[Windows] Antywirus jakiego używacie i jakiego polecacie.

Problemy związane z oprogramowaniem do laptopów. Jeżeli masz problem związany z systemem operacyjnym lub innym oprogramowaniem tu możesz zadać pytanie na ten temat.
Polecamy na początek: [Windows] Najważniejsze wątki o oprogramowaniu - spis, Antywirus jakiego używacie i jakiego polecacie, Darmowa alternatywa dla płatnego oprogramowania.

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Adam
Zasłużony użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:52
Laptop: MacBook Pro (Retina)
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Adam » pt, 19 lis 2010, 22:24

Norton którego mam jest tylko na 3 komputery więc na HP zdecydowałem się zainstalować MSE

BliSki
Administrator
Posty: 4317
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 16:08
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: BliSki » pt, 19 lis 2010, 22:29

smaky pisze:I to jest właśnie dziwne, bo w niektórych testach ma naprawdę wysokie wyniki, a w innych wlecze się w ogonie
Może to tylko takie uroki wieku dziecięcego?

Awatar użytkownika
otuu
Posty: 9
Rejestracja: sob, 20 lis 2010, 13:13
Lokalizacja: polska

Post autor: otuu » wt, 30 lis 2010, 13:32

Ja używam Avasta z odpowiednimi ustawieniami czułości skanowania a do weryfikacji działania Avasta od czasu do czasu ArcaVir'MicroScan.

benyn
Posty: 871
Rejestracja: ndz, 26 wrz 2010, 09:55
Lokalizacja: Rödinghausen
Kontakt:

Post autor: benyn » sob, 25 gru 2010, 19:55

A np. jak Ja używam Microsoft Security Essentials, to wystarczy, czy potrzebny jeszcze do tego, np jakiś: Firewall, czy coś w tym stylu ?

Awatar użytkownika
kaminkrz
Moderator
Posty: 2826
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 18:00
Laptop: extensa 5620
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Post autor: kaminkrz » sob, 25 gru 2010, 20:01

Zaporę masz już w systemie - kwestia jest taka czy nie jest wyłączona -, możesz także używać innego firewall'a, ale wtedy systemowy musi być wyłączony.

benyn
Posty: 871
Rejestracja: ndz, 26 wrz 2010, 09:55
Lokalizacja: Rödinghausen
Kontakt:

Post autor: benyn » sob, 25 gru 2010, 20:06

kaminkrz pisze:kwestia jest taka czy nie jest wyłączona
Jest włączona. Pytałem z ciekawości. Wnioskuje z odpowiedzi, że starczy Antywir + Systemowa zapora?

Grzechu
Administrator
Posty: 11386
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:25
Laptop: EliteBook 8530w
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Grzechu » sob, 25 gru 2010, 20:08

benyn pisze:Wnioskuje z odpowiedzi, że starczy Antywir + Systemowa zapora?
To właśnie napisał kaminkrz.

Awatar użytkownika
joujoujou
Moderator
Posty: 522
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 12:48
Laptop: y dwa + netbook.
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lokalizacja: Lokalizacja:
Kontakt:

Post autor: joujoujou » sob, 25 gru 2010, 20:09

benyn pisze: starczy Antywir + Systemowa zapora?
Starczy. Oczywiście przy odrobinie rozwagi połączonej ze zdrowym rozsądkiem. ;)

benyn
Posty: 871
Rejestracja: ndz, 26 wrz 2010, 09:55
Lokalizacja: Rödinghausen
Kontakt:

Post autor: benyn » sob, 25 gru 2010, 21:51

joujoujou pisze:Oczywiście przy odrobinie rozwagi połączonej ze zdrowym rozsądkiem.
Z tego samego założenia wychodzę :)

Awatar użytkownika
Patrix
Zasłużony użytkownik
Posty: 797
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Post autor: Patrix » ndz, 26 gru 2010, 00:52

Ja także przestałem bawić się w firewalle innych firm.
Przekonałem się do tego systemowego + antywirus MS.
W zasadzie to cieszę się, że MS zrobił własnego antywira - nie ma to jak napisać coś pod swój własny system.

benyn
Posty: 871
Rejestracja: ndz, 26 wrz 2010, 09:55
Lokalizacja: Rödinghausen
Kontakt:

Post autor: benyn » ndz, 26 gru 2010, 10:57

Patrix pisze:Ja także przestałem bawić się w firewalle innych firm.
Ja na początku na kompach stacjonarnych tak się w to bawiłem, szukałem, pytałem o opinie danych Firewall'i, teraz też właśnie dlatego się spytałem o niego, skoro różnicy praktycznie nie ma, to zostaje też przy systemowym, najważniejsze jest jednak zdrowy rozsądek, bo jeśli go się nie ma, to żaden Antywir, czy Firewall nie da rady.

Awatar użytkownika
kaminkrz
Moderator
Posty: 2826
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 18:00
Laptop: extensa 5620
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Post autor: kaminkrz » ndz, 26 gru 2010, 11:51

benyn pisze:najważniejsze jest jednak zdrowy rozsądek
dokładnie - często bywało tak, że nie miałem żadnych zabezpieczeń poza zaporą systemową i skonfigurowaną inaczej niż standardowo przeglądarką i nic się nie przyplątało nigdy, teraz mam zaporę z xp, avirę i spybota i też nic niem - jedynie komfort psychiczny lepszy ;)

Awatar użytkownika
WILU
Administrator
Posty: 1441
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 14:59
Laptop: Lenovo ThinkPad T530
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tychy

Post autor: WILU » ndz, 26 gru 2010, 12:02

pamiętajmy jeszcze o jednym - często większość z nas ma jeszcze jakiś router wifi który udostępnia nam internet w domu. sam router pełni funkcję NAT, do tego wszystkie te urządzenia mają wbudowany sprzętowy firewall (lepszy lub gorszy, zależy od ceny urządzenia i jego oprogramowania, ale jest). zatem jeśli komputera używamy z rozwagą to większości z nas takie zabezpieczenie (router + firewall systemowy i antywirus na laptopie) w zupełności wystarczą. pamiętać tylko trzeba o regularnych aktualizacjach zarówno systemu operacyjnego (czyli włączyć Windows Update) jak i oprogramowania (ostatnio tutaj szuka się słabych punktów i pisze wirusy - patrz np programy Adobe).

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Administrator
Posty: 3444
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:19
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Jo_gurt » ndz, 26 gru 2010, 13:25

WILU pisze:mają wbudowany sprzętowy firewall
W zasadzie nie ma czegoś takiego jak sprzętowy firewall :) Zazwyczaj jest to soft odpowiednio przystosowany, natomiast routerki SOHO mają w 95% odmianę Linuksa i firewall to odpowiednie regułki iptables.

benyn
Posty: 871
Rejestracja: ndz, 26 wrz 2010, 09:55
Lokalizacja: Rödinghausen
Kontakt:

Post autor: benyn » ndz, 26 gru 2010, 17:50

kaminkrz pisze: jedynie komfort psychiczny lepszy ;)
Też to mam :), nie mógłbym spać, jakbym nie miał Antywira na lapku :P

Awatar użytkownika
kaminkrz
Moderator
Posty: 2826
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 18:00
Laptop: extensa 5620
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Post autor: kaminkrz » ndz, 26 gru 2010, 17:52

Nie no ja aż tak, to nie mam - bardzo długo nie używałem i było dobrze - teraz używam i dalej jest dobrze :hyhy:

benyn
Posty: 871
Rejestracja: ndz, 26 wrz 2010, 09:55
Lokalizacja: Rödinghausen
Kontakt:

Post autor: benyn » ndz, 26 gru 2010, 17:54

kaminkrz pisze:Nie no ja aż tak, to nie mam
A ja mam, bo kupiłem tego lapka za własne kieszonkowe :), obchodzę się z nim prawie, jak z jajkiem :D

Awatar użytkownika
ywis
Posty: 59
Rejestracja: pn, 6 wrz 2010, 11:27
Lokalizacja: Wieluń, Łódź

Post autor: ywis » pt, 28 sty 2011, 13:23

Właśnie kończy mi się subskrypcja na McAfee, co polecicie dobrego w miejsce McAfee i również skutecznego, bo nie chce mi się bulić ponad 100 pln... najlepiej jakieś rozwiązania darmowe i mało obciążające procesor.

Łukasz
Posty: 784
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 19:14
Laptop: Asus U36SG
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: Łukasz » pt, 28 sty 2011, 13:55

MS SE nie obciąża zbytnio procesora i przy tym jest "mało upierdliwy". Najsłabszym ogniwem systemu komputerowego jest człowiek więc jak z komputera korzystasz rozsądnie to powinien Ci wystarczyć ;)

Awatar użytkownika
ywis
Posty: 59
Rejestracja: pn, 6 wrz 2010, 11:27
Lokalizacja: Wieluń, Łódź

Post autor: ywis » pt, 28 sty 2011, 14:03

Łukasz pisze:MS SE nie obciąża zbytnio procesora i przy tym jest "mało upierdliwy".
Akurat z tego programu już kilka razy korzystałem i nie mam przekonania, stąd nie skorzystam z tej propozycji :)

Awatar użytkownika
kaminkrz
Moderator
Posty: 2826
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 18:00
Laptop: extensa 5620
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Post autor: kaminkrz » pt, 28 sty 2011, 14:48

ywis, to może avira? - stosuje i jestem zadowolony - nie obciąża CPU, działa wręcz niezauważalnie i oczywiście jest darmowy do zastosowań domowych :ok:

Awatar użytkownika
ywis
Posty: 59
Rejestracja: pn, 6 wrz 2010, 11:27
Lokalizacja: Wieluń, Łódź

Post autor: ywis » pt, 28 sty 2011, 15:27

A co powiecie o AVG?

Grzechu
Administrator
Posty: 11386
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:25
Laptop: EliteBook 8530w
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Grzechu » pt, 28 sty 2011, 15:34

Ja tylko powiem, że nie polecam NODa, pomimo ważnej licencji, aktualizacji i ochrony w czasie rzeczywistym, wpuszcza mi do systemu trojany z USB ;/

benyn
Posty: 871
Rejestracja: ndz, 26 wrz 2010, 09:55
Lokalizacja: Rödinghausen
Kontakt:

Post autor: benyn » pt, 28 sty 2011, 16:02

Microsoft Security Essentials, jak dla mnie dobrze się spisuje :)

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Administrator
Posty: 3444
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:19
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Jo_gurt » pt, 28 sty 2011, 16:13

AVG bywa upierdliwy. Nowy Avast (5 zdaje się), Comodo - te są ok.

ODPOWIEDZ