Dell E4310

Porady związane z kupnem laptopa (kupno laptopa, zakup laptopa, wybór notebooka). Jeżeli planujesz kupić laptopa i masz związane z tym wątpliwości możesz o to zapytać w tym miejscu.
Polecamy na początek: Lista polecanych laptopów uwzględniająca przedziały cenowe by homzik, Okazje sklepowe - notebooki. Co warto kupić? Kupno laptopa, zakup laptopa, wybór notebooka.

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Jaco
Przyjaciel forum
Posty: 819
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 09:58
Laptop: DELL LATITUDE D630
Płeć: Mężczyzna

Dell E4310

Post autor: Jaco » wt, 13 lut 2018, 22:40

Witajcie.

Dawno tu nie zaglądałem.

Zmieniłem swojego Dell D630 na E4310 i mam pytanie dotyczące RAMu.

Kupiłem go z pamięcią 4GB 1600 (12800) chodź na https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-D ... 212.0.html" onclick="window.open(this.href);return false; piszą że powinna być 1333 . Mam 106000 w swoich zapasach 4GB.

Lapek obsłuży bez problemów 8GB RAMu.

Teraz co dokupić ? 12800 czy 10600 ? Chodzi mi o 2GB ?

A może dołożyć te 4GB 10600 i darować sobie kupno ?

Awatar użytkownika
krystianb
Moderator
Posty: 2239
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 19:30
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Re: Dell E4310

Post autor: krystianb » śr, 14 lut 2018, 03:11

Pierwsze pytanie z jaką częstotliwością ten ram pracuje, odpal CPUz i zobacz. Wg specyfikacji przynajmniej procka https://ark.intel.com/pl/products/49653 ... e-2_66-GHz" onclick="window.open(this.href);return false; kontroler ramu może pracować z max częstotliwością 1066, więc ram jest grubo przesadzony i tak mocno zwalnia.

Jeśli faktycznie tak jest to spokojnie można dołożyć to co masz, bez jakichkolwiek strat w wydajności. Jedyna sprawa czy pamięć jest kompatybilna, ponoć były 2 wersje napięciowe DDR3, ale chyba kości DDR3L (niższe napięcie) chyba są wstecznie kompatybilne ze starszymi płytami. Nawet te 1600 może być w DDR3L

Awatar użytkownika
Jaco
Przyjaciel forum
Posty: 819
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 09:58
Laptop: DELL LATITUDE D630
Płeć: Mężczyzna

Re: Dell E4310

Post autor: Jaco » śr, 14 lut 2018, 09:36

Dołożyłem te 4GB i lapek pracuje bez problemów.

Obrazek Obrazek


RAMy :

Ten był w lapku:

Obrazek

A ten jest mój:

Obrazek

Awatar użytkownika
krystianb
Moderator
Posty: 2239
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 19:30
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Re: Dell E4310

Post autor: krystianb » śr, 14 lut 2018, 18:18

No i działa tak jak intel napisał, ram 1066MHz, opóźnienia takie same jak na zwykłych kostkach 8500. :cwaniak:

Awatar użytkownika
Jaco
Przyjaciel forum
Posty: 819
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 09:58
Laptop: DELL LATITUDE D630
Płeć: Mężczyzna

Re: Dell E4310

Post autor: Jaco » śr, 14 lut 2018, 18:30

Czyli zostawić jak jest i nic nie kombinować aby nie przekombinować .

Awatar użytkownika
krystianb
Moderator
Posty: 2239
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 19:30
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Re: Dell E4310

Post autor: krystianb » czw, 15 lut 2018, 00:46

Jaco pisze:Czyli zostawić jak jest i nic nie kombinować aby nie przekombinować .
Już temu pacjentowi nic nie pomoże, można sobie zmienić pastę na procesorze przylutowanym do MB, albo ssd na szybszy.

Awatar użytkownika
Jaco
Przyjaciel forum
Posty: 819
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 09:58
Laptop: DELL LATITUDE D630
Płeć: Mężczyzna

Re: Dell E4310

Post autor: Jaco » czw, 15 lut 2018, 15:37

krystianb pisze:można sobie zmienić pastę na procesorze
To akurat zrobiłem. O dysku na razie nie myślę bo tu mam 500GB i mi akurat wystarcza. Aby mieć SSD musiał bym kupić przynajmniej 320GB a to drogi interes.

krystianb, dzięki. :zdrowko: :zdrowko: :zdrowko:

ODPOWIEDZ