HP NX6110 wymiana procesora

Planujesz modernizację laptopa? Tu możesz zapytać, czy dany podzespół będzie pasował do Twojego laptopa, np.: pamięć, procesor.
Polecamy na początek: Dysk twardy SSD od OCZ do notebooka, Wymiana karty graficznej w notebooku.

Moderator: Moderator

jakub92
Posty: 8
Rejestracja: śr, 29 lut 2012, 08:07
Laptop: nx6110
Płeć: Mężczyzna

HP NX6110 wymiana procesora

Post autor: jakub92 » śr, 29 lut 2012, 08:10

Witam. :)

Krótka piłka: jaki najszybszy procesor mogę zamontować w lapku HP NX6110 (socket H-PBGA479)?

Póki co najszybszym jaki znalazłem jest SL7SM (2GHz) ale czy mogę liczyć na jakieś C2D czy nic innego mi nie zostało jak Pentium/Celeron?

Awatar użytkownika
baxxxio
Posty: 1425
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:29
Lokalizacja: Kelakefu

Re: HP NX6110 wymiana procesora

Post autor: baxxxio » śr, 29 lut 2012, 08:16

Sprawdz najpierw czy masz chi[set 910gml czy 915gm.
Zasadniczo w najlepszym przypadku Pentium M(dothan) na magistrali 533hmz (czyli 7x0) w gorszym Pentium M na magistrali 400hmz(najlepiej dotany 7x5).

Zadne CD ani C2D nie pojdzie... tylko Pentium M.

--- Dodano: 29 lut 2012, o 07:23 ---

Co do pytania... naszybszy to Pentium M 780 potem 770(ewentualnie jak 910gml to 775 oraz 765).
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_In ... processors" onclick="window.open(this.href);return false;

jakub92
Posty: 8
Rejestracja: śr, 29 lut 2012, 08:07
Laptop: nx6110
Płeć: Mężczyzna

Re: HP NX6110 wymiana procesora

Post autor: jakub92 » śr, 29 lut 2012, 14:10

Chipset i910GML.
Czyli (patrząc po dostępności na alledrogo) najszybszym prockiem jaki zamontuje będzie 2.13GHz.

To od razu mam pytania bonusowe (nie będę zakładał osobnych wątków bo to bez sensu):
Maksimum pamięci RAM to 2GB?
Maksimum dysku twardego - jakie jest?
Jak zamontuje kartę WiFi (nie ma w standardzie) to będę musiał również aktualizować BIOS?
Panel z przyciskami wokół obudowy mam w wersji najbiedniejszej - tylko przycisk od WiFi - jest możliwość zamontowania tego panelu od innego HPka (wizualnie powinien pasować, tylko czy rzeczywiście też no i co z podłączeniem go pod MoBo)?

Ogólnie dostałem "w spadku" lapka, rozbudowuje go jak się da żeby przyszykować go na studia (na kompie będzie XP i będzie on służył głównie do internetu i muzyki).

Awatar użytkownika
baxxxio
Posty: 1425
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:29
Lokalizacja: Kelakefu

Re: HP NX6110 wymiana procesora

Post autor: baxxxio » śr, 29 lut 2012, 14:26

Sprawdz czy pod ktoras klapka od spodu jest minipci i czy sa kableki do anten wifi... jesli nie ma kup karte na PCMCIA ;]
Nie ma ograniczen w dysku twardym, dysk masz ATA.

Tu masz service manuala:
http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/ ... c6120.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Z mojego doswiadczenia(przerabialem compaqa n800v na n800c) wynika ze powinno sie dac zrobic takie przerobki ;] plyty glowne trzech modeli(n800c,n800v,n800w) roznily sie tylko i wylacznie grafikami, reszta byka kompletnie taka sama, wiec podejzewam ze w tym przypadku moze byc identycznie.. reki nie dam sobie obciac, przejzyj dokladnie manuala ;]

Maks ram 2gb.

Co do procesora to ciezko powiedziec o 910gml za duzo, ludziom sie udaje uruchomic procki 400mhz na 533...
http://www.overclockers.com/forums/arch ... 47149.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe ale procki o najwyzszych czestotliwosciach, nawet stare sa zazwyczaj horendalnie drogie w porownaniu do prockow chocby 2ghz...

Proponuje nie kombinowac tylko kupic sobie Pentium M745 1,8Ghz ;]

jakub92
Posty: 8
Rejestracja: śr, 29 lut 2012, 08:07
Laptop: nx6110
Płeć: Mężczyzna

Re: HP NX6110 wymiana procesora

Post autor: jakub92 » śr, 29 lut 2012, 14:42

baxxxio pisze:Sprawdz czy pod ktoras klapka od spodu jest minipci i czy sa kableki do anten wifi... jesli nie ma kup karte na PCMCIA ;]
Ja nie o to pytałem. Czytaj ze zrozumieniem. Gdybym chciał rady to bym zapytał "co lepiej kupić". ;)
jakub92 pisze:Jak zamontuje kartę WiFi (nie ma w standardzie) to będę musiał również aktualizować BIOS?
Pytam, bo gdzieś mi się o uszy obiło że w tych lapkach jak nie było fabrycznie karty to w BIOSie był zablokowany port i karta i tak nie działa.
baxxxio pisze:Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe ale procki o najwyzszych czestotliwosciach, nawet stare sa zazwyczaj horendalnie drogie w porownaniu do prockow chocby 2ghz...
Całe horrendalnie wielkie 50zł. :P
Ostatnio zmieniony śr, 29 lut 2012, 14:44 przez jakub92, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
baxxxio
Posty: 1425
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:29
Lokalizacja: Kelakefu

Re: HP NX6110 wymiana procesora

Post autor: baxxxio » śr, 29 lut 2012, 15:41

jakub92 pisze:Całe horrendalnie wielkie 50zł.
Sprawdz sobie ceny Pentium M 780 albo 775 to sie zdziwisz... czytaj ze zrozumieniem kolego ;]
Nawet 2Ghz pentium M 755 jest na allegro w cenie 175pln... nie ma sie z czego smiac.
Pentium 4-m ktory juz jest historyczny z zegarem 2,4ghz potrafil koszyowac ponad 200pln, gdzie 2ghz procek mozna bylo kupic za 60-100pln a nizsze za czapke gruszek ;]
jakub92 pisze:Pytam, bo gdzieś mi się o uszy obiło że w tych lapkach jak nie było fabrycznie karty to w BIOSie był zablokowany port i karta i tak nie działa.
Nie jest to kwestia biosu tylko Whitelisty... nie wiem czy w nx6110 byla takowa.

jakub92
Posty: 8
Rejestracja: śr, 29 lut 2012, 08:07
Laptop: nx6110
Płeć: Mężczyzna

Re: HP NX6110 wymiana procesora

Post autor: jakub92 » śr, 29 lut 2012, 16:07

baxxxio pisze:Sprawdz sobie ceny Pentium M 780 albo 775 to sie zdziwisz... czytaj ze zrozumieniem kolego ;]
Mówiłem o wymienionym przeze mnie 2.0 i 2.13. Ceny od 5-6 dych się zaczynają. :)
Ostatnio zmieniony śr, 29 lut 2012, 16:12 przez jakub92, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
baxxxio
Posty: 1425
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:29
Lokalizacja: Kelakefu

Re: HP NX6110 wymiana procesora

Post autor: baxxxio » śr, 29 lut 2012, 16:13

770 moze u ciebie nie zadzialac, albo dzialac na magistrali 400mhz, wtedy z 2,13ghz zrobi ci sie 1,6ghz ;]
Poszukaj sobie informacji o tzw Drut modzie, albo "910gml 533mhz" na jakis zagranicznych stronach ;]

jakub92
Posty: 8
Rejestracja: śr, 29 lut 2012, 08:07
Laptop: nx6110
Płeć: Mężczyzna

Re: HP NX6110 wymiana procesora

Post autor: jakub92 » śr, 29 lut 2012, 20:07

Znalazłem gdzieś na necie ofertę takiego NXa z zamontowanym 2.0 właśnie. Więc zakupie i będę próbował. Dzięki za info.

Awatar użytkownika
baxxxio
Posty: 1425
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:29
Lokalizacja: Kelakefu

Re: HP NX6110 wymiana procesora

Post autor: baxxxio » śr, 29 lut 2012, 20:16

Ale oferte z zamontowanym ? Kupujesz procesor czy cos wiecej ?

jakub92
Posty: 8
Rejestracja: śr, 29 lut 2012, 08:07
Laptop: nx6110
Płeć: Mężczyzna

Re: HP NX6110 wymiana procesora

Post autor: jakub92 » śr, 29 lut 2012, 20:43

baxxxio pisze:Ale oferte z zamontowanym ?
Tak, ktoś sprzedawał sprawnego działającego NX6110 z prockiem 2.0. :)

Na razie procek kupię (no i troszkę świeżej pasty), kiedyś w przyszłości ram, dysk, bateria. :)

Awatar użytkownika
Przemek
Moderator
Posty: 667
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 15:59
Lokalizacja: ...

Re: HP NX6110 wymiana procesora

Post autor: Przemek » śr, 29 lut 2012, 21:16

Co do WiFi to z tego co ja wiem jak jest gniazdo to i WiFi zadziała :)
Tylko WiFi po HP musi być.

A Panel z przyciskami powinien pasować bez większego problemu od modelu z przyciskami :)

Awatar użytkownika
baxxxio
Posty: 1425
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:29
Lokalizacja: Kelakefu

Re: HP NX6110 wymiana procesora

Post autor: baxxxio » czw, 1 mar 2012, 00:06

Jak kupujesz dzialajacego z prockem 2.0 to plyta powinna byc na chipsecie i915gm ;]

jakub92
Posty: 8
Rejestracja: śr, 29 lut 2012, 08:07
Laptop: nx6110
Płeć: Mężczyzna

Re: HP NX6110 wymiana procesora

Post autor: jakub92 » pt, 2 mar 2012, 12:57

baxxxio pisze:Jak kupujesz dzialajacego z prockem 2.0 to plyta powinna byc na chipsecie i915gm ;]
A kolega dalej nie czyta tego co piszę:
jakub92 pisze:Znalazłem gdzieś na necie ofertę takiego NXa z zamontowanym 2.0 właśnie.
Napisałem, że znalazłem, a nie, że kupuje. Ja już mam takiego lapka (od kilku ładnych lat nawet) tylko chciałbym go teraz rozbudować. :)

BTW. co do cen: o ile procek nie jest problemem to ceny RAMu mnie rozwaliły. :D

czecho
Posty: 2
Rejestracja: czw, 14 cze 2012, 09:28
Laptop: HP nx6110
Płeć: Mężczyzna

Re: HP NX6110 wymiana procesora

Post autor: czecho » czw, 14 cze 2012, 09:33

Odgrzeję nieco temat...
też zastanawiam się nad wyborem nowego procka do swojego nx6110, ale nie wiem gdzie sprawdzić jaki mam chipset.
Z CPU-Z dostaję odpowiedź:

Chipset
-------------------------------------------------------------------------

Northbridge Intel i915GMS/i910GML rev. 03
Southbridge Intel 82801FBM (ICH6-M) rev. 03

Ale z niej chyba wprost nie wynika jaki to chipset?
A może ja nie umiem zinterpretować informacji?
Pozdrawiam

P.S. w chwili obecnej ma proca:

Processor 1 ID = 0
Number of cores 1 (max 1)
Number of threads 1 (max 1)
Name Intel Celeron M 370
Codename Dothan
Specification Intel(R) Celeron(R) M processor 1.50GHz
Package (platform ID) Socket 479 mPGA (0x5)
CPUID 6.D.8
Extended CPUID 6.D
Brand ID 18
Core Stepping C0
Technology 90 nm
Core Speed 1496.3 MHz
Multiplier x FSB 15.0 x 99.8 MHz
Rated Bus speed 399.0 MHz
Stock frequency 1500 MHz
Instructions sets MMX, SSE, SSE2
L1 Data cache 32 KBytes, 8-way set associative, 64-byte line size
L1 Instruction cache 32 KBytes, 8-way set associative, 64-byte line size
L2 cache 1024 KBytes, 4-way set associative, 64-byte line size
FID/VID Control no

Grzechu
Administrator
Posty: 11386
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:25
Laptop: EliteBook 8530w
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Re: HP NX6110 wymiana procesora

Post autor: Grzechu » czw, 14 cze 2012, 09:48

Twój chipset (oficjalnie) obsługuje Intel Pentium / Celeron 90 nm / 400 MHz
http://www.cpu-world.com/CPUs/Pentium_M ... 0F%29.html" onclick="window.open(this.href);return false; chyba by zadziałał. Można także zwiększyć wydajność (teoretycznie 33%) tego co masz przez drut-mod U.

czecho
Posty: 2
Rejestracja: czw, 14 cze 2012, 09:28
Laptop: HP nx6110
Płeć: Mężczyzna

Re: HP NX6110 wymiana procesora

Post autor: czecho » czw, 14 cze 2012, 10:33

czyli mam rozumieć że mam i915?

I jeszcze jedno pytanie.
Czy pamięć PC-3200 400 MHz 1024 MB DDR CL 3 2.6 V podejdzie do tego lapka?
np. ta http://www.arest.pl/produkt/Pamieci-RAM ... -3-SODIMM/" onclick="window.open(this.href);return false;
W tej chwili jest 2 x HYMD532M646CP6-J ASA 256MB 200p PC2700 CL2.5 4c 32x16 DDR SODIMM-RFB Korea, Hynix

EDIT: dla potomnych: pamięć działa bez zarzutu.
Ostatnio zmieniony pt, 15 cze 2012, 15:09 przez czecho, łącznie zmieniany 3 razy.

piotr_28
Posty: 1
Rejestracja: ndz, 25 sty 2015, 22:57
Laptop: NX6110
Płeć: Mężczyzna

Re: HP NX6110 wymiana procesora

Post autor: piotr_28 » pn, 26 sty 2015, 00:37

Witam, odświeżę ten wątek.

A czy ten procek

http://www.cpu-world.com/CPUs/Pentium_M ... FJ%29.html" onclick="window.open(this.href);return false;

by pasował do tego lapka?

Processor 1 ID = 0
Number of cores 1 (max 1)
Number of threads 1 (max 1)
Name Intel Celeron M 360
Codename Dothan
Specification Intel(R) Celeron(R) M processor 1.40GHz
Package (platform ID) Socket 479 mPGA (0x5)
CPUID 6.D.8
Extended CPUID 6.D
Brand ID 18
Core Stepping C0
Technology 90 nm
Core Speed 1396.2 MHz
Multiplier x Bus Speed 14.0 x 99.7 MHz
Rated Bus speed 398.9 MHz
Stock frequency 1400 MHz
Instructions sets MMX, SSE, SSE2
L1 Data cache 32 KBytes, 8-way set associative, 64-byte line size
L1 Instruction cache 32 KBytes, 8-way set associative, 64-byte line size
L2 cache 1024 KBytes, 4-way set associative, 64-byte line size
FID/VID Control no
Northbridge Intel i915GMS/i910GML rev. 03
Southbridge Intel 82801FBM (ICH6-M) rev. 03
Memory Type DDR
Memory Size 768 MBytes
Channels Single
Memory Frequency 166.2 MHz (3:5)
CAS# latency (CL) 2.5
RAS# to CAS# delay (tRCD) 3
RAS# Precharge (tRP) 3
Cycle Time (tRAS) 7


Piotr

Awatar użytkownika
krystianb
Moderator
Posty: 2242
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 19:30
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Re: HP NX6110 wymiana procesora

Post autor: krystianb » pn, 26 sty 2015, 02:12

Możesz spróbować, ale jeśli intel prawdę pisze o max FSB 400MHz, to procek będzie chodził z częstotliwością 1.7GHz. Żeby chodziły z pełną prędkością musiał byś szukać procków z końcówką 5, najszybszy to 765 http://www.cpu-world.com/CPUs/Pentium_M ... 100F).html
Ostatnio zmieniony pn, 26 sty 2015, 02:20 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ