dostosuj.
To nic nie daje. W trybie awaryjnym działa a tu nie chce. I jeszcze jedno. Czemu ja mam czarny ten pasek a nie biały? Żadnych dodatków związanych z wyglądem nie instalowałem.


Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Awatar użytkownika
Jaco
Przyjaciel forum
Posty: 825
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 09:58
Laptop: DELL LATITUDE E4310
Płeć: Mężczyzna

Post autor: Jaco » pn, 28 mar 2011, 21:14

Dopiero po odinstalowaniu i zainstalowaniu FF4.0 ponownie jest tak jak chcę.

ja.michal
Przyjaciel forum
Posty: 687
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 18:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Post autor: ja.michal » pn, 28 mar 2011, 21:44

Fajnt ten FF 4. :ok: Ktoś pomyślał i dodał opcję Wklej i przejdź. ;)

BliSki
Administrator
Posty: 4317
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 16:08
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: BliSki » pn, 28 mar 2011, 22:55

ja.michal pisze: Ktoś pomyślał i dodał opcję Wklej i przejdź.
A gdzie to dokładnie masz? Bo jakoś tego jeszcze nie widziałem.

Pucio
Posty: 174
Rejestracja: czw, 24 lut 2011, 10:12
Laptop: MSI GE620
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ;]

Post autor: Pucio » pn, 28 mar 2011, 22:59

BliSki pisze: A gdzie to dokładnie masz? Bo jakoś tego jeszcze nie widziałem.
Jak klikniesz na pasku adresu ppm, to masz taka opcje.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-03-29, 13:01 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony wt, 29 mar 2011, 13:01 przez Pucio, łącznie zmieniany 1 raz.

ja.michal
Przyjaciel forum
Posty: 687
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 18:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Post autor: ja.michal » wt, 29 mar 2011, 02:32

Kopiujesz jakiś link sobie skądś i jak wrzucasz w pasek adresu to nie używasz zatwierdzania. Jednym ruchem wkleja i odpala.

BliSki
Administrator
Posty: 4317
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 16:08
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: BliSki » wt, 29 mar 2011, 13:02

Pucio pisze:Jak klikniesz na pasku adresu ppm, to masz taka opcje.
A faktycznie jest coś takiego. Dzięki :ok:

sql_
Posty: 75
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 21:54
Lokalizacja: Internet

Post autor: sql_ » czw, 14 kwie 2011, 19:25

no, zainstalowalem sobie FF nowego i już mi się nie podoba :P zmienili pozycje "otwórz w nowej karcie " ajć... przypomina mi to chrome ;(

BliSki
Administrator
Posty: 4317
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 16:08
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: BliSki » czw, 14 kwie 2011, 21:48

sql_ pisze:zmienili pozycje "otwórz w nowej karcie " ajć...
Też mnie to wkurzało ale można się przyzwyczaić.

Awatar użytkownika
Jaco
Przyjaciel forum
Posty: 825
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 09:58
Laptop: DELL LATITUDE E4310
Płeć: Mężczyzna

Post autor: Jaco » czw, 14 kwie 2011, 22:17

BliSki pisze:Też mnie to wkurzało ale można się przyzwyczaić.
Mnie to nawet pasuje gdyż nie musimy kopiować i wklejać linków.

Szkoda że jeszcze nie jest kompatybilny ten dodatek z wersją 4.0 Auto Shutdown 3.6.2D :(

ja.michal
Przyjaciel forum
Posty: 687
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 18:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Post autor: ja.michal » czw, 14 kwie 2011, 22:40

Mają trochę odchudzać dodatki do FF bo głównie one powodują zwolnienie przeglądarki. Będzie inna polityka dodatków. Każdy będzie zaliczać test. Jeśli za bardzo zwalnia przeglądarkę to, albo będzie musiał być poprawiony, albo będzie komunikat o tym, że dany dodatek powoduje taki a nie inny skutek.
Przecież apple tak robi jeśli chodzi o aplikacje w app store i dzięki temu chodzą ich urządzenia jak trzeba.

Awatar użytkownika
YaHooo
Przyjaciel forum
Posty: 894
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 22:21
Laptop: HP nx7300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Post autor: YaHooo » czw, 14 kwie 2011, 23:02

sql_ pisze:zmienili pozycje "otwórz w nowej karcie " ajć...
No to może być mały problem jak ktoś się przyzwyczaił za mocno. A nie działa tak samo jak w poprzedniej wersji? Kliknięcie środkowym przyciskiem myszy na linku z automatu powoduje otwarcie na nowej karcie linka?

sql_
Posty: 75
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 21:54
Lokalizacja: Internet

Post autor: sql_ » pt, 15 kwie 2011, 10:43

ale ogólnie mi FF nowy chrome przypomina, a ja tak nie lubię chrome...

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Administrator
Posty: 3444
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:19
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Jo_gurt » pt, 15 kwie 2011, 10:45

sql_ pisze:ale ogólnie mi FF nowy chrome przypomina
Parę kliknięć i wygląda jak stary dobry FF :)
sql_ pisze:a ja tak nie lubię chrome...
Podzielam ;)

BliSki
Administrator
Posty: 4317
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 16:08
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: BliSki » pt, 15 kwie 2011, 19:48

sql_ pisze:ale ogólnie mi FF nowy chrome przypomina
Jeżeli problem jest tylko w braku Menu, to zawsze to menu można "pokazać" na nowo - jest taka opcja.

sql_
Posty: 75
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 21:54
Lokalizacja: Internet

Post autor: sql_ » ndz, 17 kwie 2011, 21:28

Jo_gurt pisze: Parę kliknięć i wygląda jak stary dobry FF :)

dzięki :) teraz wygląda ładnie ;-)

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Administrator
Posty: 3444
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:19
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Jo_gurt » pn, 30 maja 2011, 08:27

Dzisiaj FF zaktualizował mi się do 5.0 beta :zdziwko:
Szybko im poszło ;)

A tutaj co się zmieniło:

Kod: Zaznacz cały

The latest version of Firefox Beta has the following changes:

    Added support for CSS animations
    Added support for switching Firefox development channels
    The Do-Not-Track header preference has been moved to increase discoverability
    Improved canvas, JavaScript, memory, and networking performance
    Improved standards support for HTML5, XHR, MathML, SMIL, and canvas
    Improved spell checking for some locales
    Improved desktop environment integration for Linux users

Grzechu
Administrator
Posty: 11386
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:25
Laptop: EliteBook 8530w
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Grzechu » pn, 30 maja 2011, 08:44

Kurcze, dopiero co 4 zainstalowałem, jeszcze się nią nie zdążyłem nacieszyć :hyhy:

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Administrator
Posty: 3444
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:19
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Jo_gurt » pn, 30 maja 2011, 09:10

Trzeba gonić z numerkami, w końcu na tym to polega teraz :hyhy:

Grzechu
Administrator
Posty: 11386
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:25
Laptop: EliteBook 8530w
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Grzechu » pn, 30 maja 2011, 09:31

To może jak będzie stabilna wersja ;)

Awatar użytkownika
krystianb
Moderator
Posty: 2251
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 19:30
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Post autor: krystianb » pn, 30 maja 2011, 09:58

Jo_gurt pisze:Trzeba gonić z numerkami, w końcu na tym to polega teraz
Pewnie chcą marginalną konkurencję dogonić a to jeszcze ponad 6 numerków :rotfl2:

ODPOWIEDZ