Laptopy - notebooki i gry

Gry na urządzenia mobilne i nie tylko, iOS/Windows/Windows Phone/Android

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » sob, 21 maja 2011, 19:50

Manitexx pisze:Darecki grałeś może w Crysis 2 na starszym laptopie ? Jestem ciekaw na jakich ustawieniach można grać
Szarszy zaliczył "upadek" (czeka na naprawę, lub sprzedaż na części) jeszcze przed premiera gry, a na nowym jeszcze nie próbowałem (czekam jak cena spadnie, bo po tym co zobaczyłem na YT, nie spieszno mi z zakupem).

Manitexx
Posty: 114
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 23:17
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Manitexx » sob, 21 maja 2011, 20:12

Szkoda, nie wiem czy jest sens kupować grę w której wszystko będzie miało się na low :)

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » sob, 21 maja 2011, 20:31

Manitexx pisze:Szkoda, nie wiem czy jest sens kupować grę w której wszystko będzie miało się na low :)
Gra jest podobno lepiej zoptymalizowana niż "jedynka".
W Crysis 2 nie ma ustawień Low, najniższe to Gamer i odpowiadają mniej więcej High, następnie jest Advanced (Very High) i Hardcore (Extreme).
Tu video z MP na GF 9800M GS:
http://www.youtube.com/watch?v=V761MBn6aWY
Edit:
Tu link do programu, pozwalającego na zmianę zaawansowanych ustawień w grze:
http://wasdie.blogspot.com/2011/03/crys ... ns-17.html

Manitexx
Posty: 114
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 23:17
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Manitexx » ndz, 22 maja 2011, 12:40

Dzięki. Szkoda tylko ,ze demo już jest nieaktualne.. nie ma żadnych serwerów więc nie można pograć

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » ndz, 19 cze 2011, 17:11

Gra Dirt 3 działa na moim laptopie, przy 30+fps, w ustawieniach: 1600x900, Ultra (tylko SSAO na High), 4xMSAA, DX11.
Screeny:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Config lapka: Core i7-740QM 1.73GHz-2.93GHz (Turbo), 6GB RAM, MR HD5870, Win7 (64-bit)

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » śr, 13 lip 2011, 02:10

Gra Assassin's Creed II działa z 30+fps na moim laptopie, przy max. ustawieniach, 4xMSAA i rozdzielczości 1600x900.
Screeny:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Konfiguracja lapka w poście wyżej.

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » sob, 13 sie 2011, 03:31

Crysis 2 działa na moim laptopie z 30+fps (podczas dużych zadym spadki do 25fps) w ustawieniach: 1600x900, Extreme (tylko PostProcessing na Very High), DX9.
Screeny:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Config lapka: Core i7-740QM 1.73GHz-2.93GHz (Turbo), 6GB RAM, MR HD5870, Win7 (64-bit)

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » śr, 24 sie 2011, 02:29

Deus Ex:Human Revolution działa z 35+fps, przy wszystkimi na max, MLAA, DX11 w rozdzielczości 1600x900.
Screeny:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
konfiguracja laptopa w poście wyżej.

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Administrator
Posty: 3444
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:19
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Jo_gurt » śr, 24 sie 2011, 08:25

darecki, a jak wrażenia z Deus Exa? Pierwszą część ubóstwiałem, drugą wyłączyłem po godzinie.

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » śr, 24 sie 2011, 13:27

Po ok. 2.5h grania (ciężko się było oderwać) wygląda IMO na godnego następcę pierwszego Deus Ex.
Jest podobny klimat/atmosfera, masa rzeczy do znalezienia, tajemnic do odkrycia, komputerów do zhakowania. Nadal jest parę "ścieżek" na wykonanie zadania, a "skradanie" sprawia sporo frajdy i zmusza do planowania posunięć.
Jedyne (małe) minusy to, trochę dostając od dzisiejszego poziomu grafika (choć w połączeniu ze świetną muzyka, ma swój "industrialny" urok) i ciut toporne strzelanie (ale może dlatego je tak odbieram, bo porównuję ten aspekt do Crysis 2, którego tylko co skończyłem).
Tu recenzja gry z Gamezilla:
http://gamezilla.komputerswiat.pl/recen ... -ludzkosci

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » śr, 7 wrz 2011, 23:10

Demo gry Hard Reset (BTW, zrobionej przez polskie studio) działa na moim lapku z 30+ fps w ustawieniach: 1600x900, Ultra, MLAA, 16xAF.
Screeny:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Demo jest bardzo krótkie-przejście to jakieś 10-15min., jakby ktoś chciał przetestować to jest do pobrania na Steam:
http://store.steampowered.com/app/98400/
Config lapka: Core i7-740QM 1.73GHz-2.93GHz (Turbo), 6GB RAM, MR HD5870, Win7 (64-bit)

Awatar użytkownika
kacper1920
Posty: 132
Rejestracja: wt, 7 wrz 2010, 16:23
Laptop: Lenovo Y580
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Głuszyca

Post autor: kacper1920 » pt, 9 wrz 2011, 20:30

Promyk nadziei dla graczy ze słabszym sprzętem:
http://www.dobreprogramy.pl/Ave5/OnLive ... 27667.html .

Sam niestety nie mogę tego przetestować, bo moje 10Mb okazało się być niewystarczające. :zdziwko:

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » sob, 10 wrz 2011, 01:05

kacper1920 pisze:Promyk nadziei dla graczy ze słabszym sprzętem:
http://www.dobreprogramy.pl/Ave5/OnLive ... 27667.html .
Jeśli komuś nie przeszkadza, ze kupuje grę "virtualną" (istniejąca gdzieś na jakimś serwerze), z której może korzystać tylko gdy jest podłączony pod internet i gdy przypadkiem serwer nie leży/muli, oraz gdy mu nie przeszkadzając występujące lagi. To czemu nie ;).
P.S. Recenzent pisze, ze wszystko chodziło bardzo płynnie, tymczasem na filmiku z Metro 2033 widzę duże opóźnienie, (widać po ruchach broni) plus przeskoki obrazu (czyżby zacięcia). No, ale może mam zbyt duże wymagania :cwaniak: .

Awatar użytkownika
kacper1920
Posty: 132
Rejestracja: wt, 7 wrz 2010, 16:23
Laptop: Lenovo Y580
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Głuszyca

Post autor: kacper1920 » sob, 10 wrz 2011, 08:43

Wiedziałem, że Tobie sie to nie spodoba. ;) Wad jest sporo, to fakt. Ale jak ktoś chciałby pograć w coś nowszego niż gry sprzed 2005. to myślę, że będzie w stanie je przeboleć...

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » sob, 10 wrz 2011, 19:17

kacper1920 pisze: Ale jak ktoś chciałby pograć w coś nowszego niż gry sprzed 2005. to myślę, że będzie w stanie je przeboleć...
Tylko oceniając po ofercie gier (bardzo ubogiej), to specjalnie nie ma w co tam (na ten moment) pograć.
Nie ma np. w sekcji Shoter żadnej gry z takich serii jak : Half Life, COD, Battlefield, Brothers in Arms, MOH, Far Cry, Crysis, Stalker,
w RPG nic z: Gothic, Elder Scrolls, Fallout, Mass Effect, Dragon Age, KOTOR.
Czyli brak takiej "klasyki", po prawie dwóch latach działania serwisu dyskwalifikuje go w moich oczach. Ale jak pisałem, może mam zbyt wygórowane oczekiwania.
Czas zweryfikuje moja opinie jak i sens istnienia OnLive.

Manitexx
Posty: 114
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 23:17
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Manitexx » śr, 21 wrz 2011, 22:01

Cześć,
Ma ktoś może Civilization V? Na takich ustawieniach Obrazek mam 20(+/- )- 60 FPS. Jest to dla mnie trochę dziwne, gra jakoś wyjątkowo piękna nie jest a np Crysis 2 chodzi mi na wyższych, a z większą ilością FPS
Drugie pytanie, czy gdy kończycie turę to w tym czasie(cpu myśli ) FPS zwalnia do 2-3 ?

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » sob, 24 wrz 2011, 03:18

Z tego co czytalem, to gra ma bardzo wysokie wymagania (co do GPU, ale i procesora też) i prawdopodobnie Twoj laptop "nie wyrabia".
Tu możesz porównać wyniki z mobilnych GT 540M i HD 6630M:
http://www.anandtech.com/show/4839/mobi ... chnology/3
a tu z desktopów:
http://www.techspot.com/review/320-civi ... page4.html
Tradycyjnie, najnowszy patch zainstalowany, oraz sterowniki do GPU.
Sprawdzałeś, czy jest różnica w działaniu przy DX9/10.

Manitexx
Posty: 114
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 23:17
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Manitexx » sob, 24 wrz 2011, 19:13

Patch i sterowniki najnowsze. Szczerze powiedziawszy twórcy tej gry bardziej mogli by się postarać o optymalizacje. Zmieniłem tekstury na niskie a FPS nadal potrafi spaść poniżej 20.
Gram na dx 9, wydaje mi się ,że jest wówczas więcej klatek. Myślisz, że dorzucenie karcie trochę RAM coś pomoże ?

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » sob, 24 wrz 2011, 22:31

Manitexx pisze: Myślisz, że dorzucenie karcie trochę RAM coś pomoże ?
Jeśli masz 3GB RAM (lub więcej), to nie myślę żeby pomogło.
Wyłącz wszystkie możliwe procesy obciążające CPU i w Menadżerze Zadań (Task Manager) ustaw priority (priorytet) dla gry, na High/Realtime, spróbuj tez grac na mniejszych mapach.

Manitexx
Posty: 114
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 23:17
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Manitexx » sob, 24 wrz 2011, 22:40

Zawsze to robię podczas grania, bez tego byłoby nie grywalne. Z mapa spróbuje pózniej, chwilowo gram na dużej. Teraz tylko czekać na jakis patch, albo zmiane laptopa :)Ps gdzieś w demo ?

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » pt, 30 wrz 2011, 03:11

Z nudów zainstalowałem dzisiaj betę Battlefield 3, by sprawdzić jak obecnie przedstawia się MP w topowej oprawie graficznej.
Przy ustawieniach 1600x900, High, bez AA i HBAO, ilość klatek na mapce Caspian Border (dla 64-graczy) oscylowała w granicach 25-45fps (czasami spadki do 20, podczas dużych eksplozji). Musze przyznać, ze mimo ze fps nie był za wysoki (szczególnie jak na MP), to nie miałem uczucia braku płynności. Zmiana ustawień na niższe, nie powodowała znaczącego przyrostu wyświetlanych klatek (może średnio ze dodatkowe 2fps)
Co zauważyłem, to sporo bugów graficznych i masa camperów ze snajperkami (nawet pobiegać oglądając widoczki nie można było w spokoju :hyhy:).
Screeny:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Config lapka: Core i7-740QM 1.73GHz-2.93GHz (Turbo), 6GB RAM, MR HD5870, Win7 (64-bit)

Manitexx
Posty: 114
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 23:17
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Manitexx » sob, 1 paź 2011, 11:50

Jak oceniasz grafikę? Porównując do BF BC 2 bądź Crysis 2 ?

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » sob, 1 paź 2011, 23:06

Beta podobno nie oferuje jeszcze wszystkich efektów graficznych jakie będą w pełnej wersji.
Ale oceniając po tym co zobaczyłem na Caspian Border, to prezentuje już się lepiej od BFBC 2, z Crysis 2 trudno porównać, bo tam nie było takiej dużej otwartej przestrzeni.

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Administrator
Posty: 3444
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:19
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Jo_gurt » ndz, 2 paź 2011, 07:26

BF:BC2 to jest jednak poprzednia epoka. Grając w niego miałem nieodparte porównania z CoD:MW1/2.

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » ndz, 2 paź 2011, 17:44

Jo_gurt pisze:BF:BC2 to jest jednak poprzednia epoka. Grając w niego miałem nieodparte porównania z CoD:MW1/2.
Chyba masz na myśli singleplayer gameplay, bo graficznie BFBC2, to "wyższa półka" niż wszystkie te COD.

ODPOWIEDZ