Forum-laptopy.info.pl

Niezależne forum miłośników komputerów przenośnych (laptopy, notebooki, tablety, netbooki)
Teraz jest Pt, 23 lut 2018, 14:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
  Post Napisane: So, 23 cze 2012, 20:41
 
Offline

Dołączył(a): So, 23 cze 2012, 20:29
Posty: 4
Laptop: x61 lenovo
Płeć: Mężczyzna

Windows XPOpera
Witam Wszystkich
To mój pierwszy post i pierwszy laptop ;)

Mam do Was pytanko, chciałbym rozszerzyć mojego staruszka o ramy i lepszy dysk. Aktualnie mam 40gb i 2gb ramu. Procesor to L7300 2x1,6gh.

Chciałbym mu wrzucić ok 120 twardego i zastanawiałem się nad OCZ Agility 3
np: http://allegro.pl/ocz-agility-3-ssd-120 ... 47322.html
Nie wiem czy to ma sens bo jest to na pewno nowsza technologia i nie mam pojęcia czy laptop(o ile zadziała z tym) wykorzysta choć troche "mocy" tego dysku.
Wiadomo że jest to szalone wydawać tyle siana do tak starego laptopa ale zawsze mogę przy zmianie dysk zostawić do następnego. Podobno zużywa też sporo mniej prądu niż zwykły co zrobiłoby rzeźnika z mojego ibm'a;)
Jeśli nie ma to sensu to proszę o jakieś inne propozycje:)
Ram mam ddr2 i tu pytanko czy obsłuży mi ten lapek 2x2gb i czy w ogóle to coś da.

Ogólnie to dostałem go z xp na jednej partycji i strasznie powolny jest, nie wiem od czego to zależy. Muszę popróbować;)

Z dóry dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam!!!


 Zobacz profil
  Post Napisane: So, 23 cze 2012, 20:52
 
Administrator
Offline

Dołączył(a): Pt, 3 wrz 2010, 13:25
Posty: 11386
Lokalizacja: Poznań
Laptop: EliteBook 8530w
Płeć: Mężczyzna

Windows 7Maxthon
Problem z dyskiem jest taki, że masz u siebie SATA I, a ten SSD to SATA III działać powinien, ale dużo wolniej niż pozwala mu na to fabryka. Chociaż możesz zrobić taki myk jak ja ze swoim T61p: viewtopic.php?p=27793#p27793 bo widzę, że Twój model też jest na liście.

Pamięci RAM możesz dodać do max 4 GB 667 MHz, chociaż na XP (w dodatku x86 - zobaczy tylko 3.25 GB) nie zauważysz pewno różnicy między 2 a 4 GB RAM.


 Zobacz profil
  Post Napisane: N, 24 cze 2012, 08:18
 
Offline

Dołączył(a): So, 23 cze 2012, 20:29
Posty: 4
Laptop: x61 lenovo
Płeć: Mężczyzna

Windows XPOpera
Szczerze, to pod tym linkiem który wkleiłeś to czarna magia dla mnie;)
To wygląda tylko tak strasznie i jest do ogarnięcia przez laika czy ciężko?

Dam sobie spokój z sata III i ewentualnie wezme sataII i będę kombinować, mam tylko nadzieje, że nie będę musiał niedługo szukać płyty głównej :)
Jak to jest z tym poborem prądu w SSD i HDD? Jest faktycznie taka spora różnica?

Czyli sensu nie ma kupować ramu? Bo win 7 na x61 to chyba za dużo żeby sprawnie chodził, poza tym xp podobno stabilniejszy. Mam viste na stacjonarnym i powiem szczerze że tego kompa nawet nie chce mi się odpalać
tu znalazłem nawet nie drogo:
http://allegro.pl/2-gb-ram-ddr2-800-667 ... 71391.html

Jeszcze mam jedną prośbę, bo widze żeś specjalista :D , co mogę zrobić żeby troszkę przyspieszył ten komputer, przynajmniej do tygodnia dopóki nie zacznę w nim grzebać;)?
Chodzi o to że czasem kliknę na cokolwiek i jest zwias yyyy myśli czy to na przeglądarce, czy nawet jak kliknę "mój komputer". Tak jakoś też wolno się strony otwierają a internet jest w miarę szybki. Często na pasku mam komunikat"nie odpowiada". Ogólnie jest wolny
To już więcej gitary nie zawracam! Milej niedzieli!


 Zobacz profil
  Post Napisane: N, 24 cze 2012, 10:18
 
Administrator
Offline

Dołączył(a): Pt, 3 wrz 2010, 13:25
Posty: 11386
Lokalizacja: Poznań
Laptop: EliteBook 8530w
Płeć: Mężczyzna

Windows 7Maxthon
kill_gil napisał(a):
Szczerze, to pod tym linkiem który wkleiłeś to czarna magia dla mnie;)
To wygląda tylko tak strasznie i jest do ogarnięcia przez laika czy ciężko?
Raczej do ogarnięcia, ja też to pierwszy raz robiłem i udało się ;)
W moim przypadku musiałem wyłączyć BitLocker w Windows, oraz "Security chip" w BIOSie. Bez tego nie chciał się wgrać nowy BIOS.
W skrócie:

Dla systemu 32 bitowego:
1. Pobierasz ThinkPad_X61_X61s lub ThinkPad_X61_X61s_SXGA+ w zależności która masz wersję
2. Uruchamiasz jako administrator (prawy myszy - uruchom jako administrator) WINUPTP.EXE
3. Wybierasz Update ThinkPad BIOS i czekasz. Jeśli napotkasz problemy i BIOS się nie zmieni (sprawdź najpierw jaką masz wersję BIOSu np programem cpu-z, zakładka mainboard) sprawdź te opcje: " BitLocker w Windows, oraz "Security chip" w BIOSie" trzeba będzie je wyłączyć.

Dla systemu 64 bitowego:
1. Pobierasz ThinkPad_X61_X61s lub ThinkPad_X61_X61s_SXGA+ w zależności która masz wersję
2. Wypalasz obraz iso z tego archiwum na płytkę i z tak przygotowanej płytki uruchamiasz laptopa, dalej to samo.

Do wyboru masz dwie wersje BIOSu, jedna dodatkowo zamienia działanie klawiszy ctrl i fn (zamienia je miejscami)

Cytuj:
mam tylko nadzieje, że nie będę musiał niedługo szukać płyty głównej
SATA jest kompatybilne wstecz, więc w najgorszym wypadku, trzeba będzie jakąś zworkę wsadzić i zwolnić pracę dysku.

kill_gil napisał(a):
Czyli sensu nie ma kupować ramu? Bo win 7 na x61 to chyba za dużo żeby sprawnie chodził, poza tym xp podobno stabilniejszy.
Niekoniecznie. Siódemka jest dużo mniej wymagająca od Visty i jestem pewien, że działałaby całkiem sprawnie.

kill_gil napisał(a):
co mogę zrobić żeby troszkę przyspieszył ten komputer
Odinstalować nieużywane programy, odhaczyć wszystko poza antywirusem z auto uruchamiania (start - uruchom - msconfig - uruchamianie), wyczyścić dane przeglądarki, ciasteczka, tempa, hasła - może nawet nowy profil stworzyć, pewno zamulona jest.


 Zobacz profil
  Post Napisane: N, 24 cze 2012, 17:32
 
Offline

Dołączył(a): So, 23 cze 2012, 20:29
Posty: 4
Laptop: x61 lenovo
Płeć: Mężczyzna

Windows XPOpera
No to spoko! Tak w ogóle to wielkie dzięki za zainteresowanie! Jak będzie okazja to browar postawie :zdrowko:

... i znowu jestem troszkę mądrzejszy :hyhy: po poszukiwaniach wiem że mam zwykłego x61s bez SXGA+. Jeśli się zdecyduję na XP w przyszłości, mogę zainstalować te programy na biosa(32bit) a potem wgrać nowy system? Bios(te programy) zostanie po przeinstalowaniu systemu?

Tak szczerze to co lepiej wgrać? XP czy win7? Jeśli mogę spytać to co masz t61?

P.s Cóś dziwnego dzieje się z tym lapkiem. 3 razy dzisiaj zawiesił się po czym pokazał się niebieski ekran cały zapisany i nawet jak bym był mistrzem szybkiego czytania to nie było opcji- zaraz zniknął. Jedyne co zauważyłem to "zrzucanie pamięci fizycznej" czy coś...
Wszystko tylko nie procesor :( podobno przylutowany...


 Zobacz profil
  Post Napisane: N, 24 cze 2012, 17:46
 
Administrator
Offline

Dołączył(a): Pt, 3 wrz 2010, 13:25
Posty: 11386
Lokalizacja: Poznań
Laptop: EliteBook 8530w
Płeć: Mężczyzna

Windows 7Maxthon
kill_gil napisał(a):
Jak będzie okazja to browar postawie
:zdrowko:
kill_gil napisał(a):
po poszukiwaniach wiem że mam zwykłego x61s bez SXGA+
To już wiesz, którą wersje BIOSu potrzebujesz.
kill_gil napisał(a):
Jeśli się zdecyduję na XP w przyszłości, mogę zainstalować te programy na biosa(32bit) a potem wgrać nowy system? Bios(te programy) zostanie po przeinstalowaniu systemu?
BIOS jest niezależny od systemu, tutaj w tym wyborze między x86 (32 bit) a x64 (64 bit) chodzi o sposób flashowania BIOSu (jego upgrade'u). Po zmianie systemu BIOS nadal będzie zmieniony.
kill_gil napisał(a):
Tak szczerze to co lepiej wgrać? XP czy win7?
A jaką masz grafikę? Bo pamiętam, że był problem z dostępnością sterowników do naprawdę starych kart Intela.
kill_gil napisał(a):
Jeśli mogę spytać to co masz t61?
Jaki system? Windows 7 x64 (na Lenovo Thinkpad T61p)
kill_gil napisał(a):
Cóś dziwnego dzieje się z tym lapkiem. 3 razy dzisiaj zawiesił się po czym pokazał się niebieski ekran cały zapisany i nawet jak bym był mistrzem szybkiego czytania to nie było opcji- zaraz zniknął. Jedyne co zauważyłem to "zrzucanie pamięci fizycznej" czy coś...
Możesz w opcjach Windowsa wyłączyć automatyczny reset po wystąpieniu BSOD, tylko teraz nie za bardzo pamiętam gdzie to się w XP wyłącza. Prawy na mój komputer - zaawansowane - sprzęt (jakoś tak, mniej więcej tam gdzie menedżer urządzeń) opcja uruchamianie i odzyskiwanie. Możesz też zajrzeć do podglądu zdarzeń i tam pewno będziesz mieć kod błędu BSOD.


 Zobacz profil
  Post Napisane: N, 24 cze 2012, 21:22
 
Offline

Dołączył(a): So, 23 cze 2012, 20:29
Posty: 4
Laptop: x61 lenovo
Płeć: Mężczyzna

Windows XPOpera
Cytuj:
BIOS jest niezależny od systemu, tutaj w tym wyborze między x86 (32 bit) a x64 (64 bit) chodzi o sposób flashowania BIOSu (jego upgrade'u). Po zmianie systemu BIOS nadal będzie zmieniony.

Czyli mogę ze swojego xpka "flashować" biosa za pomocą 32bit a potem za jakiś czas zmienić np. na win 7 64bit i będzie dalej działać ten tunning biosa:)?

Cytuj:
A jaką masz grafikę? Bo pamiętam, że był problem z dostępnością sterowników do naprawdę starych kart Intela.

coś takiego: mobile intel(r) 965 express chipset family

Cytuj:
Możesz w opcjach Windowsa wyłączyć automatyczny reset po wystąpieniu BSOD, tylko teraz nie za bardzo pamiętam gdzie to się w XP wyłącza. Prawy na mój komputer - zaawansowane - sprzęt (jakoś tak, mniej więcej tam gdzie menedżer urządzeń) opcja uruchamianie i odzyskiwanie. Możesz też zajrzeć do podglądu zdarzeń i tam pewno będziesz mieć kod błędu BSOD.


takie coś mam w boot.ini
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

Cytuj:
Możesz też zajrzeć do podglądu zdarzeń i tam pewno będziesz mieć kod błędu BSOD.

takiego ustrojstwa za cholerę znaleźć nie mogę...
Wyłączyłem przynajmniej automatyczne ponowne uruchamianie. Może teraz jak zawiasa łapnie będe coś więcej wiedzieć...

A jaki masz dysk w t61p? SSD czy HDD :D ?


 Zobacz profil
  Post Napisane: N, 24 cze 2012, 21:28
 
Administrator
Offline

Dołączył(a): Pt, 3 wrz 2010, 13:25
Posty: 11386
Lokalizacja: Poznań
Laptop: EliteBook 8530w
Płeć: Mężczyzna

Windows 7Maxthon
kill_gil napisał(a):
Czyli mogę ze swojego xpka "flashować" biosa za pomocą 32bit a potem za jakiś czas zmienić np. na win 7 64bit i będzie dalej działać ten tunning biosa:)?
Tak.
kill_gil napisał(a):
coś takiego: mobile intel(r) 965 express chipset family
No i właśnie do którejś z tych nie było sterowników, ale to dawno temu szukałem, może się coś zmieniło.
kill_gil napisał(a):
takie coś mam w boot.ini
Nie chodzi o boot.ini, gdzieś tam w ustawieniach powinna być opcja do zaznaczenia tzw checkbutton.
kill_gil napisał(a):
A jaki masz dysk w t61p? SSD czy HDD ?
SSD oczywiście.


 Zobacz profil
  Post Napisane: Cz, 11 wrz 2014, 11:10
 
Offline

Dołączył(a): Cz, 11 wrz 2014, 10:59
Posty: 3
Laptop: Lenovot61
Płeć: Mężczyzna

Windows 7Mozilla
Witam.
Mam Lenovo T61 z matrycą 15,4" o rozdzielczości 1680x1050.
Typ odczytany z BIOS-u to 6463WXB czy mogę wgrać ten modowany BIOS,bo mam SSD i działa tak sobie oczywiście znacznie lepiej niż na HDD ale nie to co u znajomego na nowym Asusie.
System to Windows 7 Pro x64.
Już raz aktualizowałem BIOS plikiem pobranym ze strony Lenovo i nagranym na CD także wiem jak to zrobić.
Pytanie jest takie;można to wgrać czy na mój laptop to nie jest.


 Zobacz profil
  Post Napisane: Pn, 15 wrz 2014, 17:49
 
Administrator
Offline

Dołączył(a): Pt, 3 wrz 2010, 13:25
Posty: 11386
Lokalizacja: Poznań
Laptop: EliteBook 8530w
Płeć: Mężczyzna

Windows 7Chrome
Dla T61 i T61p był BIOS dla wszystkich wersji.
http://www.mediafire.com/?f9w4kv0k36vpg ... (2.29-1.08).rar
Tutaj masz tabelkę: http://forum.notebookreview.com/lenovo/ ... ost6501443


 Zobacz profil
  Post Napisane: Wt, 16 wrz 2014, 19:44
 
Offline

Dołączył(a): Cz, 11 wrz 2014, 10:59
Posty: 3
Laptop: Lenovot61
Płeć: Mężczyzna

Windows 7Mozilla
Już po flashowaniu,wszystko trwało góra dwie minuty.
Mam pytanie jak można poznać że laptop działa na SATA 2 a nie 1,bo poznaje tylko po wydajności w programie AS SSD Benchmark kiedyś osiągał 280 punktów teraz spokojnie 355-360.
indeks wydajności Windows7 dla dysku jak był 7,1 tak dalej jest,system uruchamia się w 39[mierzone stoperem do zalogowania do WI-FI] sekund a nie 42 jak wcześniej.


 Zobacz profil
  Post Napisane: Wt, 16 wrz 2014, 22:41
 
Moderator
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 19:30
Posty: 2226
Płeć: Mężczyzna

Windows XPOpera
Dell1555 napisał(a):
indeks wydajności Windows7 dla dysku jak był 7,1 tak dalej jest,
A przeprowadziłeś ponowne indeksowanie? W ogóle ten windowsowy benchmark to wybredny jest, jak nie znajdzie paru GB wolnego miejsca w jednym kawałku to testu nie przeprowadzi, błąd nie za bardzo widać. Nie mówiąc już o wartości wyników.

A po czym poznać transfer SATA 1 to max 150MB/s wersja 2. to już 300MB/s. Po tym co piszesz działa jak powinno.


 Zobacz profil
  Post Napisane: Śr, 17 wrz 2014, 09:06
 
Offline

Dołączył(a): Cz, 11 wrz 2014, 10:59
Posty: 3
Laptop: Lenovot61
Płeć: Mężczyzna

Windows 7Mozilla
Przeprowadziłem ponowną ocenę wydajności tylko było 4 GB wolnego miejsca na dysku i pokazało indeks 7,1.
Dziś ponownie uruchomiłem ocenę ale przy 22GB wolnego miejsca i jest już 7,3.
Dysk SSD mam słaby Kingston SV200S364G i o dziwo lepiej działa na sterowniku msahci od Microsoftu niż iastor od Intela tzn. uzyskuje lepsze wyniki w AS SSD benchmark.


 Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

Niezależne forum miłośników komputerów przenośnych (laptopy, notebooki, tablety, netbooki)

Najczęściej zadawane pytania: FAQ
Programy:
Darmowe wersje programów | Najważniejsze wątki o oprogramowaniu | Antywirus, jakiego używacie i jakiego polecacie?
Sterowniki: Sterowniki mobilne ATI do Laptopów | Jak znaleźć sterowniki pod system Windows?
Kupno laptopa / netbooka / tabletu: Lista polecanych laptopów uwzględniająca przedziały cenowe | Okazje sklepowe
Gry: Laptopy - notebooki i gry
Recenzje i testy: Recenzje notebooków itd napisane przez naszych użytkowników
Porady / instrukcje / manuale: Instrukcje serwisowe | Konserwacja układu chłodzenia laptopa | Jak zdiagnozować usterkę w notebooku? | Uruchamianie i diagnozowanie komputera za pomocą Linux LiveCD
Pozostałe: Regulamin forum | Nasze Forum - kim jesteśmy? | Zaprzyjaźnione forum www.bez-kabli.pl | Lista najbardziej opłacalnych laptopów


Uwaga: Serwis Internetowy uzywa plikow cookies.
Jezeli nie wyrazaja Panstwo zgody, by pliki cookies byly zapisywane na dysku twardym komputera nalezy zmienic ustawienia przegladarki internetowej.
Dalsze korzystanie z serwisu oznacza, ze wyrazaja Panstwo zgode na uzywanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przegladarki internetowej.