Strona 1 z 16

Laptopy - notebooki i gry

: pn, 6 wrz 2010, 22:39
autor: darecki
Mafia II (ta z nowego forum ;) ) działa ze średnim 30+fps (podczas deszczu i dużych zadym potrafi spaść do 25) w ustawieniach 1440x900, high, 16xAF, bez AA i PhysX.
Screeny:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Po dłuższym graniu (tak <1.5h) pojawia się przycinanie (stuttering), pomaga restart gry.
Podobno przyczyna jest "memory leak" i doskwiera on wielu graczom.
Config lapka: C2D 2.4GHz, 4GB RAM, GF 8800M GTS, Vista32

: wt, 7 wrz 2010, 05:28
autor: Przemek
A po 9h przejmność grania kończy się :cry:

: wt, 7 wrz 2010, 13:29
autor: darecki
Przemek pisze:A po 9h przejmność grania kończy się :cry:
Mi przejście zajęło 18h, ale dlatego ze zwiedziłem miasto kompleksowo, testowałem możliwości aut w pościgach z policja i z(a)bierałem kasę (której okazało się, ze nie ma gdzie wydać).
Pięknie zrobione Empire Bay z niewykorzystanym potencjałem (tak można to podsumować).
Po tych wszystkich zapowiedziach/filmikach przedpremierowych spodziewałem się gry wybitnej, a wyszła "tylko" dobra.
Podejrzewam, ze tytuł ten "okrojono", by później wydawać "wycięty materiał" (do nabycia za kasę) w formie DLC (już pierwszy jest na Steam), a takie podejście do klienta, mi się niespecjalnie podoba...

: śr, 15 wrz 2010, 23:48
autor: darecki
Demo FIFA 11 działa 40+fps (30+fps w powtórkach) w ustawieniach: 1440x900, high, 4xMSAA
Screeny:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
W powtórkach występują nagminnie przycięcia (stuttering), a graficznie nowa FIFA prezentuje (IMO) się przeciętnie.
Link do demo:
http://www.ea.com/pl/news/zagraj-w-demo-fifa-11

: czw, 16 wrz 2010, 00:18
autor: Moody
Z tego co mi znajmi opowiadali to bije PESa zdecydowanie. A zazwyczaj bylo odwrotnie(gram w PESa)

: czw, 16 wrz 2010, 00:41
autor: darecki
Moody pisze:Z tego co mi znajmi opowiadali to bije PESa zdecydowanie. A zazwyczaj bylo odwrotnie(gram w PESa)
Możliwe, nie mam porównania, to moje pierwsze "podejście" do tego typu gry :hyhy: .
Wydaje mi się tylko, ze obrazowi brakuje ostrości, wygląda mi jakby był nałożony filtr/rozmycie (może po to by "zamaskować" nie najwyższej jakości tekstury?).
Ale za to wymagania sprzętowe, nie są wysokie.

: czw, 16 wrz 2010, 13:40
autor: Moody
http://www.youtube.com/watch?v=yf0oRoGSPX0&hd=1

Już chyba wyszły wersje demo PES 2011 i Fifa 11.

: pt, 17 wrz 2010, 22:19
autor: Manitexx
Darecki, wiem że trochę nie na temat, ale czy testowałeś może najnowsze sterowniki nvidia 258? Ja mam 196 i nie wiem czy pobierać nowe?

: pt, 17 wrz 2010, 22:49
autor: darecki
Manitexx pisze:Darecki, wiem że trochę nie na temat, ale czy testowałeś może najnowsze sterowniki nvidia 258? Ja mam 196 i nie wiem czy pobierać nowe?
Testowałem oficjalne od Nvidia 258.96 i "nieoficjalne" 259.47, ale nie przypadły do gustu memu lapkowi ;), wiec wróciłem do 197.44 (używałem tej wersji od kwietnia).
A od trzech dni testuje 260.63 (beta od Nvidia) i na razie nie zanotowałem żadnych problemów (sprawdzane na kilku grach, filmach, YT), a są całkiem wydajne.
Jakbyś chcial je sprawdzić, to tu link:
http://forums.laptopvideo2go.com/topic/ ... 6063-beta/

: sob, 18 wrz 2010, 21:55
autor: Manitexx
Miło,że nie trzeba używać już driver sweeper :)
A co oznacza ,że są wydajne ?

: ndz, 19 wrz 2010, 01:37
autor: darecki
Manitexx pisze:Miło,że nie trzeba używać już driver sweeper :)
Nigdy nie było "trzeba", ja nadal używam bez przymusu ;)
Manitexx pisze:A co oznacza ,że są wydajne ?
To, ze niektóre gry działają u mnie lepiej/płynniej niż na 258/9 (results may vary).
Nie jest to może jakaś duża różnica, ale w takim Metro 2033 każdy dodatkowy fps jest "na wagę złota".

: ndz, 19 wrz 2010, 10:50
autor: Manitexx
No ale z tego co wyczytałem to jest opcja "czyszczenia" starych sterowników przy instalacji, wcześniej tego nie było

: ndz, 19 wrz 2010, 14:23
autor: Moody
A co polecicie do GeForce 8600M GT 256MB ?

: ndz, 19 wrz 2010, 15:49
autor: darecki
Najlepiej samemu sprawdzić/potestowac sterowniki, bo ten który u mnie działa wydajnie i stabilnie wcale na Twoim sprzęcie nie musi.
Jeśli zależy Ci na stabilności to najlepiej instalować te od producenta, lub od Nvidia z certyfikatem WHQL.
Jeśli na wydajności, to możesz spróbować modowanych od Dox-a (trochę starsze wersje):
http://forums.laptopvideo2go.com/forum/ ... -releases/

: śr, 22 wrz 2010, 02:22
autor: darecki
Gra Dead Space działa (po pokonaniu problemów) ze stałym 30fps, w ustawieniach 1440x900, high i VSync "wymuszonym" z poziomu sterowników.
Screeny:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Konfig lapka: C2D 2.4GHz, 4GB RAM, GF 8800M GTS, Vista32

: pt, 24 wrz 2010, 00:59
autor: darecki
Testowałem dzisiaj demo Arcania-Gothic 4 i niestety, nie mam dobrych wieści.
By gra była "w miarę" grywalna przy 1440x900 musiałem ustawić prawie wszystko na Low:
Obrazek
Na zewnątrz fps oscyluje w granicach 20-30, w pomieszczeniach 25-40.
Screeny:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Na high gra prezentuje się całkiem nieźle, ale fps jest niegrywalny:
Obrazek Obrazek
jedyne pozytywne zaskoczenie, to że nie zanotowałem żadnych przycinek i bugów, które trapiły poprzednia część.
Link do demo:
http://www.gamershell.com/download_63874.shtml
Config lapka: C2D 2.4GHz, 4GB RAM, GF 8800M GTS, Vista32

: pt, 24 wrz 2010, 01:19
autor: Łukasz
darecki pisze:Na high gra prezentuje się całkiem nieźle,
Wg mnie nawet na Low prezentuje się całkiem nieźle ;)

: ndz, 26 wrz 2010, 17:03
autor: benyn
Call of Duty IV chodzi na Lenovo Y550: Dual Core T4300 i GT 240M przyzwoicie.
FPS: 30-60 przy ustawieniach w większości na najwyższych.

: wt, 28 wrz 2010, 01:26
autor: darecki
Demo WRC 2010 działa z 30+fps w ustawieniach 1440x900, wszystko On, bez AA.
Tylko przy takiej "jakościowo" grafice (patrz screeny), to powinno być dwa razy tyle fps.
Do tego przy trzydziestu-kilku fps, na trasie w Finlandii nie czuć płynności, a w sterowaniu na klawiaturze mam lagi (gra nie rozpoznaje mego Logitech Chillstream).
Screeny:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Mimo ze jestem fanem WRC, to ten tytuł (po wrażeniach z dema) będzie do pominięcia.
Konfig lapka jak w moim poprzednim poście.
Link do demo:
http://www.gamershell.com/download_63952.shtml

: wt, 28 wrz 2010, 01:40
autor: Przemek
darecki pisze:Mimo ze jestem fanem WRC, to ten tytuł (po wrażeniach z dema) będzie do pominięcia.
To mnie zasmuciłeś.
A tak już się grzałem na to WRC.
Można znać Twoje powody?

: wt, 28 wrz 2010, 02:51
autor: darecki
Przemek pisze: Można znać Twoje powody?
Najważniejszy to sterowanie, czyli to ze gra nie obsługuje mego pada (a jazda na analogach jest precyzyjniejsza dla mnie) i lag na klawiaturze.
Nie zauważyłem różnicy w prowadzeniu auta po zmianie opon (asfalt na szuter), ale może było to związane z lagiem na klawiaturze.
Cienka oprawa dźwiękowa (brzmienie silnika, nawierzchni, efekty), już CMR 4 był IMO dużo lepszy.
Słaba optymalizacja w stosunku do tego co gra prezentuje, Dirt 2 na Ultra z 4x MSAA działa lepiej, a graficznie "niszczy" WRC 2010.
Tak wygląda porównanie zbliżonego architektonicznie terenu zabudowanego:
WRC 2010 (trasa w Jordanii)
Obrazek
Dirt 2 (Maroko)
Obrazek
Ale najlepiej przetestuj demo, może Tobie bardziej przypadnie do gustu.

: wt, 28 wrz 2010, 06:56
autor: benyn
IdeaPad Y550 GT240M oraz DC T4300.
Star Wars The Knights Of The Republic II - to jest dopiero cud, że to chodzi na Win 7 :P gra w końcu z 2005.
(p.s.): Co do screen'ów, to wchodzę w Painta, włączam SW II i robię screen'a z gry i wklejam w Paint'a, a tam czarne okno się wkleja ?? Dlaczego ? Jak wchodzę w CoD 4 robię screen i wszystko normalnie ? Zablokowane są screen'y w grze SW II, czy co ?
Jak tylko to rozwiąże to od razu dorzucę z tej gry screen'y.

: wt, 28 wrz 2010, 08:27
autor: Jo_gurt
benyn pisze:Zablokowane są screen'y w grze SW II, czy co ?
Raczej kwestia programistyczna samej gry. A wbudowanego mechanizmu gra nie ma?

: wt, 28 wrz 2010, 09:17
autor: Przemek
darecki, wcześniej nie wnikałem tak w to WRC, ale byłem święcie przekonany, że robi to Codemasters.
Jak nie możesz sobie pada zainstalować/skonfigurować to nie wiem czy ja nie polegnę przypadkiem z moją DF GT. Jeśli tak będzie to gra odpada bo na klawiaturze to ja mogę sobie w Mafii pograć.
Trzeba pobrać Demo i sprawdzić. Dzięki za informację.

: wt, 28 wrz 2010, 13:20
autor: ja.michal
Panowie a czy Demno nie ma przyciętej grafiki i wyciętej obsługi właśnie padów? Kiedyś Colina miałem i była informacja, że Demo właśnie nie ma maksymalnych ustawień graficznych i dźwiękowych.