Styl forum.

Propozycje i uwagi dotyczące działania forum.
Nasze Forum - kim jesteśmy?, Regulamin forum.

Moderator: Moderator

ja.michal
Przyjaciel forum
Posty: 684
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 18:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Styl forum.

Post autor: ja.michal » ndz, 5 wrz 2010, 21:05

Czy przewidujecie dodać inne style forum póki jest to na etapie tworzenia i nie trzeba jeszcze dużo modyfikacji robić?

Awatar użytkownika
Patrix
Zasłużony użytkownik
Posty: 797
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Post autor: Patrix » ndz, 5 wrz 2010, 21:32

Obecny standardowy styl uważam za bardzo dobry, taki był nawet kiedyś :cwaniak:

Awatar użytkownika
kaminkrz
Moderator
Posty: 2826
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 18:00
Laptop: extensa 5620
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Post autor: kaminkrz » ndz, 5 wrz 2010, 21:36

ja także uważam,że jest dobrze-jak to mawiał mój jeden kolo-dobrze jest,nie trza psuć..

ja.michal
Przyjaciel forum
Posty: 684
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 18:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Post autor: ja.michal » ndz, 5 wrz 2010, 21:55

T0 niech zostanie jak najbardziej. Chodzi o dodanie do wyboru jeszcze jednego, albo dwóch. Jeden może być jak na BK jest. SubSilverMini - to samo co SubSilver, ale grafiki są odchudzone, żeby na mobilnym sprzęcie mniej KB szło.
A drugi to identyczny w układnie tylko, żeby jakaś inna barwa była. Do ustawienia w profilu w dziale Styl forum.

Poruszam tą sprawę póki forum startuje i wiadomo co jest modyfikowane. Na BK jest problem, żeby to zrobić.
Ostatnio zmieniony ndz, 5 wrz 2010, 21:58 przez ja.michal, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Patrix
Zasłużony użytkownik
Posty: 797
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Post autor: Patrix » ndz, 5 wrz 2010, 21:58

No tak na mobil trzeba jakiś lekki styl bez buttonów graficznych, tekstowe emoty itp. etc.
Na pewno admini to w późniejszym czasie rozważą ;-)

ja.michal
Przyjaciel forum
Posty: 684
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 18:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Post autor: ja.michal » ndz, 5 wrz 2010, 22:00

Orange i subBlack można dodać.

Awatar użytkownika
slodkit
Administrator
Posty: 2008
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:23
Laptop: Asus K52 JB
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Post autor: slodkit » ndz, 5 wrz 2010, 22:01

Rozważymy, ale dajcie nam szansę - ja już dzisiaj z lekka na oczy nie widzę - od rana tu siedzę :hyhy:

ja.michal
Przyjaciel forum
Posty: 684
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 18:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Post autor: ja.michal » ndz, 5 wrz 2010, 22:10

Ja tylko sugeruję. Do niczego nie zmuszam. ;)

Awatar użytkownika
YaHooo
Przyjaciel forum
Posty: 894
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 22:21
Laptop: HP nx7300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Post autor: YaHooo » ndz, 5 wrz 2010, 23:06

Jak dla mnie niech tak zostanie jak jest :ok:

Będę się czuł tu bardzo swojsko ;)

BliSki
Administrator
Posty: 4317
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 16:08
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: BliSki » ndz, 5 wrz 2010, 23:09

ja.michal pisze:Chodzi o dodanie do wyboru jeszcze jednego, albo dwóch. Jeden może być jak na BK jest. SubSilverMini - to samo co SubSilver, ale grafiki są odchudzone, żeby na mobilnym sprzęcie mniej KB szło.
I taki też tu będzie, ale cierpliwości, bo sporo do zrobienia jeszcze jest.
ja.michal pisze:Poruszam tą sprawę póki forum startuje i wiadomo co jest modyfikowane. Na BK jest problem, żeby to zrobić.
Co do drugiego stylu o innych barwach to jak już pisałem chodzi o poprawki. Niestety każdy styl wymaga osobnych poprawek i tu jest problem.

ja.michal
Przyjaciel forum
Posty: 684
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 18:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Post autor: ja.michal » ndz, 5 wrz 2010, 23:50

BliSki pisze:Co do drugiego stylu o innych barwach to jak już pisałem chodzi o poprawki. Niestety każdy styl wymaga osobnych poprawek i tu jest problem.
To nieco lipa. :dobani:

No, ale ja się na PHP itp nie znam więc tylko pytam. ;)

Awatar użytkownika
rzbiq
Posty: 318
Rejestracja: pn, 13 wrz 2010, 12:24
Lokalizacja: ja?

Post autor: rzbiq » czw, 10 lut 2011, 23:58

Dałoby się coś zrobić, żeby na kartach przeglądarki wyświetlał się tytuł wątku nie poprzedzony zaciemniającym "Forum-laptopy.info.pl :: zobacz temat". Teraz wszystkie karty mają identyczny tytuł.

BliSki
Administrator
Posty: 4317
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 16:08
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: BliSki » pt, 11 lut 2011, 00:13

Pewnie się da. Trzeba tylko znaleźć odpowiednią modyfikację do wersji Przema.

Awatar użytkownika
Patrix
Zasłużony użytkownik
Posty: 797
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Post autor: Patrix » pt, 11 lut 2011, 00:42

Spekuluję, że to może siedzieć w samym themie.
Należałoby szukać zmiennej odpowiedzialnej za wyświetlanie adresu forum.

Kod: Zaznacz cały

<title>Forum-laptopy.info.pl :: Zobacz temat - Styl forum.</title>
Ostatnio zmieniony pt, 11 lut 2011, 00:48 przez Patrix, łącznie zmieniany 1 raz.

Online
Awatar użytkownika
joujoujou
Zasłużony użytkownik
Posty: 521
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 12:48
Laptop: y dwa + netbook.
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lokalizacja: Lokalizacja:
Kontakt:

Post autor: joujoujou » pt, 11 lut 2011, 00:48

Temat był omawiany na starym forum. Taka zmiana (o ile w ogóle możliwa) będzie ponoć miała negatywny wpływ na SEO.

Awatar użytkownika
Patrix
Zasłużony użytkownik
Posty: 797
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Post autor: Patrix » pt, 11 lut 2011, 00:49

Faktycznie, wtedy straci na tym SEO... cóż albo - albo, albo reklama albo wygoda :]

Edit:

A ja mimo to mam pomysł - przecież SEO na niczym nie straci jak zamienimy zmienne miejscami :P
Dla robotów ważny jest kod na stronie, który znajdzie, a my nie będziemy tego widzieć.

Znalazłem zmienne, tak jak pisałem - to tylko theme i sekundy szukania :)

Kod: Zaznacz cały

[subSilver\overall_header.tpl]
Line 8 : <title>{SITENAME} :: {PAGE_TITLE}</title>

[subSilver\simple_header.tpl]
Line 26 : <title>{SITENAME} :: {PAGE_TITLE}</title>
Powyższe wystarczy zamienić:

Kod: Zaznacz cały

{PAGE_TITLE} :: {SITENAME}

Teraz pozostaje poczekać na opinie szefów :cwaniak:

BliSki
Administrator
Posty: 4317
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 16:08
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: BliSki » pt, 11 lut 2011, 01:25

Patrix pisze:Powyższe wystarczy zamienić:
I w tym problem, że nie jest to takie łatwe ;)

Zamian już zrobiona i jak widzisz, nie działa to tak jak by się wydawało.

Awatar użytkownika
Patrix
Zasłużony użytkownik
Posty: 797
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Post autor: Patrix » pt, 11 lut 2011, 01:56

Jeśli to nie problem, napiszę funkcję, która wytnie to: "Zobacz temat -".
Wygląda to tak jak zasugerowałem, miejscami się zamieniło. :ok:

Jeśli jesteś zainteresowany, jutro to zrobię i podeślę Ci instrukcję.


Edit:
Skrypty phpbb są tak fajnie napisane, że nie potrzeba żadnej funkcji pisać
i modyfikacja nie wpływa na stabilność i bezpieczeństwo.

Masz tak:

Kod: Zaznacz cały

[viewtopic.php]
Line 1111 : $page_title = $lang['View_topic'] .' - ' . $topic_title;
Aby było pięknie zakomentuj tą linijkę i pod nią wklej:

Kod: Zaznacz cały

$page_title = $topic_title;
Całość będzie wyglądać tak:

Kod: Zaznacz cały

//$page_title = $lang['View_topic'] .' - ' . $topic_title;
$page_title = $topic_title;
I gotowe :cwaniak:

BliSki
Administrator
Posty: 4317
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 16:08
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: BliSki » pt, 11 lut 2011, 12:27

Patrix pisze:I gotowe :cwaniak:
Tak. I gotowe :ok:
Jeżeli to ma ułatwić czytanie forum, to jesteśmy do Waszej dyspozycji. :zdrowko:

Patrix, dzięki. :zdrowko:

Awatar użytkownika
Patrix
Zasłużony użytkownik
Posty: 797
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Post autor: Patrix » pt, 11 lut 2011, 14:26

BliSki pisze:Jeżeli to ma ułatwić czytanie forum, to jesteśmy do Waszej dyspozycji. :zdrowko:
To raczej bezdyskusyjnie ułatwia - teraz w Operze wiem jaki temat pod jaką zakładką mam :)
BliSki pisze:Patrix, dzięki. :zdrowko:
Nie ma sprawy :cwaniak:

Online
Awatar użytkownika
joujoujou
Zasłużony użytkownik
Posty: 521
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 12:48
Laptop: y dwa + netbook.
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lokalizacja: Lokalizacja:
Kontakt:

Post autor: joujoujou » pt, 11 lut 2011, 17:19

Piwo tym panom się należy. :cfaniak:

Awatar użytkownika
rzbiq
Posty: 318
Rejestracja: pn, 13 wrz 2010, 12:24
Lokalizacja: ja?

Post autor: rzbiq » pt, 11 lut 2011, 20:16

:roll: :ok:

BliSki
Administrator
Posty: 4317
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 16:08
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: BliSki » pt, 11 lut 2011, 22:25

joujoujou pisze:Piwo tym panom się należy.
Tak, należy się Patrix i rzbiq, za pomysł i podpowiedź.

A co do Piwa, to joujoujou, obiecałeś o pewne pytania w tej sprawie. ;)

ryba825
Przyjaciel forum
Posty: 572
Rejestracja: ndz, 24 paź 2010, 01:10
Laptop: Lenovo Y580
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: ryba825 » pt, 11 lut 2011, 23:12

Teraz nie mogę się przestawić, bo patrzę na część po "::", ale jest lepiej niż wcześniej.

ODPOWIEDZ