O telefonach - czyli wątek o komórkach dla laptopowców.

Recenzje, testy i uwagi na temat telefonów, smartfonów i smartwatch-y. Nokia, iPhone, Samsung, Android, Windows Phone, iOS, HTC, Huawei

Moderator: Moderator

ja.michal
Przyjaciel forum
Posty: 687
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 18:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Post autor: ja.michal » pt, 10 cze 2011, 16:43

grj, jednak ciekawe to. W sumie koło 1000-1500zł trzeba wydać na cały zestaw.

Awatar użytkownika
grj
Posty: 58
Rejestracja: czw, 4 lis 2010, 10:39
Lokalizacja: Gatersleben, DE

Post autor: grj » pt, 10 cze 2011, 22:00

ja.michal pisze: grj, jednak ciekawe to. W sumie koło 1000-1500zł trzeba wydać na cały zestaw.
no dokładnie, trochę drogie, jak się nie ma nawigacji Garmina (i nie chce miec) to raczej sie nie kalkuluje

ja.michal
Przyjaciel forum
Posty: 687
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 18:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Post autor: ja.michal » pt, 10 cze 2011, 22:18

Nie używam nawigacji ogólnie a jak już to w mojej E52 wystarcza.

Awatar użytkownika
Adam
Zasłużony użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:52
Laptop: MacBook Pro (Retina)
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Adam » śr, 22 cze 2011, 19:11

Czy brał ktoś z Was abonament w Erze (T-Mobile) i czy kazali płacić kaucje? bo chciałem dzisiaj podpisać umowę na abonament za 25zł i dowiedziałem się że mam zapłacić 700zł kaucji co mnie całkowicie zaskoczyło bo w Orange dostałem abonament za 60zł i nawet o kaucji nikt nic nie wspominał. Rozumiem jak bym miał jakieś zaległości w fakturach ale zawsze opłacam je w dniu ich wystawienia.

Awatar użytkownika
homzik
Zasłużony użytkownik
Posty: 7135
Rejestracja: pn, 6 wrz 2010, 21:39
Laptop: Samsung R700
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Roztocze / Wawa
Kontakt:

Post autor: homzik » śr, 22 cze 2011, 19:24

może za młody jesteś :)

Awatar użytkownika
krystianb
Moderator
Posty: 2239
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 19:30
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Post autor: krystianb » śr, 22 cze 2011, 19:32

Adam pisze:Czy brał ktoś z Was abonament w Erze (T-Mobile)
Era jako pierwsza wprowadziła umowy dla studentów na legitkę (bez zaświadczenia o studiowaniu. Rozumiem, że też tak chciałeś podpisać, ale kto wie może to wina nowego brandu.

Awatar użytkownika
Adam
Zasłużony użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:52
Laptop: MacBook Pro (Retina)
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Adam » śr, 22 cze 2011, 20:25

homzik pisze:może za młody jesteś
Dla Ery wiadać że chyba tak ;)
krystianb pisze:Rozumiem, że też tak chciałeś podpisać
Nie, ja chciałem przedstawiając im fakturę od Orange którą jak się najpierw dowiedziałem jest bardzo przekonywującym dokumentem.

W poniedziałek spróbuje jeszcze w ich firmowym salonie ale nie liczę za bardzo żeby coś się zmieniło.

Awatar użytkownika
krystianb
Moderator
Posty: 2239
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 19:30
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Post autor: krystianb » śr, 22 cze 2011, 21:32

Adam pisze: Ery
No ery już nie ma.
Adam pisze:Nie, ja chciałem przedstawiając im fakturę od Orange którą jak się najpierw dowiedziałem jest bardzo przekonywującym dokumentem.
Tyle, że to faktura na internet i przez to mogłeś mieć problem. Chciałem kiedyś podpisać umowę w play to się dowiedziałem, że faktura z sieci komórkowej może być, ale na telefon, na internet już nie

Spróbuj na legitkę studencka jeśli masz.

Awatar użytkownika
Adam
Zasłużony użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:52
Laptop: MacBook Pro (Retina)
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Adam » śr, 22 cze 2011, 21:45

krystianb pisze:Spróbuj na legitkę studencka jeśli masz.
Nie mam, od dłuższego czasu jestem na etapie szukania pracy. Jedyne co mogę im przedstawić to faktura Orange tym bardziej że mają na stronie taką informację
Honorowana jest także faktura za dowolne usługi/usługę telekomunikacyjną od dowolnego Operatora telefonii komórkowej - nie może być starsza niż 6 miesięcy.
Chyba mimo wszystko w poniedziałek spróbuje w innym miesjcu drugi raz i zobaczę.

ja.michal
Przyjaciel forum
Posty: 687
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 18:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Post autor: ja.michal » czw, 23 cze 2011, 00:52

Swego czasu w Erze na Blueconnecta wpłacałem kaucję 600zł. Wtedy byłem w liceum. Po 6 miesiącach wysyła się pismo o zwrot kaucji i przelewają na konto.
Ostatnio zmieniony czw, 1 sty 1970, 02:00 przez ja.michal, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Adam
Zasłużony użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:52
Laptop: MacBook Pro (Retina)
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Adam » pt, 24 cze 2011, 15:57

Byłem dzisiaj znowu w innym salonie i drugi raz negatywnie, została nawet wysłana prośba o indywidualną zgodę i dalej że nie. Jedynie dowiedziałem się żeby nie tracić nadziei bo mogłem mieć pecha i trafiłem na takiego weryfikatora oraz że mam próbować aż do skutku, bo problemem tu okazuje sie jest wiek ale to nic nie znaczy bo nawet młodym się udawało.

ja.michal
Przyjaciel forum
Posty: 687
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 18:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Post autor: ja.michal » sob, 25 cze 2011, 11:19

Bardzo możliwe. Jak napisałem już, ja w podobym wielku musiałem płacić kaucję.

Awatar użytkownika
Adam
Zasłużony użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:52
Laptop: MacBook Pro (Retina)
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Adam » sob, 25 cze 2011, 21:19

ja.michal pisze:ja w podobym wielku musiałem płacić kaucję
A co przedstawiałeś jako drugi dokument ? bo u mnie nawet jak dam im fakture Orange to dla nich mało.

ja.michal
Przyjaciel forum
Posty: 687
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 18:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Post autor: ja.michal » ndz, 26 cze 2011, 12:48

Chyba prawojazdy, albo paszport. Już nie pamiętam. Dokumentu o zarobkach czy czegooś takiego to nie dawałem bo nie miałem i właśnie dlatego kaucja była.

Awatar użytkownika
Adam
Zasłużony użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:52
Laptop: MacBook Pro (Retina)
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Adam » pn, 27 cze 2011, 12:45

Udało się dzisiaj spisać umowę, przy abonamencie za 25zł z telefonem o wartości 100zł jest kaucja 700zł a abonament bez telefonu za 39zł miesicznie dostałem bez problemu. Ciekawe mają zasady ;)

GrNiK
Posty: 1
Rejestracja: pn, 25 lip 2011, 13:33
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: GrNiK » pn, 25 lip 2011, 13:41

Adam pisze:Udało się dzisiaj spisać umowę, przy abonamencie za 25zł z telefonem o wartości 100zł jest kaucja 700zł a abonament bez telefonu za 39zł miesicznie dostałem bez problemu. Ciekawe mają zasady ;)

Wziąlem rowniez laptopa z Ery - T-Mobile wplacilem 500 zł kaucji i teraz czas na odbior kaucji tu juz nie jest tak kolorowo :/ nerwy chodzenie po punktach to jedyne atrakcje jakie mnie spotkaly przy podpisaniu umowy mowa o kaucji byla ze odbior odrazu bez problemu po wplacie 6 raty okazalo sie po oplacieniu 6 rachunku ze trzeba napisac specjalny wniosek o zwrot kaucji wszystko okej po czym dowiaduje sie ze mają na wypłate 14-dni roboczych okej mijaja te dni dzis lece szczesliwy po kase niestety okazuje sie ze mają 30 dni na zwrot kaucji czuje ze jeszcze z pol roku nie odzyskam pieniedzy :( OGOLNIE NIE POLECAM a laptop juz sie spierniczyl w srodku same najtansze czesci ktore jak mozna sie domyslic juz 5 razy byl w servisie wreszcie olalem ich gwarancje poszedlem prywatnie naprawic tego laptopa zaplacilem 1200 zł a pan z servisu powiedział ze takiego laptopka co dostalem od ery z tymi czesciami mozna by zlozyc za 1200-1500 zł a zaplacilem za niego w erze 2400 + odesetki w abonamecie :( dziekuje nigdy wiecej niechce miec z ta firma nic wspolnego złodzieje !!!!!
Ostatnio zmieniony pn, 25 lip 2011, 13:58 przez GrNiK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Patrix
Zasłużony użytkownik
Posty: 797
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Post autor: Patrix » pn, 25 lip 2011, 19:09

GrNiK,
nie od dzisiaj wiadomo, że nie opłaca się brać słuchawek ani laptopów w abonamencie od operatorów,
w większości przypadków taniej wychodzi za gotówkę :ok:

Awatar użytkownika
kaminkrz
Moderator
Posty: 2826
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 18:00
Laptop: extensa 5620
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Post autor: kaminkrz » pn, 25 lip 2011, 19:12

Patrix pisze:taniej wychodzi za gotówkę
Dokładnie tak jest.

Awatar użytkownika
Adam
Zasłużony użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:52
Laptop: MacBook Pro (Retina)
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Adam » pn, 25 lip 2011, 20:32

Patrix pisze:że nie opłaca się brać słuchawek
To tak jak ja ostatnio zrobiłem, tylko szkoda że T-Mobile na chwilę obecną bez telefonu ma tylko 2 taryfy za 39 i 49zł i nie końca takie jak powinny być, bo są nielimitowane wewnątrz sieci w kraju i za granicą a za resztę muszę dopłacać a niech się jeszcze trafi zadzwonić do kogoś kto ma Play ;)

Awatar użytkownika
Adam
Zasłużony użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:52
Laptop: MacBook Pro (Retina)
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Adam » wt, 2 sie 2011, 23:57

Postanowiłem dzisiaj pomimo że poprzednia E52 nagle przestała działać powrócić do tego modelu i kupiłem ją jeszcze raz, jakoś czuje do niej sentyment miałem ją ponad 2 lata i jako tradycyjny telefon jest idealny, oczywiście iPhone pozostaje dalej w działaniu dzięki usłudze Era/T-Mobile Tandem

Awatar użytkownika
Kafka
Moderator
Posty: 1547
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Festung Breslau

Post autor: Kafka » śr, 3 sie 2011, 00:15

Ciekawy patent z tym Tandemem.

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Administrator
Posty: 3444
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:19
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Jo_gurt » śr, 3 sie 2011, 07:01

Adam pisze: kupiłem ją jeszcze raz,
Hehe, ja miałem podobnie. Pierwszy szarak się wieszał (żona z niego korzysta i jakoś już działa normalnie), drugi czarny śmiga bez problemów.

BliSki
Administrator
Posty: 4317
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 16:08
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: BliSki » śr, 3 sie 2011, 21:19

Adam pisze:powrócić do tego modelu i kupiłem ją jeszcze raz, jakoś czuje do niej sentyment
Wcale się nie dziwię, bo to dobry telefon.
Adam pisze:jako tradycyjny telefon jest idealny
O to chodzi.

[ Dodano: 2011-08-03, 21:20 ]
Jo_gurt pisze:Pierwszy szarak się wieszał
Ale to chyba ze starym softem?

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Administrator
Posty: 3444
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:19
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Jo_gurt » śr, 3 sie 2011, 21:59

BliSki pisze:Ale to chyba ze starym softem?
Od 34.xxx w górę były problemy. Przed aktualizacją było ok.

Awatar użytkownika
Patrix
Zasłużony użytkownik
Posty: 797
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Post autor: Patrix » śr, 3 sie 2011, 22:10

e51 to dobra cegła, tylko te gumowe boczne przyciski... same znikają :zdziwko:

ODPOWIEDZ