Windows 10 instalacja i błąd tworzenia partycji

Problemy związane z oprogramowaniem do laptopów. Jeżeli masz problem związany z systemem operacyjnym lub innym oprogramowaniem tu możesz zadać pytanie na ten temat.
Polecamy na początek: [Windows] Najważniejsze wątki o oprogramowaniu - spis, Antywirus jakiego używacie i jakiego polecacie, Darmowa alternatywa dla płatnego oprogramowania.

Moderator: Moderator

wikara
Posty: 4
Rejestracja: ndz, 16 sty 2011, 18:46
Lokalizacja: z laptopa

Windows 10 instalacja i błąd tworzenia partycji

Post autor: wikara » pn, 2 kwie 2018, 14:44

Witam chciałem wgrać windows 10 z usb ,boot zrobiłem wgrałem na pendriwe i zrobiłem delete dysku c z starym windowsem chciałem utworzyć nową partycję i pojawiły się problemy jak na foto:
https://postimg.org/image/5ay99lnjv/

Klikając show details mam błąd:
https://postimg.org/image/if3tmcd1n/
https://postimg.org/image/y0l56ceq3/

Ma ktoś pomysł co jest ,miałem windows 7 i chcę wgrać jak wyżej win 10

Awatar użytkownika
krystianb
Moderator
Posty: 2240
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 19:30
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Re: Windows 10 instalacja i błąd tworzenia partycji

Post autor: krystianb » pn, 2 kwie 2018, 17:03

Trzeba było sformatować c:, a nie usuwać partycje, nie było by problemu.
Masz opcje.
1. Za pomocą innego oprogramowania, np botowalny linux i diskpart utworzyć i sformratować partycję na wolnym miejscu, zainstalować windows.
2. Przełączyć EFI w tryb kompatybilności z BIOS, utworzyć dysk nie instalując systemu, ponownie przełączyć EFI w tryb natywny zainstalować windowsa.
3. Usunąć sektor rozruchowy, utworzyć nowy GPT i już błędu przy instalacji nie będzie.

Opcje 1 i 2 wiążą się z możliwością utraty danych na istniejących partycjach. Opcja nr 3 wiąże się utratą wszystkich danych znajdujących się na dysku.
Przed instalacja systemu niezbędne jest wykonanie kopii zapasowej wszystkich danych znajdujących się na dysku.

wikara
Posty: 4
Rejestracja: ndz, 16 sty 2011, 18:46
Lokalizacja: z laptopa

Re: Windows 10 instalacja i błąd tworzenia partycji

Post autor: wikara » pn, 2 kwie 2018, 17:55

Już właśnie zmieniłem w biosie wyłączyłem uefi i poszło,partycję utworzyłem i instalacja się zakończyła.

ODPOWIEDZ