Lenovo Ibm x61s Ram i dysk twardy

Planujesz modernizację laptopa? Tu możesz zapytać, czy dany podzespół będzie pasował do Twojego laptopa, np.: pamięć, procesor.
Polecamy na początek: Dysk twardy SSD od OCZ do notebooka, Wymiana karty graficznej w notebooku.

Moderator: Moderator

kill_gil
Posty: 4
Rejestracja: sob, 23 cze 2012, 20:29
Laptop: x61 lenovo
Płeć: Mężczyzna

Lenovo Ibm x61s Ram i dysk twardy

Post autor: kill_gil » sob, 23 cze 2012, 20:41

Witam Wszystkich
To mój pierwszy post i pierwszy laptop ;)

Mam do Was pytanko, chciałbym rozszerzyć mojego staruszka o ramy i lepszy dysk. Aktualnie mam 40gb i 2gb ramu. Procesor to L7300 2x1,6gh.

Chciałbym mu wrzucić ok 120 twardego i zastanawiałem się nad OCZ Agility 3
np: http://allegro.pl/ocz-agility-3-ssd-120 ... 47322.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie wiem czy to ma sens bo jest to na pewno nowsza technologia i nie mam pojęcia czy laptop(o ile zadziała z tym) wykorzysta choć troche "mocy" tego dysku.
Wiadomo że jest to szalone wydawać tyle siana do tak starego laptopa ale zawsze mogę przy zmianie dysk zostawić do następnego. Podobno zużywa też sporo mniej prądu niż zwykły co zrobiłoby rzeźnika z mojego ibm'a;)
Jeśli nie ma to sensu to proszę o jakieś inne propozycje:)
Ram mam ddr2 i tu pytanko czy obsłuży mi ten lapek 2x2gb i czy w ogóle to coś da.

Ogólnie to dostałem go z xp na jednej partycji i strasznie powolny jest, nie wiem od czego to zależy. Muszę popróbować;)

Z dóry dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam!!!

Grzechu
Administrator
Posty: 11386
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:25
Laptop: EliteBook 8530w
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Re: Lenovo Ibm x61s Ram i dysk twardy

Post autor: Grzechu » sob, 23 cze 2012, 20:52

Problem z dyskiem jest taki, że masz u siebie SATA I, a ten SSD to SATA III działać powinien, ale dużo wolniej niż pozwala mu na to fabryka. Chociaż możesz zrobić taki myk jak ja ze swoim T61p: http://forum-laptopy.info.pl/viewtopic. ... 793#p27793" onclick="window.open(this.href);return false; bo widzę, że Twój model też jest na liście.

Pamięci RAM możesz dodać do max 4 GB 667 MHz, chociaż na XP (w dodatku x86 - zobaczy tylko 3.25 GB) nie zauważysz pewno różnicy między 2 a 4 GB RAM.

kill_gil
Posty: 4
Rejestracja: sob, 23 cze 2012, 20:29
Laptop: x61 lenovo
Płeć: Mężczyzna

Re: Lenovo Ibm x61s Ram i dysk twardy

Post autor: kill_gil » ndz, 24 cze 2012, 08:18

Szczerze, to pod tym linkiem który wkleiłeś to czarna magia dla mnie;)
To wygląda tylko tak strasznie i jest do ogarnięcia przez laika czy ciężko?

Dam sobie spokój z sata III i ewentualnie wezme sataII i będę kombinować, mam tylko nadzieje, że nie będę musiał niedługo szukać płyty głównej :)
Jak to jest z tym poborem prądu w SSD i HDD? Jest faktycznie taka spora różnica?

Czyli sensu nie ma kupować ramu? Bo win 7 na x61 to chyba za dużo żeby sprawnie chodził, poza tym xp podobno stabilniejszy. Mam viste na stacjonarnym i powiem szczerze że tego kompa nawet nie chce mi się odpalać
tu znalazłem nawet nie drogo:
http://allegro.pl/2-gb-ram-ddr2-800-667 ... 71391.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Jeszcze mam jedną prośbę, bo widze żeś specjalista :D , co mogę zrobić żeby troszkę przyspieszył ten komputer, przynajmniej do tygodnia dopóki nie zacznę w nim grzebać;)?
Chodzi o to że czasem kliknę na cokolwiek i jest zwias yyyy myśli czy to na przeglądarce, czy nawet jak kliknę "mój komputer". Tak jakoś też wolno się strony otwierają a internet jest w miarę szybki. Często na pasku mam komunikat"nie odpowiada". Ogólnie jest wolny
To już więcej gitary nie zawracam! Milej niedzieli!

Grzechu
Administrator
Posty: 11386
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:25
Laptop: EliteBook 8530w
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Re: Lenovo Ibm x61s Ram i dysk twardy

Post autor: Grzechu » ndz, 24 cze 2012, 10:18

kill_gil pisze:Szczerze, to pod tym linkiem który wkleiłeś to czarna magia dla mnie;)
To wygląda tylko tak strasznie i jest do ogarnięcia przez laika czy ciężko?
Raczej do ogarnięcia, ja też to pierwszy raz robiłem i udało się ;)
W moim przypadku musiałem wyłączyć BitLocker w Windows, oraz "Security chip" w BIOSie. Bez tego nie chciał się wgrać nowy BIOS.
W skrócie:

Dla systemu 32 bitowego:
1. Pobierasz ThinkPad_X61_X61s lub ThinkPad_X61_X61s_SXGA+ w zależności która masz wersję
2. Uruchamiasz jako administrator (prawy myszy - uruchom jako administrator) WINUPTP.EXE
3. Wybierasz Update ThinkPad BIOS i czekasz. Jeśli napotkasz problemy i BIOS się nie zmieni (sprawdź najpierw jaką masz wersję BIOSu np programem cpu-z, zakładka mainboard) sprawdź te opcje: " BitLocker w Windows, oraz "Security chip" w BIOSie" trzeba będzie je wyłączyć.

Dla systemu 64 bitowego:
1. Pobierasz ThinkPad_X61_X61s lub ThinkPad_X61_X61s_SXGA+ w zależności która masz wersję
2. Wypalasz obraz iso z tego archiwum na płytkę i z tak przygotowanej płytki uruchamiasz laptopa, dalej to samo.

Do wyboru masz dwie wersje BIOSu, jedna dodatkowo zamienia działanie klawiszy ctrl i fn (zamienia je miejscami)
mam tylko nadzieje, że nie będę musiał niedługo szukać płyty głównej
SATA jest kompatybilne wstecz, więc w najgorszym wypadku, trzeba będzie jakąś zworkę wsadzić i zwolnić pracę dysku.
kill_gil pisze:Czyli sensu nie ma kupować ramu? Bo win 7 na x61 to chyba za dużo żeby sprawnie chodził, poza tym xp podobno stabilniejszy.
Niekoniecznie. Siódemka jest dużo mniej wymagająca od Visty i jestem pewien, że działałaby całkiem sprawnie.
kill_gil pisze:co mogę zrobić żeby troszkę przyspieszył ten komputer
Odinstalować nieużywane programy, odhaczyć wszystko poza antywirusem z auto uruchamiania (start - uruchom - msconfig - uruchamianie), wyczyścić dane przeglądarki, ciasteczka, tempa, hasła - może nawet nowy profil stworzyć, pewno zamulona jest.

kill_gil
Posty: 4
Rejestracja: sob, 23 cze 2012, 20:29
Laptop: x61 lenovo
Płeć: Mężczyzna

Re: Lenovo Ibm x61s Ram i dysk twardy

Post autor: kill_gil » ndz, 24 cze 2012, 17:32

No to spoko! Tak w ogóle to wielkie dzięki za zainteresowanie! Jak będzie okazja to browar postawie :zdrowko:

... i znowu jestem troszkę mądrzejszy :hyhy: po poszukiwaniach wiem że mam zwykłego x61s bez SXGA+. Jeśli się zdecyduję na XP w przyszłości, mogę zainstalować te programy na biosa(32bit) a potem wgrać nowy system? Bios(te programy) zostanie po przeinstalowaniu systemu?

Tak szczerze to co lepiej wgrać? XP czy win7? Jeśli mogę spytać to co masz t61?

P.s Cóś dziwnego dzieje się z tym lapkiem. 3 razy dzisiaj zawiesił się po czym pokazał się niebieski ekran cały zapisany i nawet jak bym był mistrzem szybkiego czytania to nie było opcji- zaraz zniknął. Jedyne co zauważyłem to "zrzucanie pamięci fizycznej" czy coś...
Wszystko tylko nie procesor :( podobno przylutowany...

Grzechu
Administrator
Posty: 11386
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:25
Laptop: EliteBook 8530w
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Re: Lenovo Ibm x61s Ram i dysk twardy

Post autor: Grzechu » ndz, 24 cze 2012, 17:46

kill_gil pisze:Jak będzie okazja to browar postawie
:zdrowko:
kill_gil pisze:po poszukiwaniach wiem że mam zwykłego x61s bez SXGA+
To już wiesz, którą wersje BIOSu potrzebujesz.
kill_gil pisze:Jeśli się zdecyduję na XP w przyszłości, mogę zainstalować te programy na biosa(32bit) a potem wgrać nowy system? Bios(te programy) zostanie po przeinstalowaniu systemu?
BIOS jest niezależny od systemu, tutaj w tym wyborze między x86 (32 bit) a x64 (64 bit) chodzi o sposób flashowania BIOSu (jego upgrade'u). Po zmianie systemu BIOS nadal będzie zmieniony.
kill_gil pisze:Tak szczerze to co lepiej wgrać? XP czy win7?
A jaką masz grafikę? Bo pamiętam, że był problem z dostępnością sterowników do naprawdę starych kart Intela.
kill_gil pisze:Jeśli mogę spytać to co masz t61?
Jaki system? Windows 7 x64 (na Lenovo Thinkpad T61p)
kill_gil pisze:Cóś dziwnego dzieje się z tym lapkiem. 3 razy dzisiaj zawiesił się po czym pokazał się niebieski ekran cały zapisany i nawet jak bym był mistrzem szybkiego czytania to nie było opcji- zaraz zniknął. Jedyne co zauważyłem to "zrzucanie pamięci fizycznej" czy coś...
Możesz w opcjach Windowsa wyłączyć automatyczny reset po wystąpieniu BSOD, tylko teraz nie za bardzo pamiętam gdzie to się w XP wyłącza. Prawy na mój komputer - zaawansowane - sprzęt (jakoś tak, mniej więcej tam gdzie menedżer urządzeń) opcja uruchamianie i odzyskiwanie. Możesz też zajrzeć do podglądu zdarzeń i tam pewno będziesz mieć kod błędu BSOD.

kill_gil
Posty: 4
Rejestracja: sob, 23 cze 2012, 20:29
Laptop: x61 lenovo
Płeć: Mężczyzna

Re: Lenovo Ibm x61s Ram i dysk twardy

Post autor: kill_gil » ndz, 24 cze 2012, 21:22

BIOS jest niezależny od systemu, tutaj w tym wyborze między x86 (32 bit) a x64 (64 bit) chodzi o sposób flashowania BIOSu (jego upgrade'u). Po zmianie systemu BIOS nadal będzie zmieniony.
Czyli mogę ze swojego xpka "flashować" biosa za pomocą 32bit a potem za jakiś czas zmienić np. na win 7 64bit i będzie dalej działać ten tunning biosa:)?
A jaką masz grafikę? Bo pamiętam, że był problem z dostępnością sterowników do naprawdę starych kart Intela.
coś takiego: mobile intel(r) 965 express chipset family
Możesz w opcjach Windowsa wyłączyć automatyczny reset po wystąpieniu BSOD, tylko teraz nie za bardzo pamiętam gdzie to się w XP wyłącza. Prawy na mój komputer - zaawansowane - sprzęt (jakoś tak, mniej więcej tam gdzie menedżer urządzeń) opcja uruchamianie i odzyskiwanie. Możesz też zajrzeć do podglądu zdarzeń i tam pewno będziesz mieć kod błędu BSOD.
takie coś mam w boot.ini
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
Możesz też zajrzeć do podglądu zdarzeń i tam pewno będziesz mieć kod błędu BSOD.
takiego ustrojstwa za cholerę znaleźć nie mogę...
Wyłączyłem przynajmniej automatyczne ponowne uruchamianie. Może teraz jak zawiasa łapnie będe coś więcej wiedzieć...

A jaki masz dysk w t61p? SSD czy HDD :D ?

Grzechu
Administrator
Posty: 11386
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:25
Laptop: EliteBook 8530w
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Re: Lenovo Ibm x61s Ram i dysk twardy

Post autor: Grzechu » ndz, 24 cze 2012, 21:28

kill_gil pisze:Czyli mogę ze swojego xpka "flashować" biosa za pomocą 32bit a potem za jakiś czas zmienić np. na win 7 64bit i będzie dalej działać ten tunning biosa:)?
Tak.
kill_gil pisze:coś takiego: mobile intel(r) 965 express chipset family
No i właśnie do którejś z tych nie było sterowników, ale to dawno temu szukałem, może się coś zmieniło.
kill_gil pisze:takie coś mam w boot.ini
Nie chodzi o boot.ini, gdzieś tam w ustawieniach powinna być opcja do zaznaczenia tzw checkbutton.
kill_gil pisze:A jaki masz dysk w t61p? SSD czy HDD ?
SSD oczywiście.

Dell1555
Posty: 3
Rejestracja: czw, 11 wrz 2014, 10:59
Laptop: Lenovot61
Płeć: Mężczyzna

Re: Lenovo Ibm x61s Ram i dysk twardy

Post autor: Dell1555 » czw, 11 wrz 2014, 11:10

Witam.
Mam Lenovo T61 z matrycą 15,4" o rozdzielczości 1680x1050.
Typ odczytany z BIOS-u to 6463WXB czy mogę wgrać ten modowany BIOS,bo mam SSD i działa tak sobie oczywiście znacznie lepiej niż na HDD ale nie to co u znajomego na nowym Asusie.
System to Windows 7 Pro x64.
Już raz aktualizowałem BIOS plikiem pobranym ze strony Lenovo i nagranym na CD także wiem jak to zrobić.
Pytanie jest takie;można to wgrać czy na mój laptop to nie jest.

Grzechu
Administrator
Posty: 11386
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:25
Laptop: EliteBook 8530w
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Re: Lenovo Ibm x61s Ram i dysk twardy

Post autor: Grzechu » pn, 15 wrz 2014, 17:49

Dla T61 i T61p był BIOS dla wszystkich wersji.
http://www.mediafire.com/?f9w4kv0k36vpg ... _T61p_BIOS_(2.29-1.08" onclick="window.open(this.href);return false;).rar
Tutaj masz tabelkę: http://forum.notebookreview.com/lenovo/ ... ost6501443" onclick="window.open(this.href);return false;

Dell1555
Posty: 3
Rejestracja: czw, 11 wrz 2014, 10:59
Laptop: Lenovot61
Płeć: Mężczyzna

Re: Lenovo Ibm x61s Ram i dysk twardy

Post autor: Dell1555 » wt, 16 wrz 2014, 19:44

Już po flashowaniu,wszystko trwało góra dwie minuty.
Mam pytanie jak można poznać że laptop działa na SATA 2 a nie 1,bo poznaje tylko po wydajności w programie AS SSD Benchmark kiedyś osiągał 280 punktów teraz spokojnie 355-360.
indeks wydajności Windows7 dla dysku jak był 7,1 tak dalej jest,system uruchamia się w 39[mierzone stoperem do zalogowania do WI-FI] sekund a nie 42 jak wcześniej.

Awatar użytkownika
krystianb
Moderator
Posty: 2237
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 19:30
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Re: Lenovo Ibm x61s Ram i dysk twardy

Post autor: krystianb » wt, 16 wrz 2014, 22:41

Dell1555 pisze:indeks wydajności Windows7 dla dysku jak był 7,1 tak dalej jest,
A przeprowadziłeś ponowne indeksowanie? W ogóle ten windowsowy benchmark to wybredny jest, jak nie znajdzie paru GB wolnego miejsca w jednym kawałku to testu nie przeprowadzi, błąd nie za bardzo widać. Nie mówiąc już o wartości wyników.

A po czym poznać transfer SATA 1 to max 150MB/s wersja 2. to już 300MB/s. Po tym co piszesz działa jak powinno.

Dell1555
Posty: 3
Rejestracja: czw, 11 wrz 2014, 10:59
Laptop: Lenovot61
Płeć: Mężczyzna

Re: Lenovo Ibm x61s Ram i dysk twardy

Post autor: Dell1555 » śr, 17 wrz 2014, 09:06

Przeprowadziłem ponowną ocenę wydajności tylko było 4 GB wolnego miejsca na dysku i pokazało indeks 7,1.
Dziś ponownie uruchomiłem ocenę ale przy 22GB wolnego miejsca i jest już 7,3.
Dysk SSD mam słaby Kingston SV200S364G i o dziwo lepiej działa na sterowniku msahci od Microsoftu niż iastor od Intela tzn. uzyskuje lepsze wyniki w AS SSD benchmark.

ODPOWIEDZ