FireFox - problemy i informacje o wydaniach

Problemy związane z oprogramowaniem do laptopów. Jeżeli masz problem związany z systemem operacyjnym lub innym oprogramowaniem tu możesz zadać pytanie na ten temat.
Polecamy na początek: [Windows] Najważniejsze wątki o oprogramowaniu - spis, Antywirus jakiego używacie i jakiego polecacie, Darmowa alternatywa dla płatnego oprogramowania.

Moderator: Moderator

BliSki
Administrator
Posty: 4317
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 16:08
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

FireFox - problemy i informacje o wydaniach

Post autor: BliSki » pt, 17 wrz 2010, 19:08

Mamy kolejne wydanie FireFoxa. Nie tak dawno (19.10.2010) pojawiła się wersja 3.6.11 a teraz mamy:
Firefox 3.6.12 - 27.10.2010
http://www.mozilla-europe.org/pl/firefo ... easenotes/
W Firefoksie 3.6.12 rozwiązano krytyczny problem z bezpieczeństwem, który mógł potencjalnie pozwolić na zdalne wykonanie kodu.
Dla ścisłości dodam jeszcze:
W Firefoksie 3.6.11 wprowadzono następujące zmiany:

* naprawiono problemy z bezpieczeństwem
* naprawiono problemy ze stabilnością
Link do pobrania najnowszej wersji dla Windows - FireFox 3.6.12:
http://download.mozilla.org/?product=fi ... in&lang=pl
===============================================
Archiwum:
===============================================

Firefox 3.6.10 - 14.09.2010
http://www.mozilla-europe.org/pl/firefo ... easenotes/
W Firefoksie 3.6.10 wprowadzono następujące zmiany:

* Rozwiązano problem z awarią podczas uruchamiania przeglądarki, występujący u niewielkiej liczby użytkowników
* Ulepszono zgodność z rozszerzeniem Personas Plus
Link do pobrania wersji FireFox 3.6.10: http://download.mozilla.org/?product=fi ... in&lang=pl

-------
Tak z ciekawości ktoś z Was miał problem w wersji 3.6.9 podczas uruchamiania przeglądarki?
Ostatnio zmieniony pt, 29 paź 2010, 13:08 przez BliSki, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jaco
Przyjaciel forum
Posty: 825
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 09:58
Laptop: DELL LATITUDE E4310
Płeć: Mężczyzna

Post autor: Jaco » pt, 17 wrz 2010, 19:46

BliSki pisze:Tak z ciekawości ktoś z Was miał problem w wersji 3.6.9 podczas uruchamiania przeglądarki?
Ja nie. Uruchamiało się normalnie bez zacięć.

Awatar użytkownika
Daniel-Martola
Zasłużony użytkownik
Posty: 440
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 11:07
Laptop: Clevo P775DM3-G
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Daniel-Martola » pt, 17 wrz 2010, 20:38

Ja też nie i w żadnym z lapków.

Awatar użytkownika
slodkit
Administrator
Posty: 2008
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:23
Laptop: Asus K52 JB
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Post autor: slodkit » sob, 18 wrz 2010, 17:15

Ja także nie miałem problemów

XemeX
Posty: 149
Rejestracja: pn, 6 wrz 2010, 00:50
Lokalizacja: Poznań / Bydgoszcz
Kontakt:

Post autor: XemeX » sob, 18 wrz 2010, 19:34

Nigdy problemów nie miałem ani na XP ani na Windows 7 (używam równolegle z Operą).

Awatar użytkownika
joujoujou
Moderator
Posty: 525
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 12:48
Laptop: y cztery + netbook.
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lokalizacja: Lokalizacja:
Kontakt:

Post autor: joujoujou » sob, 18 wrz 2010, 19:53

BliSki pisze:ktoś z Was miał problem w wersji 3.6.9 podczas uruchamiania przeglądarki?
Wygląda na to, że byłeś w swym kłopocie osamotniony. ;)

Czym się ów tajemniczy problem objawiał, BTW? :?:

BliSki
Administrator
Posty: 4317
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 16:08
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: BliSki » sob, 18 wrz 2010, 22:07

joujoujou pisze:Wygląda na to, że byłeś w swym kłopocie osamotniony.
I tu się mylisz ;)
joujoujou pisze:Czym się ów tajemniczy problem objawiał, BTW?
Ja też nie miałem problemów akurat z tą wersją. Dlatego ciekawiło mnie, czy ktoś miał.
Miałem problemy z wersjami 3.5.x.

Awatar użytkownika
Moody
Posty: 387
Rejestracja: śr, 15 wrz 2010, 17:54
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Moody » ndz, 19 wrz 2010, 18:51

Kiedy będzie finalna wersja 4?

Awatar użytkownika
rapziom
Posty: 29
Rejestracja: wt, 14 wrz 2010, 10:45
Lokalizacja: LCC
Kontakt:

Post autor: rapziom » pn, 20 wrz 2010, 08:01

Moody pisze:Kiedy będzie finalna wersja 4?
mi sie obiło o uszy ze listopad ale nie_wiem ile w tym prawdy :)

<font color="#008000">Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony pn, 20 wrz 2010, 08:30 przez rapziom, łącznie zmieniany 1 raz.

BliSki
Administrator
Posty: 4317
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 16:08
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: BliSki » pt, 29 paź 2010, 12:52

Mamy kolejne wydanie FireFoxa. Nie tak dawno (19.10.2010) pojawiła się wersja 3.6.11 a teraz mamy:
Firefox 3.6.12 - 27.10.2010
http://www.mozilla-europe.org/pl/firefo ... easenotes/
W Firefoksie 3.6.12 rozwiązano krytyczny problem z bezpieczeństwem, który mógł potencjalnie pozwolić na zdalne wykonanie kodu.
Dla ścisłości dodam jeszcze:
W Firefoksie 3.6.11 wprowadzono następujące zmiany:

* naprawiono problemy z bezpieczeństwem
* naprawiono problemy ze stabilnością
Link do pobrania najnowszej wersji dla Windows:
http://download.mozilla.org/?product=fi ... in&lang=pl

benyn
Posty: 871
Rejestracja: ndz, 26 wrz 2010, 09:55
Lokalizacja: Rödinghausen
Kontakt:

Post autor: benyn » pt, 29 paź 2010, 22:14

Jednak została przysunięta premiera Firefoksa:
Tutaj

BliSki
Administrator
Posty: 4317
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 16:08
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: BliSki » pt, 29 paź 2010, 23:04

benyn pisze:Jednak została przysunięta premiera Firefoksa
Szkoda.
Ale mam nadzieję, że przesunięcie premiery pozwoli aby FF był szybszy i bardziej stabilny. :ok:

benyn
Posty: 871
Rejestracja: ndz, 26 wrz 2010, 09:55
Lokalizacja: Rödinghausen
Kontakt:

Post autor: benyn » pt, 29 paź 2010, 23:29

Tez mam taka nadzieje, że opłaci się ta cierpliwość z naszej strony :)

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » sob, 13 lis 2010, 23:52

A ja mam takie pytanie do użytkowników Firefox'a- czy wy tez odnosicie wrażenie, ze czym nowsza wersja tej przeglądarki, to wolniejsze i mniej stabilne działanie.
U nie na przykład uruchomienie programu to od 5-10s, gdy IE to 1-2s, ciągle problemy z flashem (próba zamknięcia Firefoxa podczas ładowania video kończy się zwiecha), powolne ładowanie stron z dużą ilością animacji.
Tak przy okazji, to jest jakaś alternatywna przeglądarka do której można zainstalować Add-ons typu słowniki, bo to na ten moment jedyne to trzyma mnie przy Firefox.

Awatar użytkownika
Kafka
Moderator
Posty: 1547
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Festung Breslau

Post autor: Kafka » ndz, 14 lis 2010, 00:04

darecki pisze: czy wy tez odnosicie wrażenie, ze czym nowsza wersja tej przeglądarki, to wolniejsze i mniej stabilne działanie.
Też mam takie wrażenie. Testowałem jakiś czas FF4beta i chodziła u mnie strasznie ociężale. Działanie Flasha pod FF to osobny rozdział: o ile pod linuksem działa na poziomie akceptowalnym, to pod windowsem to istna tragedia (pozostawienie strony na kilkanaście sekund bez odświeżania skutkuje wysypaniem się Flasha).
darecki pisze:Tak przy okazji, to jest jakaś alternatywna przeglądarka do której można zainstalować Add-ons typu słowniki
W dodatkach do Chrome powinno coś takiego być.
Może Przemek będzie wiedział coś więcej, bo zdaje się, że od dłuższego czasu używa tej przeglądarki.
Ostatnio zmieniony ndz, 14 lis 2010, 00:07 przez Kafka, łącznie zmieniany 1 raz.

XemeX
Posty: 149
Rejestracja: pn, 6 wrz 2010, 00:50
Lokalizacja: Poznań / Bydgoszcz
Kontakt:

Post autor: XemeX » ndz, 14 lis 2010, 00:05

Opera również ma słowniki ;)

Grzechu
Administrator
Posty: 11386
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:25
Laptop: EliteBook 8530w
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Grzechu » ndz, 14 lis 2010, 00:07

W Chrome jest sprawdzanie pisowni, nie wiem czy domyślnie bo instalowałem wieki temu i nie pamiętam. Ale jest ;)

Awatar użytkownika
slodkit
Administrator
Posty: 2008
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:23
Laptop: Asus K52 JB
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Post autor: slodkit » ndz, 14 lis 2010, 00:18

A ja ostatnio bawiłem się dłuższy czas chromem i operą. Obie niby nieźle chodzą, ale w obu miałem problemy z ładowaniem stron z autoryzajcą [typu banki internetowe, moje strony służbowe].
Dlatego wróciłem do FF, który chodzi wolniej, ale nie mam takich problemów.
Oczywiście słowniki są w obu :cwaniak:

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » ndz, 14 lis 2010, 00:29

No to zacznę testować Opere, bo Chrome podobno (nie wiem na ile w tym prawdy) "zbyt mocno kontroluje" użytkowników zbierając o nich informacje.
A ja (pozostałość po czasach komuny), czuje duża niechęć do "Wielkiego Brata"...

BliSki
Administrator
Posty: 4317
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 16:08
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: BliSki » ndz, 14 lis 2010, 00:41

darecki pisze:A ja mam takie pytanie do użytkowników Firefox'a- czy wy tez odnosicie wrażenie, ze czym nowsza wersja tej przeglądarki, to wolniejsze i mniej stabilne działanie.
U mnie nowsze wersje są jednak stabilniejsze. Ze starszymi miałem problemy, co opisywałem chyba na starym forum. Teraz dawno na szczęście problemu dawno już nie miałem. Co do szybkości ciężko mi ocenić. Forum wczytuje się tak samo wg. mnie a inne strony ciężko ocenić, bo niestety przeładowanie Flashem robi swoje.

[ Dodano: 2010-11-13, 23:42 ]
darecki pisze:A ja (pozostałość po czasach komuny), czuje duża niechęć do "Wielkiego Brata"...
Sam nie jesteś ;)

Awatar użytkownika
rzbiq
Posty: 318
Rejestracja: pn, 13 wrz 2010, 12:24
Lokalizacja: ja?

Post autor: rzbiq » ndz, 14 lis 2010, 01:17

darecki pisze:No to zacznę testować Opere,
Podpowiem tylko, że warto na czas testów nauczyć się "preferencje dla witryny- maskuj się jako Firefox". Przydaje się, bo nawet nieszczęsne google rzuca kłody pod nogi Opery (np. usługa Instant).

XemeX
Posty: 149
Rejestracja: pn, 6 wrz 2010, 00:50
Lokalizacja: Poznań / Bydgoszcz
Kontakt:

Post autor: XemeX » ndz, 14 lis 2010, 01:22

rzbiq pisze: Przydaje się, bo nawet nieszczęsne google rzuca kłody pod nogi Opery (np. usługa Instant).
W przypadku Google się przydaje ale może niejednokrotnie przeszkodzić - np. w autoryzacji aplikacji Facebooka ;)

Łukasz
Posty: 784
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 19:14
Laptop: Asus U36SG
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: Łukasz » ndz, 14 lis 2010, 05:52

darecki pisze:czy wy tez odnosicie wrażenie, ze czym nowsza wersja tej przeglądarki, to wolniejsze i mniej stabilne działanie.
Ze stabilnością problemów nie mam niezależnie od wersji. Co się zaś tyczy szybkości to ciężko powiedzieć. Teoretycznie przy większości stron Chrome jest szybszy ale zauważyłem, że z flashem lepiej radzi sobie Firefox. Przy dużej ilości stron z Flashem Chrome zwalnia zdecydowanie szybciej niż Firefox.
Dodam, że dotyczy to Linuksa, nie sprawdzałem jak to dokładnie na Windowsie wygląda.

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Administrator
Posty: 3444
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:19
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Jo_gurt » ndz, 14 lis 2010, 08:20

darecki pisze:Tak przy okazji, to jest jakaś alternatywna przeglądarka do której można zainstalować Add-ons typu słowniki, bo to na ten moment jedyne to trzyma mnie przy Firefox.
Opera od 10 ma spellcheck z tego co pamiętam.

Awatar użytkownika
matjed
Posty: 18
Rejestracja: sob, 11 wrz 2010, 11:46
Lokalizacja: ...

Post autor: matjed » ndz, 14 lis 2010, 10:59

czy wy tez odnosicie wrażenie, ze czym nowsza wersja tej przeglądarki, to wolniejsze i mniej stabilne działanie.
U mnie jest wręcz odwrotnie. Na nowej wersji FF, aktualnie beta 7, ale na 6 również zauważyłem minimalne, a niekiedy znaczne przyśpieszenie. Jeśli chodzi o flash, to również gdy wyłączyłem NoScript, mimo znacznego obciążenia CPU, strony działały płynniej aniżeli pod FF 3.6.

ODPOWIEDZ