Konfiguracja SSD

Wszystko, co związane z akcesoriami do laptopów, notebooków. M.in. torby, pokrowce, urządzenia USB, replikatory portów.

Moderator: Moderator

smoczatko
Posty: 24
Rejestracja: ndz, 12 lut 2017, 15:00
Płeć: Mężczyzna

Konfiguracja SSD

Post autor: smoczatko » ndz, 24 wrz 2017, 13:19

Witam,czy jest ktoś w stanie pomóc mi skonfigurować w biosie dysk ssd w IBM T60?
Bo ja się w ogóle na tym nie znam.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Administrator
Posty: 3444
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:19
Lokalizacja: Lublin

Re: Konfiguracja SSD

Post autor: Jo_gurt » ndz, 24 wrz 2017, 13:27

Nic nie trzeba konfigurować. SSD to dysk jak każdy inny.

smoczatko
Posty: 24
Rejestracja: ndz, 12 lut 2017, 15:00
Płeć: Mężczyzna

Re: Konfiguracja SSD

Post autor: smoczatko » ndz, 24 wrz 2017, 19:38

Aha,bo czytałem w necie ze trzeba go konfigurować w biosie i pod system

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Imer090480
Zasłużony użytkownik
Posty: 1444
Rejestracja: wt, 28 wrz 2010, 17:27
Laptop: W530 T61 4:3
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Re: Konfiguracja SSD

Post autor: Imer090480 » ndz, 24 wrz 2017, 20:48

A jaki system operacyjny chcesz instalować?

smoczatko
Posty: 24
Rejestracja: ndz, 12 lut 2017, 15:00
Płeć: Mężczyzna

Re: Konfiguracja SSD

Post autor: smoczatko » wt, 26 wrz 2017, 11:34

Win 7 lub 10,i czytałem w necie ze niby coś trzeba powyłanczać,to jest prawda ?

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Imer090480
Zasłużony użytkownik
Posty: 1444
Rejestracja: wt, 28 wrz 2010, 17:27
Laptop: W530 T61 4:3
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Re: Konfiguracja SSD

Post autor: Imer090480 » wt, 26 wrz 2017, 14:02

Windows 7 i 10 są już dostosowane do pracy na dyskach ssd, ewentualnie można wyłączyć indeksowanie plików.

smoczatko
Posty: 24
Rejestracja: ndz, 12 lut 2017, 15:00
Płeć: Mężczyzna

Re: Konfiguracja SSD

Post autor: smoczatko » wt, 26 wrz 2017, 14:20

A jak wyłączy się indeksowanie plików to będzie więcej trochę miejsca czy będzie szybciej chodził ?

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
krystianb
Moderator
Posty: 2239
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 19:30
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Re: Konfiguracja SSD

Post autor: krystianb » wt, 26 wrz 2017, 15:08

Ale nie można zapominać o przestawieniu w biosie kontrolera sata w tryb AHCI, bo bardo prawdopodobne, że w tak starym kompie jest ustawiony jeszcze w trybie emulacji ATA. Niestety jeśli był tak ustawiony przy instalacji systemu to może być problem z uruchomieniem systemu. Najlepiej od razu instalować system z odpowiednio ustawionym kontrolerem.

smoczatko
Posty: 24
Rejestracja: ndz, 12 lut 2017, 15:00
Płeć: Mężczyzna

Re: Konfiguracja SSD

Post autor: smoczatko » wt, 26 wrz 2017, 15:16

Mam tak ustawiony kontroler

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

ODPOWIEDZ