Dziwię się :) (vortal)

Propozycje i uwagi dotyczące działania forum.
Nasze Forum - kim jesteśmy?, Regulamin forum.

Moderator: Moderator

hyde
Posty: 73
Rejestracja: pn, 6 wrz 2010, 23:30
Lokalizacja: Siemianowice

Dziwię się :) (vortal)

Post autor: hyde » wt, 11 sty 2011, 22:16

Dziwi mnie, że skoro pojawia się tyle newsów na forum, to nie podepniecie jakiegoś vortalu... toć to nic albo prawie nic nie kosztuje. Z vortalami podstawowy problem zwykle jest taki, że nie ma kto newsów pisać, z drugiej strony forum to niespecjalnie miejsce na newsy...

Zrobić vortal, tyle, żeby nie wyglądał jak z d**y wyjęty zsynchronizować z działem newsy i już. Ewentualnie wykorzystać gotowe rozwiązanie - niby łatwiej, tyle, że z synchronizacją trudniej.

Jakieś nienaprzykrzające się reklamy też mogą pomóc przedsięwzięciu jak z głową tym zarządzić - znaczy się pamiętając o priorytetach.

Awatar użytkownika
homzik
Zasłużony użytkownik
Posty: 7135
Rejestracja: pn, 6 wrz 2010, 21:39
Laptop: Samsung R700
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Roztocze / Wawa
Kontakt:

Post autor: homzik » wt, 11 sty 2011, 22:49

tyle, że newsy są kopiowane z innych stron, a nie pisane przez nas.

Awatar użytkownika
Patrix
Zasłużony użytkownik
Posty: 797
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Re: Dziwię się :) (vortal)

Post autor: Patrix » wt, 11 sty 2011, 23:02

hyde pisze:niby łatwiej, tyle, że z synchronizacją trudniej
Skrypt odczytujący z bazy forum informacje nie jest trudny do napisania,
nie przyglądałem się bazie danych forum no ale to tylko baza.

homzik ma rację, newsy są "cytowane" z innych stron a dla samych newsów nie ma sensu nic robić bo forum doskonale daje radę.

hyde
Posty: 73
Rejestracja: pn, 6 wrz 2010, 23:30
Lokalizacja: Siemianowice

Post autor: hyde » wt, 11 sty 2011, 23:13

Są cytowane... jak wszędzie, gdzieś te źródło jest, do ustalenia w kilka minut jak nie mniej.

Synchronizacja, może myślę bardziej integracja i synchronizacja, jak się ktoś zaloguje w portalu to automatycznie na forum, jak ktoś doda komentarz na vortalu to jest post na forum i na odwrót, ze wszelkimi konsekwencjami. Niemniej jest to łatwe do realizacji. Chodziło mi o to, ze łatwiej soft pisać własny niż przerabiać cudzy.

Najtrudniej zawsze zapewnić newsy, a to akurat jest, akurat na forum, gdzie newsy nie są istotne.

Awatar użytkownika
Patrix
Zasłużony użytkownik
Posty: 797
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Post autor: Patrix » wt, 11 sty 2011, 23:39

hyde pisze: to akurat jest, akurat na forum, gdzie newsy nie są istotne.
Nie musisz ich czytać :hyhy:

benyn
Posty: 871
Rejestracja: ndz, 26 wrz 2010, 09:55
Lokalizacja: Rödinghausen
Kontakt:

Post autor: benyn » wt, 11 sty 2011, 23:59

hyde pisze:do ustalenia w kilka minut jak nie mniej.
Jeśli źle zrozumiałem to sorki, ale pod cytatami w postaci news'ów, piszemy zawsze źródło. Nie trzeba nigdzie doszukiwać się.

Awatar użytkownika
slodkit
Administrator
Posty: 2008
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:23
Laptop: Asus K52 JB
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Post autor: slodkit » śr, 12 sty 2011, 00:09

Ja ze swojej strony dodam, że mamy pewne niezbyt miłe doświadczenia z portalami i jakoś przynajmniej mnie nie ciągnie do tego :(

Łukasz
Posty: 784
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 19:14
Laptop: Asus U36SG
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: Łukasz » śr, 12 sty 2011, 00:55

Wychodziłem już z taką inicjatywą:
http://forum-laptopy.info.pl/viewtopic. ... ight=#1263

Newsy faktycznie pojawiają się dość często więc cieszę się, że ten pomysł odżył. Połączenie Forum z vortalem sprawiłoby, że wszystko było bardziej uporządkowane i bardziej dostępne.

Grzechu
Administrator
Posty: 11386
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:25
Laptop: EliteBook 8530w
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Grzechu » śr, 12 sty 2011, 00:58

Póki co, musimy się skupić na tym, żeby rozruszać forum. Jest jeszcze mały ruch, FAQ jeszcze nie jest skończone a ludziom brakuje czasu. Jak się rozhulamy i będziemy mieli mocną pozycję, to wtedy się pomyśli dalej.

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Administrator
Posty: 3444
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:19
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Jo_gurt » śr, 12 sty 2011, 07:37

hyde pisze:Są cytowane... jak wszędzie,
No właśnie na "większych" portalach nie są cytowane tylko parafrazowane + własna grafika (wtedy przydaje się płatne konto na bazach grafik) + tagi + zajawka itp. Ogólnie więcej z tym roboty ;)

hyde
Posty: 73
Rejestracja: pn, 6 wrz 2010, 23:30
Lokalizacja: Siemianowice

Post autor: hyde » śr, 12 sty 2011, 11:14

Ja mam tu na myśli prosty portal, który nie wymagałby żadnej dodatkowej roboty oprócz samego postawienia, ewentualnie napisania. Są newsy więc żył by sobie na ich podstawie. Na teraz nić więcej. Lepiej jak takie coś jest niż jak nie ma.

benyn
Posty: 871
Rejestracja: ndz, 26 wrz 2010, 09:55
Lokalizacja: Rödinghausen
Kontakt:

Post autor: benyn » śr, 12 sty 2011, 15:33

Grzechu pisze:Póki co, musimy się skupić na tym, żeby rozruszać forum. Jest jeszcze mały ruch, FAQ jeszcze nie jest skończone a ludziom brakuje czasu. Jak się rozhulamy i będziemy mieli mocną pozycję, to wtedy się pomyśli dalej.
Popieram Grzecha

Łukasz
Posty: 784
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 19:14
Laptop: Asus U36SG
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: Łukasz » śr, 12 sty 2011, 19:03

benyn pisze:Popieram Grzecha
A ja hyde`a ;)
Już w tym momencie na Forum przybywa spora ilość Newsów. Po założeniu vortalu znalazłyby się w odpowiednim miejscu a ich przeglądanie i wyszukiwanie byłoby prostsze i wygodzniejsze. Nie wiem skąd wniosek, że po założeniu portalu praca nad Forum miałaby zwolnić a ruch się zmniejszyć.

Awatar użytkownika
Patrix
Zasłużony użytkownik
Posty: 797
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Post autor: Patrix » śr, 12 sty 2011, 19:19

Nad portalem trzeba dużo pracować aby był konkurencyjny.
Dla samego "bycia" dla wygody kilku(nastu) userów szkoda czasu i zachodu.

Ja też póki co jestem przeciw. Zajmijmy się forum.
Cytowanie tutaj newsów to nie tylko informowanie nas o nowościach
tylko zwiększenie liczby wyników w wyszukiwarce google do tego forum.

Awatar użytkownika
kaminkrz
Moderator
Posty: 2826
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 18:00
Laptop: extensa 5620
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Post autor: kaminkrz » śr, 12 sty 2011, 19:26

Patrix pisze:Nad portalem trzeba dużo pracować aby był konkurencyjny.
Dla samego "bycia" dla wygody kilku(nastu) userów szkoda czasu i zachodu.
zgadzam się z Tobą i nie ma chyba co tworzyć w tej chwili portalu.

hyde
Posty: 73
Rejestracja: pn, 6 wrz 2010, 23:30
Lokalizacja: Siemianowice

Post autor: hyde » śr, 12 sty 2011, 21:57

...no mi chodziło o portal który na teraz miałby jedynie newsy z forum zsynchronizowane i miły wygląd, który więc nie wymagał by żadnej dodatkowej pracy. Takim pomysłem rzuciłem.

A popieram wszystkich :)

Awatar użytkownika
dan
Posty: 114
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 21:20
Lokalizacja: Bolszewo
Kontakt:

Post autor: dan » śr, 12 sty 2011, 22:55

hyde pisze: na teraz miałby jedynie newsy z forum zsynchronizowane i miły wygląd, który więc nie wymagał by żadnej dodatkowej pracy
dla mnie jest to zbędne,
po co tworzyć stronkę z newsami skoro na forum treść jest dostępna bez rejestracji i każdy może poczytać.

Łukasz
Posty: 784
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 19:14
Laptop: Asus U36SG
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: Łukasz » czw, 13 sty 2011, 03:20

po co tworzyć stronkę z newsami skoro na forum treść jest dostępna bez rejestracji i każdy może poczytać.
Po to by ich czytanie było wygodniejsze. Na vortalu można byłoby np. dodać możliwość sortowania po datach czy np. alfabetycznie czego na Forum nie ma.
Poza tym Newsy można byłoby podzielić na kategorie by wyszukiwanie ich było efektywniejsze.
Przy okazji oszczędziłoby się sporo pracy ponieważ im mniej Newsów jest na Forum tym mniej byłoby do przenoszenia na vortal ;)

BliSki
Administrator
Posty: 4317
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 16:08
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: BliSki » czw, 13 sty 2011, 11:01

Panowie.
Powiem tak i postawię sprawę jasno jeżeli chodzi o moje stanowisko. Moze inni m0deratorzy czy admini mają inne zdanie. Dlatego podkreślam, że to jest moje zdanie i ja tak to widzę.
Wszyscy mamy niemiłe doświadczenia z portalem na starym forum i na chwilę obecną dlatego ja bym sugerował nie pchać się w to.
Niestety przy portalu czy vortalu jest sporo pracy a na starym forum jasno wyszło na światło dzienne, że do tego musi być osoba, która się tym zawodowo zajmuje. Inaczej nie ma szansy aby to sprawnie działało.
Ostatnio zmieniony czw, 1 sty 1970, 02:00 przez BliSki, łącznie zmieniany 1 raz.

hyde
Posty: 73
Rejestracja: pn, 6 wrz 2010, 23:30
Lokalizacja: Siemianowice

Post autor: hyde » czw, 13 sty 2011, 11:19

Ja tylko podałem luźny pomysł, pomysł na rozwiązanie zupełnie inne niż to o czym mówi BliSki.

Portal prosty ładny nie wymagający dodatkowej pracy od nikogo.
BliSki przywołuje portal-kombajn ze starego forum - to rzeczywiście nie ma sensu, również moim zdaniem, w powodów w/w.

Łukasz
Posty: 784
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 19:14
Laptop: Asus U36SG
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: Łukasz » czw, 13 sty 2011, 14:06

BliSki pisze:Wszyscy mamy niemiłe doświadczenia z portalem na starym forum i na chwilę obecną dlatego ja bym sugerował nie pchać się w to.
A cóż to za niemiłe doświadczenia? Czyż nie te same jakie są związane z poprzednim Forum jako takim?
Idąc tą drogą możnaby z Forum zrezygnować bo ma się niemiłe doświadczenia z poprzednim... Tylko co ma jedno z drugim wspólnego opróćz tego, że oba traktują o laptopach?

No i jak już hyde wyżej przypomniał idea vortalu na tym Forum miałaby być inna ;)

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Administrator
Posty: 3444
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:19
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Jo_gurt » czw, 13 sty 2011, 14:09

BliSki ma na myśli konkretne techniczne problemy, o których nie ma sensu teraz debatować. W każdym razie nie działało to tak jak działać powinno, pomimo teoretycznie dostępnej technicznej płatnej obsłudze "specjalistów". Amator musiałby nad tym spędzić jednak sporo czasu.

hyde
Posty: 73
Rejestracja: pn, 6 wrz 2010, 23:30
Lokalizacja: Siemianowice

Post autor: hyde » czw, 13 sty 2011, 14:58

lekko z tematu zejdę na chwilę...
czyżby się okazało, że poprzedni portal nie był intuicyjny i w obsłudze (zarządzaniu) dla użytkownika... bo ja (będąc programistą) nazwałem cały ten cms amatorskim i niechlujnym... w wyniku czego trochę spięć było, no i oczywiście wytknięto mi jak to się nie znam :D

Wracając do tematu, to ja nikogo na nic nie namawiam. Podsumowując powiem co ja bym zrobił gdybym miał forum gdzie pojawiają się newsy jak tutaj:
1/ Utworzyłbym PROSTY i ESTETYCZNY szablon portalu, jak ktoś ma zmysł to robota na chwile. Prostota ostatnio modna więc tym bardziej.
2/ Dopisałabym skrypt php który:
- wrzuciłby do szablonu newsy prosto z bazy forum
- dorzuciłby do newsów komentarze z bazy forum
- przycisk dodaj komentarz przekierowywałby na forum do odpowiedniego tematu
- wyświetlałbym pewnie jeszcze jakąś sekcje typu 'ostatnie posty na forum'
- może, choć niekoniecznie zintegrowałbym logowanie do forum i portalu

I na tym etapie wszystko. Żadnego cms - wszystko żywcem z forum - czyli żadnej dodatkowej roboty. Taki widok działu newsy z forum w formie portalu. Na start nawet bez obrazków (chyba, że prosto z forum), zdjęć, bez wyszukiwarki (chyba, że przekierowanie na forumową)

Potestowałbym popatrzył jak co się wyświetla, jakby było ok to wystawił bym do publiki.

Potem bym myślał nad ulepszaniem, jakby się forum rozkręciło.
Wiadomo, na starcie trzeba dobrze napisać skrypt, żeby było potem łatwo dokładać funkcjonalności jakieś działy, sortowania, wyszukiwania i co tam jeszcze. Na początek forma prosta ale profesjonalna.

Tak ja bym zrobił.

Awatar użytkownika
YaHooo
Przyjaciel forum
Posty: 894
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 22:21
Laptop: HP nx7300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Post autor: YaHooo » czw, 13 sty 2011, 19:35

hyde pisze:2/ Dopisałabym skrypt php który:
- wrzuciłby do szablonu newsy prosto z bazy forum
- dorzuciłby do newsów komentarze z bazy forum
- przycisk dodaj komentarz przekierowywałby na forum do odpowiedniego tematu
- wyświetlałbym pewnie jeszcze jakąś sekcje typu 'ostatnie posty na forum'
- może, choć niekoniecznie zintegrowałbym logowanie do forum i portalu
Nie wiem czy wiesz, ale taki skrypt już jest napisany :) I nawet go mamy na forum. Jest to http://forum-laptopy.info.pl/portal.php Tylko trzeba to włączyć w PA. No i wtedy pozostanie tylko zrobienie
hyde pisze:Utworzyłbym PROSTY i ESTETYCZNY szablon portalu

BliSki
Administrator
Posty: 4317
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 16:08
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: BliSki » pt, 14 sty 2011, 00:34

hyde pisze:BliSki przywołuje portal-kombajn ze starego forum - to rzeczywiście nie ma sensu, również moim zdaniem, w powodów w/w
Cieszę się, że podzielasz to zdanie.
Łukasz pisze:A cóż to za niemiłe doświadczenia? Czyż nie te same jakie są związane z poprzednim Forum jako takim?
Nie do końca. I już o tym napisałem. Na portal potrzeba osoby, która pracuje tam na etacie i pilnuje wszystkiego. Mimo ogłoszeń na starym forum i nawet ofert pracy odpłatnej, nikogo chętnego nie było do pomocy. I o to właśnie mi chodzi, że teraz mamy zapał ale co będzie z "portalem" za jakiś czas?
Jo_gurt pisze:BliSki ma na myśli konkretne techniczne problemy, o których nie ma sensu teraz debatować.
To też :)
hyde pisze:Wracając do tematu, to ja nikogo na nic nie namawiam. Podsumowując powiem co ja bym zrobił gdybym miał forum gdzie pojawiają się newsy jak tutaj:
1/ Utworzyłbym PROSTY i ESTETYCZNY szablon portalu, jak ktoś ma zmysł to robota na chwile. Prostota ostatnio modna więc tym bardziej.
2/ Dopisałabym skrypt php który:
- wrzuciłby do szablonu newsy prosto z bazy forum
- dorzuciłby do newsów komentarze z bazy forum
- przycisk dodaj komentarz przekierowywałby na forum do odpowiedniego tematu
- wyświetlałbym pewnie jeszcze jakąś sekcje typu 'ostatnie posty na forum'
- może, choć niekoniecznie zintegrowałbym logowanie do forum i portalu
I tu jest problem.
Nikt czegoś takiego za darmo nie zrobi.
YaHooo pisze:Nie wiem czy wiesz, ale taki skrypt już jest napisany :) I nawet go mamy na forum.
YaHooo, ale to co jest w standardzie pozostawia wiele do życzenie. Nie działa to do końca jak powinno. Ale pomyślimy w gronie moderatorów i adminów co z tym zrobić.

ODPOWIEDZ