Zmiany na forum - sposób logowania na forum.

Propozycje i uwagi dotyczące działania forum.
Nasze Forum - kim jesteśmy?, Regulamin forum.

Moderator: Moderator

BliSki
Administrator
Posty: 4317
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 16:08
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Zmiany na forum - sposób logowania na forum.

Post autor: BliSki » czw, 20 sty 2011, 11:17

Witam.

Niestety musieliśmy na forum zastosować Captcha przy logowaniu się na forum.
Jest to spowodowane ostatnimi atakami na wiele for internetowych przez boty, w tym także na nasze drugie zaprzyjaźnione forum o internecie bezprzewodowym.

Ataki te miały na celu przechwycenie kont użytkowników ale ich skutkiem ubocznym jest blokada bardzo dużej ilości kont a dłuższy okres czasu. Jest to spowodowane zabezpieczeniem forum, które po 4 nieudanych logowaniach blokuje konto.
Aby zatem nie dopuścić do blokady Waszych kont a tym bardziej do możliwości przejęcia konta wprowadziliśmy zabezpieczanie Captcha przy logowaniu.

Pragnę dodać, że wiemy jakie to jest uciążliwe :( i jeżeli tylko uda się opracować inne zabezpieczenie postaramy się wyłączyć Captcha. Zatem nie piszcie proszę o tym, że po co i dlaczego. Wiemy i chcemy to wyłączyć. Ale na chwilę obecną musimy podjąć takie kroki dla bezpieczeństwa forum. Zatem prosimy o wyrozumiałość.

Więcej na temat włamań można poczytać tu: >Klik<

Jednocześnie przypomnę, że jeżeli ktoś korzysta tylko i wyłącznie z forum na własnym komputerze, to użycie opcji "Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie" pozwoli ograniczyć uciążliwość tego zabezpieczenia.

EDIT:
Najnowsze informacje: http://forum-laptopy.info.pl/viewtopic. ... 4934#14934
Ostatnio zmieniony ndz, 23 sty 2011, 01:30 przez BliSki, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
kaminkrz
Moderator
Posty: 2826
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 18:00
Laptop: extensa 5620
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Post autor: kaminkrz » czw, 20 sty 2011, 11:31

BliSki pisze:Pragnę dodać, że wiemy jakie to jest uciążliwe :(
Człek się przyzwyczai i będzie dobrze ;)
BliSki pisze:użycie opcji "Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie" pozwoli ograniczyć uciążliwość tego zabezpieczenia.
Dokładnie :ok:

BliSki
Administrator
Posty: 4317
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 16:08
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: BliSki » czw, 20 sty 2011, 11:45

kaminkrz pisze:Człek się przyzwyczai i będzie dobrze
Dziękujemy za wyrozumiałość. :ok:

benyn
Posty: 871
Rejestracja: ndz, 26 wrz 2010, 09:55
Lokalizacja: Rödinghausen
Kontakt:

Post autor: benyn » czw, 20 sty 2011, 16:19

Ja tam nie zauważyłem nawet ;P, mam automatyczne logowanie. Gdybym nie przeczytał, nie wiedział bym o tej zmianie ;)

Awatar użytkownika
Adam
Zasłużony użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:52
Laptop: MacBook Pro (Retina)
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Adam » czw, 20 sty 2011, 19:16

Działa to automatyczne logowanie przy każdej wizycie? bo u mnie jak to zaznaczam to po ponownym wejściu jestem wylogowany. Nawet jak nic nie robie na forum przez 10 minut to mnie wyloguje.

Awatar użytkownika
Patrix
Zasłużony użytkownik
Posty: 797
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Post autor: Patrix » czw, 20 sty 2011, 19:26

Ja już tak długo autologuję się, że hasło zapomniałem :rotfl:
trzeba będzie kiedyś z email korzystać :hyhy:

benyn
Posty: 871
Rejestracja: ndz, 26 wrz 2010, 09:55
Lokalizacja: Rödinghausen
Kontakt:

Post autor: benyn » czw, 20 sty 2011, 19:39

Adam pisze:Działa to automatyczne logowanie przy każdej wizycie?
Tak, od kiedy tu jestem na forum to działa, i na starym koncie - na starym forum też mam autologin i działa dłuuuugi czas :)
Ja już tak długo autologuję się, że hasło zapomniałem :rotfl:
No i tak może się zdarzyć hihi :rotfl:

BliSki
Administrator
Posty: 4317
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 16:08
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: BliSki » czw, 20 sty 2011, 19:50

Adam pisze: Nawet jak nic nie robie na forum przez 10 minut to mnie wyloguje.
Masz zmienne IP. Jeżeli tak, to tu jest pies pogrzebany.

Awatar użytkownika
krystianb
Moderator
Posty: 2239
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 19:30
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Post autor: krystianb » czw, 20 sty 2011, 19:58

BliSki pisze:Masz zmienne IP.
Ja mimo zmiennego IP jeszcze nie obejrzałem tutaj nowego sposobu logowania. Ciastko twardo siedzi na swoim miejscu w przeglądarce, może to w ustawieniu przechowywania cookies jest problem?
Ostatnio zmieniony czw, 1 sty 1970, 02:00 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Adam
Zasłużony użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:52
Laptop: MacBook Pro (Retina)
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Adam » czw, 20 sty 2011, 20:15

Dodałem forum do ulubionych i zobaczę bo w ustawieniach znalazłem coś że strony w ulubionych mają zapamiętywane hasła ;)

Awatar użytkownika
kaminkrz
Moderator
Posty: 2826
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 18:00
Laptop: extensa 5620
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Post autor: kaminkrz » czw, 20 sty 2011, 21:55

Ja zaptaszkowałem autologowanie przy każdej wizycie i kupa - muszę za każdym razem wpisywać kod z obrazka - pewnie to konfig mojej przeglądarki...

Awatar użytkownika
Brudsien
Posty: 149
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 12:58
Laptop: Acer Aspire 6930G
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Post autor: Brudsien » pt, 21 sty 2011, 12:39

Na pewnej stronce torrentowej zmienili system captcha na "przyciskowy" tzn jest rzad np 8 przyciskow i za kazdym razem jest X zaznaczony na innym przycisku do potwierdzenia logowania, niestety nie wiem jak to dziala, jak ktos chce moge wyslac na PW link do stronki bo nie chce robic reklamy

gore
Posty: 64
Rejestracja: sob, 23 paź 2010, 20:46
Lokalizacja: __

Post autor: gore » pt, 21 sty 2011, 22:18

ta wersja 'wpisywanki' nie jest jeszcze taka uciążliwa - słowa są ze słownika :)

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Administrator
Posty: 3444
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:19
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Jo_gurt » pt, 21 sty 2011, 23:12

gore pisze: słowa są ze słownika :)
Nie wszystkie ;)

Łukasz
Posty: 784
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 19:14
Laptop: Asus U36SG
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: Łukasz » sob, 22 sty 2011, 16:14

Dla leniwych dodam, że tylko jedno słowo jest sprawdzane ;)

Awatar użytkownika
Moody
Posty: 387
Rejestracja: śr, 15 wrz 2010, 17:54
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Moody » sob, 22 sty 2011, 18:41

Czy nie lepiej nazwać inaczej temat? Bardziej konkretnie? Bo zmian na forum patrząc przyszłościowo będzie dużo. I wtedy wszystko będzie tutaj lądowało? :)

Taka mała sugestia.

Awatar użytkownika
Adam
Zasłużony użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 15:52
Laptop: MacBook Pro (Retina)
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Adam » sob, 22 sty 2011, 23:47

Łukasz pisze:jedno słowo jest sprawdzane
Ja dodam że obojętnie które może być albo tylko pierwsze albo tylko drugie ;)

BliSki
Administrator
Posty: 4317
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 16:08
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: BliSki » ndz, 23 sty 2011, 01:24

Łukasz pisze:Dla leniwych dodam, że tylko jedno słowo jest sprawdzane
A ja dodam, że obecnie dopiero po trzech nieudanych próbach logowania jest sprawdzana reCaptcha.
Zrobiliśmy to aby było Wam łatwiej. :ok: Zatem jeżeli ktoś poprawnie wpisze login i Hasło za pierwszym razem to powinien zostać zalogowany.

[ Dodano: 2011-01-23, 00:27 ]
Moody pisze:Czy nie lepiej nazwać inaczej temat? Bardziej konkretnie? Bo zmian na forum patrząc przyszłościowo będzie dużo.
Masz rację. Już zmieniam - uściślam.

ODPOWIEDZ