[Windows] Antywirus jakiego używacie i jakiego polecacie.
Moderator: Moderator
Ja na początku na kompach stacjonarnych tak się w to bawiłem, szukałem, pytałem o opinie danych Firewall'i, teraz też właśnie dlatego się spytałem o niego, skoro różnicy praktycznie nie ma, to zostaje też przy systemowym, najważniejsze jest jednak zdrowy rozsądek, bo jeśli go się nie ma, to żaden Antywir, czy Firewall nie da rady.Patrix pisze:Ja także przestałem bawić się w firewalle innych firm.
- kaminkrz
- Moderator
- Laptop: extensa 5620
- Kontakt:
dokładnie - często bywało tak, że nie miałem żadnych zabezpieczeń poza zaporą systemową i skonfigurowaną inaczej niż standardowo przeglądarką i nic się nie przyplątało nigdy, teraz mam zaporę z xp, avirę i spybota i też nic niem - jedynie komfort psychiczny lepszybenyn pisze:najważniejsze jest jednak zdrowy rozsądek

- WILU
- Administrator
- Laptop: Lenovo ThinkPad T530
pamiętajmy jeszcze o jednym - często większość z nas ma jeszcze jakiś router wifi który udostępnia nam internet w domu. sam router pełni funkcję NAT, do tego wszystkie te urządzenia mają wbudowany sprzętowy firewall (lepszy lub gorszy, zależy od ceny urządzenia i jego oprogramowania, ale jest). zatem jeśli komputera używamy z rozwagą to większości z nas takie zabezpieczenie (router + firewall systemowy i antywirus na laptopie) w zupełności wystarczą. pamiętać tylko trzeba o regularnych aktualizacjach zarówno systemu operacyjnego (czyli włączyć Windows Update) jak i oprogramowania (ostatnio tutaj szuka się słabych punktów i pisze wirusy - patrz np programy Adobe).