Wymiana procesora w notebooku Lenovo Y550

Planujesz modernizację laptopa? Tu możesz zapytać, czy dany podzespół będzie pasował do Twojego laptopa, np.: pamięć, procesor.
Polecamy na początek: Dysk twardy SSD od OCZ do notebooka, Wymiana karty graficznej w notebooku.

Moderator: Moderator

benyn
Posty: 871
Rejestracja: ndz, 26 wrz 2010, 09:55
Lokalizacja: Rödinghausen
Kontakt:

Post autor: benyn » pn, 27 wrz 2010, 16:01

Myślicie, że poradziłbym sobie z zainstalowaniem tego dysku :D ?
Czy to jakieś extra trudne ?
Bo kupić się zdecydowałem go.

Awatar użytkownika
kaminkrz
Moderator
Posty: 2826
Rejestracja: ndz, 5 wrz 2010, 18:00
Laptop: extensa 5620
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Post autor: kaminkrz » pn, 27 wrz 2010, 16:37

wymiana dysku nie powinna nastręczać problemów-IMO to prosta operacja-poradzisz sobie..

benyn
Posty: 871
Rejestracja: ndz, 26 wrz 2010, 09:55
Lokalizacja: Rödinghausen
Kontakt:

Post autor: benyn » pn, 27 wrz 2010, 16:40

Słyszałem, że grafa jest zintegrowana w IdeaPad Y550 i jest, że tak powiem niewymienna ?

<font color="#008000">Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony pn, 27 wrz 2010, 16:41 przez benyn, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
slodkit
Administrator
Posty: 2008
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:23
Laptop: Asus K52 JB
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Post autor: slodkit » pn, 27 wrz 2010, 16:49

benyn pisze:że tak powiem niewymienna ?
Taka właśnie jest :]

benyn
Posty: 871
Rejestracja: ndz, 26 wrz 2010, 09:55
Lokalizacja: Rödinghausen
Kontakt:

Post autor: benyn » pn, 27 wrz 2010, 17:06

Czyli postanowiłem zakupić jakoś 10 października ten dysk SSD 40GB, którego już masz Ty-Slodkit oraz Pan Grzesiu :D.
Co do tej kieszonki, żebym mógł na niej dysk z lapka trzymać, to też jakąś konkretną potrzeba?

Grzechu
Administrator
Posty: 11386
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:25
Laptop: EliteBook 8530w
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Grzechu » pn, 27 wrz 2010, 17:10

Pan Grzesiu :D .
Wystarczy "Grzechu".
Co do tej kieszonki, żebym mógł na niej dysk z lapka trzymać, to też jakąś konkretną potrzeba?
Taka w zupełności wystarczy.
Ostatnio zmieniony sob, 8 paź 2011, 10:10 przez Grzechu, łącznie zmieniany 2 razy.

benyn
Posty: 871
Rejestracja: ndz, 26 wrz 2010, 09:55
Lokalizacja: Rödinghausen
Kontakt:

Post autor: benyn » pn, 27 wrz 2010, 17:25

Chciałbym Wam wszystkim za tutejszą pomoc, rady podziękować :)
Super pomoc z Waszej strony.
Ok Grzechu :D
Wiele użytkowników mających lapa Y550 może czytając ten temat coś już z niego wyciągnąć.
Thanks one more time guys ;)
(p.s.) może w razie czego tego tematu nie zamykać, w razie pytań założyciela tematu, jak i może przyszłych moich ?

Grzechu
Administrator
Posty: 11386
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:25
Laptop: EliteBook 8530w
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Grzechu » pn, 27 wrz 2010, 17:28

Chciałbym Wam wszystkim za tutejszą pomoc, rady podziękować :)
Nie ma sprawy, po to tu jesteśmy.
Grzechu
Od razu lepiej.
może w razie czego tego tematu nie zamykać, w razie pytań założyciela tematu, jak i może przyszłych moich ?
Zamykamy tylko tematy niezgodne z regulaminem.

DJ1910
Posty: 9
Rejestracja: ndz, 26 wrz 2010, 09:12
Lokalizacja: Łódź

Post autor: DJ1910 » pn, 27 wrz 2010, 21:50

darecki pisze:[..]
Z komentarza użytkownika Y550 wynika, ze najłatwiejsza wymiana CPU jaka robił (co prawda nie ma opisu, ale są fotki):
http://ncsgadgets.blogspot.com/p/lenovo ... -hard.html
Elegancko ;) Wielkie dzięki !! :)

Widzę po fotkach, że nic ciężkiego.

No to czas na polowanie na allegro, i do dzieła :D

[ Komentarz dodany przez: Grzechu: 2010-09-27, 21:56 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony pn, 27 wrz 2010, 21:54 przez DJ1910, łącznie zmieniany 1 raz.

benyn
Posty: 871
Rejestracja: ndz, 26 wrz 2010, 09:55
Lokalizacja: Rödinghausen
Kontakt:

Post autor: benyn » czw, 30 wrz 2010, 19:25

Tutaj wyszukałem dosyć tanio właśnie ten dysk, gdyż na Allegro chodziły 2 sztuki po 499 zł aż.
To ten prawda :) ?
?Ten sam
Czy to duża różnica między:Intel 2.5'' SSD X25-M, a Intel 2.5'' SSD X25-V ?
A co powiecie na te wyniki: między SSD Corsair 40, a SSD Intel X25 V?
Testy

DJ1910
Posty: 9
Rejestracja: ndz, 26 wrz 2010, 09:12
Lokalizacja: Łódź

Post autor: DJ1910 » pn, 4 paź 2010, 12:38

A nie lepiej dysk hybrydowy ? Wydajność tylko 10% niższa od SSD, a za ok 420 zł jest 500GB...

Ja taki zestaw właśnie bede u siebie robił, czekam na procka, za pare dni kupuję hybrydę i powinno być duzo lepiej ;)

benyn
Posty: 871
Rejestracja: ndz, 26 wrz 2010, 09:55
Lokalizacja: Rödinghausen
Kontakt:

Post autor: benyn » pn, 4 paź 2010, 13:59

To jak już posprawdzasz go itp. to napisz, pierwsze wrażenia i odczucia.
Właściwie skoro hybrydowe są o 10% mniej wydajne i o tyle tańsze(420zł -500 GB), to czym się różnią tak naprawdę od SSD ?

Awatar użytkownika
slodkit
Administrator
Posty: 2008
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:23
Laptop: Asus K52 JB
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Post autor: slodkit » pn, 4 paź 2010, 15:09

DJ1910 pisze:A nie lepiej dysk hybrydowy ? Wydajność tylko 10% niższa od SSD
Skąd takie wiadomości? - masz może jakieś porównanie wydajności dysków hybrydowych i SSD?

DJ1910
Posty: 9
Rejestracja: ndz, 26 wrz 2010, 09:12
Lokalizacja: Łódź

Post autor: DJ1910 » pn, 4 paź 2010, 16:34

slodkit pisze:[...]
Skąd takie wiadomości? - masz może jakieś porównanie wydajności dysków hybrydowych i SSD?
W google wystarczy znaleźć recenzję dysku Seagate Momentus XT

Oczywiście ta wysoka wydajność tyczy się tych danych które są zapisane na 4GB pamięci FLASH NAND która jest zamontowana w tym dysku. Reszta idzie normalnie z talerze.
Ostatnio zmieniony pn, 4 paź 2010, 16:56 przez DJ1910, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
slodkit
Administrator
Posty: 2008
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:23
Laptop: Asus K52 JB
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Post autor: slodkit » pn, 4 paź 2010, 17:31

benyn pisze:Właściwie skoro hybrydowe są o 10% mniej wydajne i o tyle tańsze
DJ1910 pisze:Oczywiście ta wysoka wydajność tyczy się tych danych które są zapisane na 4GB pamięci FLASH NAND która jest zamontowana w tym dysku.
To drugie troszkę przeczy pierwszemu stwierdzeniu - dlatego pytałem skąd takie rewelacje :/

DJ1910
Posty: 9
Rejestracja: ndz, 26 wrz 2010, 09:12
Lokalizacja: Łódź

Post autor: DJ1910 » wt, 5 paź 2010, 07:47

slodkit pisze: To drugie troszkę przeczy pierwszemu stwierdzeniu - dlatego pytałem skąd takie rewelacje :/
Nie widze tu żadnej sprzeczności.

W 4GB spokojnie mozna upchac pliki systemowe oraz kilka najczesciej uzywanych aplikacji (tak działa soft dysku dobierając dane ktore bedą się znajdować w pamieci FLASH), i po paru uruchomieniach mamy konkretną wydajność.

Według mnie świetna sprawa dopóki SSD beda drogie i mało pojemne.

Awatar użytkownika
slodkit
Administrator
Posty: 2008
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:23
Laptop: Asus K52 JB
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Post autor: slodkit » wt, 5 paź 2010, 08:40

DJ1910 pisze:Nie widze tu żadnej sprzeczności.
A ja widzę - nieprawdą jest, że dyski hybrydowe są o 10% wolniejsze od dysków SSD - są znacznie wolniejsze. :cwaniak:
Co nie znaczy, że nie są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych dysków [mają lepszą wydajność niż tradycyjne a jednocześnie niższą cenę niż SSD]

DJ1910
Posty: 9
Rejestracja: ndz, 26 wrz 2010, 09:12
Lokalizacja: Łódź

Post autor: DJ1910 » śr, 6 paź 2010, 00:46

Mam już C2D P8600 w moim lapku...

i polecam każdemu dual-core'owcowi na przesiadkę na taki procesor :) Moj Lenovo Y550 wreszcie żyje...mozilla nie uruchamia się poł minuty tylko pare sekund...przy aktualizacji Kaspeskyego komp nie zamula...i wiele wiele innych korzyści...

Nie chce myśleć, jak fajnie będzie jak dokupie dysk hybrydowy i postawię na nim system od nowa :))))))

Grzechu
Administrator
Posty: 11386
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:25
Laptop: EliteBook 8530w
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Grzechu » śr, 6 paź 2010, 00:48

Mam już C2D P8600 w moim lapku...
:ok:
mozilla nie uruchamia się poł minuty tylko pare sekund..
Z SSD uruchamia się poniżej sekundy ;)

BliSki
Administrator
Posty: 4317
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 16:08
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: BliSki » śr, 6 paź 2010, 08:11

DJ1910 pisze:Mam już C2D P8600 w moim lapku...
Ile za niego dałeś?

[ Dodano: 2010-10-06, 08:13 ]
Grzechu pisze:Z SSD uruchamia się poniżej sekundy
Kusisz, kusisz ;)

Grzechu
Administrator
Posty: 11386
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:25
Laptop: EliteBook 8530w
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Grzechu » śr, 6 paź 2010, 08:23

Kusisz, kusisz ;)
Kupuj, co sobie będziesz żałował ;)

Awatar użytkownika
slodkit
Administrator
Posty: 2008
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:23
Laptop: Asus K52 JB
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Post autor: slodkit » śr, 6 paź 2010, 08:43

BliSki pisze:Kusisz, kusisz
Grzechu pisze:Kupuj, co sobie będziesz żałował
BliSki, -kupuj nie marudź - zobaczysz, że warto i to bardzo :ok:

Grzechu
Administrator
Posty: 11386
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:25
Laptop: EliteBook 8530w
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Grzechu » śr, 6 paź 2010, 08:51

kupuj nie marudź
Dokładnie, czas to pieniądz, a na takim SSD, dużo czasu idzie zaoszczędzić ;)

BliSki
Administrator
Posty: 4317
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 16:08
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: BliSki » śr, 6 paź 2010, 08:54

slodkit pisze:kupuj nie marudź - zobaczysz, że warto i to bardzo
To że warto, to ja wiem. Tylko trzeba budżet "posiadać".
Zatem tak jak w tym wątku na początek chyba będzie procesor. Dlatego interesuje mnie jego cena.
Ostatnio zmieniony czw, 1 sty 1970, 02:00 przez BliSki, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
slodkit
Administrator
Posty: 2008
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:23
Laptop: Asus K52 JB
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Post autor: slodkit » śr, 6 paź 2010, 09:01

BliSki pisze:Tylko trzeba budżet "posiadać".
No to jest pewien obiektywny problem :(
Ale jak będą środki to IMHO więcej poczujesz po zmianie dysku na SSD niż po zmianie procka :ok:

ODPOWIEDZ