Laptopy - notebooki i gry

Gry na urządzenia mobilne i nie tylko, iOS/Windows/Windows Phone/Android

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Administrator
Posty: 3444
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:19
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Jo_gurt » ndz, 2 paź 2011, 17:45

Graficznie też, choć ja gram raczej na medium.

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » ndz, 2 paź 2011, 18:00

Jo_gurt pisze:Graficznie też, choć ja gram raczej na medium.
Raczycie żartować waćpan:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
to, teraz poproszę o screeny z COD-a ;) .

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Administrator
Posty: 3444
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:19
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Jo_gurt » ndz, 2 paź 2011, 18:39

O tym mówię, ty masz screeny z maxa.

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » ndz, 2 paź 2011, 18:51

Jo_gurt pisze:O tym mówię, ty masz screeny z maxa.
Czyli (jeśli dobrze zrozumiałem) porównywałeś BFBC2 w ustawieniach medium, z COD na max?

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Administrator
Posty: 3444
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:19
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Jo_gurt » ndz, 2 paź 2011, 18:53

Nie pamiętam jakie były ustawienia CoD:MW2, ale zapewne wyżej niż średnie.

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » ndz, 2 paź 2011, 23:39

@Jo_gurt
Grałeś już w nowego Deus Ex, jeśli tak, to jakie wrażenia (z perspektywy wielkiego fana pierwszej części)?

Edit:
@kacper1920
Mam do dodania kupon do OnLive na pełną wersje Deus Ex:Human Revolution (US version, ale mam nadzieje ze nie będzie problemu z rejestracja), jeśli jesteś zainteresowany to daj znać.

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Administrator
Posty: 3444
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:19
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Jo_gurt » pn, 3 paź 2011, 06:47

darecki pisze:@Jo_gurt
Grałeś już w nowego Deus Ex, jeśli tak, to jakie wrażenia (z perspektywy wielkiego fana pierwszej części)?
Jeszcze nie :)
Nadrabiam teraz inne zaległości, tj. ukończyłem BF: BC2, Metro 2033, teraz gram w Zew Prypeci.

Wcześniej graliśmy w żoną w Syberię 1 i 2, czekamy na 3 :)

A właśnie, czy któryś Battlefield na PC, poza BC2, ma przyzwoitego Singlel playera? W MP ja nie grywam.

Awatar użytkownika
kacper1920
Posty: 132
Rejestracja: wt, 7 wrz 2010, 16:23
Laptop: Lenovo Y580
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Głuszyca

Post autor: kacper1920 » pn, 3 paź 2011, 07:20

darecki pisze:@kacper1920
Mam do dodania kupon do OnLive na pełną wersje Deus Ex:Human Revolution (US version, ale mam nadzieje ze nie będzie problemu z rejestracja), jeśli jesteś zainteresowany to daj znać.
Dziękuję bardzo! Ale niestety, OnLive u mnie nie działa - wywala ciągle problemy z połączeniem. :(

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » pn, 3 paź 2011, 15:24

kacper1920 pisze:
Dziękuję bardzo! Ale niestety, OnLive u mnie nie działa - wywala ciągle problemy z połączeniem. :(
A próbowałeś na stronie w UK, bo teraz OnLive ma tam swoją "filie":
http://www.onlive.co.uk/go/signup

Awatar użytkownika
kacper1920
Posty: 132
Rejestracja: wt, 7 wrz 2010, 16:23
Laptop: Lenovo Y580
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Głuszyca

Post autor: kacper1920 » wt, 4 paź 2011, 21:31

To samo. Ale raczej nie będę już dociekał dlaczego, a po prostu się z tym pogodzę. Chciałem potraktować to jako ciekawostkę - sprawdzić czy działa i poniekąd sprawdziłem. ;)

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » śr, 5 paź 2011, 03:04

A wiec jeśli ktoś inny z forumowiczów jest zainteresowany kuponem do OnLive na grę Deus Ex:Human Revolution, to proszę dać mi znać (najlepiej na PW, by nie zaśmiecać tego wątku).

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » wt, 18 paź 2011, 00:30

Gra Singularity działa ze stałym 60fps, przy włączonym VSync (bez niego fps często przekracza 100) w rozdzielczości 1600x900, z wszystkim co możliwe on/high.
Screeny:
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Konfig. laptopa: Core i7-740QM 1.73GHz-2.93GHz (Turbo), 6GB RAM, MR HD5870, Win7 (64-bit)

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Administrator
Posty: 3444
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:19
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Jo_gurt » wt, 18 paź 2011, 06:37

A ja ostatnio gram w Sniper: Ghost Warrior.
Na moim lapku (i7-2630QM/4GB/Win7/SSD SATA3/GF GT550M) śmiga na High prawie bez problemu. Co trochę zdarzają się przycinki, ale wyglądają raczej na jakiś proces biegający w tle. Jest to na tyle mało przeszkadzające, że nie chce mi się dochodzić co jest grane ;)
A samą grę polecam fanom FPP z elementami skradanki.

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » pn, 31 paź 2011, 04:28

Moje kolejne podejście do Stalker:Call of Pripyat, tym razem może zakończone sukcesem (po przejściach z działaniem na GF 8800M GTS), bo po kilku godzinach grania nie zanotowałem większych problemów, poza występującymi czasami przycięciami i bugami graficznymi (jak strzelanie wrogów zza ściany).
Gra działa z fps oscylującym między 25-60, przy rozdzielczości 1600x900, maximum (bez AA i sunshafts), DX11.
Screeny:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Konfig. laptopa: Core i7-740QM 1.73GHz-2.93GHz (Turbo), 6GB RAM, MR HD5870, Win7 (64-bit)

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Administrator
Posty: 3444
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:19
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Jo_gurt » pn, 31 paź 2011, 07:48

darecki, a jak wrażenia? W moim rankingu części Stalerka układają się tak:
1. Cień Czarnobyla
2. Zew Prypeci (poza końcówką), poza tym ja jakoś nie uświadczyłem problemów na GF550.
3. Czyste Niebo

Natomiast jakbym porównał do Metra 2033, to jednak w tym ostatnim niestety wyraźnie widać tę liniowość.

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » wt, 1 lis 2011, 03:16

Jo_gurt pisze:darecki, a jak wrażenia?
W większości bardzo pozytywne. Nadal świetny specyficzny klimat Zony, z usprawnieniami łączącymi najlepsze rzeczy z dwóch poprzednich odsłon, plus większa ilość zadań pobocznych (po 8h dopiero "liznąłem" główny watek").
Tak przy okazji to pytanie- czy może robiłeś zadanie związane z dokonaniem pomiaru anomalii w tej lokacji:
Obrazek
bo po dotarciu tam słyszę tylko głos proszący o pomoc, a nie mam żadnej możliwości dostania się do wnętrza obiektu.
Jo_gurt pisze: Natomiast jakbym porównał do Metra 2033, to jednak w tym ostatnim niestety wyraźnie widać tę liniowość.
Metro z racji ze jakieś 80% akcji to tunele/stacje musiało być liniowe, mi akurat to nie przeszkadzało, jako ze w interesująca fabula ciągnęła sprawnie akcje do przodu. Do tego dochodził fajny klimat i gameplay nie oskryptowany nagminnie, narzucający "jedyne słuszne" postępowania (w Metro można było stosować rozwiązania siłowe, ale tez unikać walki).
W porównaniu, do tych prowadzących za rączkę, od niewidzialnej ściany do niewidzialnego płotu, napakowanych skryptami i QTE "nowoczesnych shooterów" (gdzie zamiast grać, czujemy się jakbyśmy oglądali film z pilotem w ręku), Metro 2033 to IMO całkiem smaczny "rodzynek" :) .
Tu interesujący filmik pokazujący "ciekawostki" z singleplayer w BF 3 (szczególnie polecam końcówkę):
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 2EGxPl9GQs

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Administrator
Posty: 3444
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:19
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Jo_gurt » wt, 1 lis 2011, 10:24

darecki pisze:bo po dotarciu tam słyszę tylko głos proszący o pomoc, a nie mam żadnej możliwości dostania się do wnętrza obiektu.
Niestety to samo. Zostawiałem na później, później aż przeszedłem grę ;)
Stąd trochę moje niezadowolenie z końca, takie znienacka trochę.
darecki pisze:Metro z racji ze jakieś 80% akcji to tunele/stacje musiało być liniowe,
Wystarczyłoby jakby dali możliwość swobodnego podróżowania między stacjami (jak np. w grze, której za nic nie mogę sobie przypomnieć, taki TPP shooter z elementami RPG, mechanika świata podobna do diablo - pomóżcie :) ) i już możliwości byłyby prawie nieograniczone.

A ja wziąłem się za Wiedźmina 2. Niestety sprzęcik pozwala tylko na minimalną grafikę, ale cóż - trzeba ;)

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » śr, 2 lis 2011, 04:50

Jo_gurt pisze: A ja wziąłem się za Wiedźmina 2. Niestety sprzęcik pozwala tylko na minimalną grafikę, ale cóż - trzeba ;)
No to trochę godzin dobrego grania Cie czeka, jeśli zamierzasz wszystko "zaliczyć" (to dwukrotne przejście rekomendowane).
Dla mnie Wiedźmin 2, to obok nowego Deus Ex najlepsza (jak na razie) gra tego roku, zobaczymy co TES V: Skyrim zaprezentuje, a premiera już za 10-dni (chyba się skusze).

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Post autor: darecki » pt, 11 lis 2011, 13:58

The Elder Scrolls V:Skyrim działa na moim laptopie z fps 25-50 na zewnątrz i 35-65 w pomieszczeniach, przy ustawieniach 1600x900, Ultra, (cienie na High) 8xAF, bez AA.
Screeny:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Konfig. laptopa: Core i7-740QM 1.73GHz-2.93GHz (Turbo), 6GB RAM, MR HD5870, Win7 (64-bit)

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Administrator
Posty: 3444
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:19
Lokalizacja: Lublin

Re: Laptopy - notebooki i gry

Post autor: Jo_gurt » pt, 25 lis 2011, 12:33

Od jakiegoś czasu pogrywam sobie w Bulletstorm naszego polskiego studia People Can Fly.
Polecam wszystkim fanom ostrej rozwałki a'la Serious Sam i żarcików rodem z Duke Nukem, choć trochę bardziej dosadnych.

Gra na silniku Unreal Engine, działa 30+ na wysokich ustawieniach na GF550.

maxglow
Posty: 1
Rejestracja: ndz, 11 gru 2011, 11:57
Laptop: Toshiba satellite A6

Re: Laptopy - notebooki i gry

Post autor: maxglow » ndz, 11 gru 2011, 12:24

The Saboteur po formacie nie rusza. Przedtem śmigał pięknie. Najnowsze sterowniki graficzne oczywiście zainstalowane.


i3, GT 330

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Re: Laptopy - notebooki i gry

Post autor: darecki » ndz, 11 gru 2011, 16:50

Patch do gry masz zainstalowany?

Awatar użytkownika
rzbiq
Posty: 318
Rejestracja: pn, 13 wrz 2010, 12:24
Lokalizacja: ja?

Re: Laptopy - notebooki i gry

Post autor: rzbiq » ndz, 11 gru 2011, 18:06

DirectX 9?

Awatar użytkownika
darecki
Zasłużony użytkownik
Posty: 2364
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:26
Laptop: Asus G752VM
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Carol Stream

Re: Laptopy - notebooki i gry

Post autor: darecki » ndz, 18 gru 2011, 02:00

Demo gry Trine 2 działa na moim lapku, z 30+fps w ustawieniach: 1600x900, Very High, FXAA+3xSSAA.
Screeny:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Konfig. laptopa: Core i7-740QM 1.73GHz-2.93GHz (Turbo), 6GB RAM, MR HD5870, Win7 (64-bit)
Demo jest dostępne na Steam:
http://store.steampowered.com/app/35720/" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Administrator
Posty: 3444
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:19
Lokalizacja: Lublin

Re: Laptopy - notebooki i gry

Post autor: Jo_gurt » pt, 23 gru 2011, 18:15

Świątecznie pogrywam w Dead Island.
Gra do płynnego działania na GF550 potrzebowała zjechać do ustawień średnio-niskich.

Fabuła nie jest zbyt ambitna, tj. jesteśmy na wyspie opanowanej przez zombiaki i chcemy się z niej wydostać razem z grupką niedobitków. Dziwnym trafem nasz bohater/bohaterka jest niewrażliwy/a na "transformację po ugryzieniu".

Ogólnie samą mechaniką rozgrywki Dead Island przypomina Far Cry 2, tj. przejdź/przejedź z punktu do punktu, zabijając po drodze wszystko co się rusza. A rusza się sporo i czasem żwawo :) I tak jak w FC2, przeciwnicy są nieskończeni, tj. po powrocie do wyczyszczonego rejonu, odnowa jest on zaludniony (zazombiakowany?).
Dodatkowo autorzy dorzucili elementy cRPG, tj. zdobywamy doświadczenie i mamy do dyspozycji drzewko umiejętności.

Niestety są i niedoróbki, tj. niedawno znalazłem punkt, z którego nie dało się wyjść.

ODPOWIEDZ