Forum-laptopy.info.pl

Niezależne forum miłośników komputerów przenośnych (laptopy, notebooki, tablety, netbooki)
Teraz jest Pn, 19 lut 2018, 13:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
  Post Napisane: Pn, 27 wrz 2010, 16:01
 
Offline

Dołączył(a): N, 26 wrz 2010, 09:55
Posty: 871
Lokalizacja: Rödinghausen

Myślicie, że poradziłbym sobie z zainstalowaniem tego dysku :D ?
Czy to jakieś extra trudne ?
Bo kupić się zdecydowałem go.


 Zobacz profil
  Post Napisane: Pn, 27 wrz 2010, 16:37
 
Moderator
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 18:00
Posty: 2826
Laptop: extensa 5620
Płeć: Mężczyzna

wymiana dysku nie powinna nastręczać problemów-IMO to prosta operacja-poradzisz sobie..


 Zobacz profil
  Post Napisane: Pn, 27 wrz 2010, 16:40
 
Offline

Dołączył(a): N, 26 wrz 2010, 09:55
Posty: 871
Lokalizacja: Rödinghausen

Słyszałem, że grafa jest zintegrowana w IdeaPad Y550 i jest, że tak powiem niewymienna ?

Poprawa pisowni.


Ostatnio edytowano Pn, 27 wrz 2010, 16:41 przez benyn, łącznie edytowano 1 raz

 Zobacz profil
  Post Napisane: Pn, 27 wrz 2010, 16:49
 
Administrator
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): Pt, 3 wrz 2010, 13:23
Posty: 2008
Lokalizacja: Rzeszów
Laptop: Asus K52 JB
Płeć: Mężczyzna

benyn napisał(a):
że tak powiem niewymienna ?

Taka właśnie jest :]


 Zobacz profil
  Post Napisane: Pn, 27 wrz 2010, 17:06
 
Offline

Dołączył(a): N, 26 wrz 2010, 09:55
Posty: 871
Lokalizacja: Rödinghausen

Czyli postanowiłem zakupić jakoś 10 października ten dysk SSD 40GB, którego już masz Ty-Slodkit oraz Pan Grzesiu :D.
Co do tej kieszonki, żebym mógł na niej dysk z lapka trzymać, to też jakąś konkretną potrzeba?


 Zobacz profil
  Post Napisane: Pn, 27 wrz 2010, 17:10
 
Administrator
Offline

Dołączył(a): Pt, 3 wrz 2010, 13:25
Posty: 11386
Lokalizacja: Poznań
Laptop: EliteBook 8530w
Płeć: Mężczyzna

Cytuj:
Pan Grzesiu :D .
Wystarczy "Grzechu".

Cytuj:
Co do tej kieszonki, żebym mógł na niej dysk z lapka trzymać, to też jakąś konkretną potrzeba?
Taka w zupełności wystarczy.


Ostatnio edytowano So, 8 paź 2011, 10:10 przez Grzechu, łącznie edytowano 2 razy

 Zobacz profil
  Post Napisane: Pn, 27 wrz 2010, 17:25
 
Offline

Dołączył(a): N, 26 wrz 2010, 09:55
Posty: 871
Lokalizacja: Rödinghausen

Chciałbym Wam wszystkim za tutejszą pomoc, rady podziękować :)
Super pomoc z Waszej strony.
Ok Grzechu :D
Wiele użytkowników mających lapa Y550 może czytając ten temat coś już z niego wyciągnąć.
Thanks one more time guys ;)
(p.s.) może w razie czego tego tematu nie zamykać, w razie pytań założyciela tematu, jak i może przyszłych moich ?


 Zobacz profil
  Post Napisane: Pn, 27 wrz 2010, 17:28
 
Administrator
Offline

Dołączył(a): Pt, 3 wrz 2010, 13:25
Posty: 11386
Lokalizacja: Poznań
Laptop: EliteBook 8530w
Płeć: Mężczyzna

Cytuj:
Chciałbym Wam wszystkim za tutejszą pomoc, rady podziękować :)
Nie ma sprawy, po to tu jesteśmy.

Cytuj:
Grzechu
Od razu lepiej.

Cytuj:
może w razie czego tego tematu nie zamykać, w razie pytań założyciela tematu, jak i może przyszłych moich ?
Zamykamy tylko tematy niezgodne z regulaminem.


 Zobacz profil
  Post Napisane: Pn, 27 wrz 2010, 21:50
 
Offline

Dołączył(a): N, 26 wrz 2010, 09:12
Posty: 9
Lokalizacja: Łódź

darecki napisał(a):
[..]
Z komentarza użytkownika Y550 wynika, ze najłatwiejsza wymiana CPU jaka robił (co prawda nie ma opisu, ale są fotki):
http://ncsgadgets.blogspot.com/p/lenovo ... -hard.html


Elegancko ;) Wielkie dzięki !! :)

Widzę po fotkach, że nic ciężkiego.

No to czas na polowanie na allegro, i do dzieła :D

[ Komentarz dodany przez: Grzechu: 2010-09-27, 21:56 ]
Panie i Panowie tniemy cytaty!


Ostatnio edytowano Pn, 27 wrz 2010, 21:54 przez DJ1910, łącznie edytowano 1 raz

 Zobacz profil
  Post Napisane: Cz, 30 wrz 2010, 19:25
 
Offline

Dołączył(a): N, 26 wrz 2010, 09:55
Posty: 871
Lokalizacja: Rödinghausen

Tutaj wyszukałem dosyć tanio właśnie ten dysk, gdyż na Allegro chodziły 2 sztuki po 499 zł aż.
To ten prawda :) ?
?Ten sam
Czy to duża różnica między:Intel 2.5'' SSD X25-M, a Intel 2.5'' SSD X25-V ?
A co powiecie na te wyniki: między SSD Corsair 40, a SSD Intel X25 V?
Testy


 Zobacz profil
  Post Napisane: Pn, 4 paź 2010, 12:38
 
Offline

Dołączył(a): N, 26 wrz 2010, 09:12
Posty: 9
Lokalizacja: Łódź

A nie lepiej dysk hybrydowy ? Wydajność tylko 10% niższa od SSD, a za ok 420 zł jest 500GB...

Ja taki zestaw właśnie bede u siebie robił, czekam na procka, za pare dni kupuję hybrydę i powinno być duzo lepiej ;)


 Zobacz profil
  Post Napisane: Pn, 4 paź 2010, 13:59
 
Offline

Dołączył(a): N, 26 wrz 2010, 09:55
Posty: 871
Lokalizacja: Rödinghausen

To jak już posprawdzasz go itp. to napisz, pierwsze wrażenia i odczucia.
Właściwie skoro hybrydowe są o 10% mniej wydajne i o tyle tańsze(420zł -500 GB), to czym się różnią tak naprawdę od SSD ?


 Zobacz profil
  Post Napisane: Pn, 4 paź 2010, 15:09
 
Administrator
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): Pt, 3 wrz 2010, 13:23
Posty: 2008
Lokalizacja: Rzeszów
Laptop: Asus K52 JB
Płeć: Mężczyzna

DJ1910 napisał(a):
A nie lepiej dysk hybrydowy ? Wydajność tylko 10% niższa od SSD

Skąd takie wiadomości? - masz może jakieś porównanie wydajności dysków hybrydowych i SSD?


 Zobacz profil
  Post Napisane: Pn, 4 paź 2010, 16:34
 
Offline

Dołączył(a): N, 26 wrz 2010, 09:12
Posty: 9
Lokalizacja: Łódź

slodkit napisał(a):
[...]
Skąd takie wiadomości? - masz może jakieś porównanie wydajności dysków hybrydowych i SSD?


W google wystarczy znaleźć recenzję dysku Seagate Momentus XT

Oczywiście ta wysoka wydajność tyczy się tych danych które są zapisane na 4GB pamięci FLASH NAND która jest zamontowana w tym dysku. Reszta idzie normalnie z talerze.


Ostatnio edytowano Pn, 4 paź 2010, 16:56 przez DJ1910, łącznie edytowano 1 raz

 Zobacz profil
  Post Napisane: Pn, 4 paź 2010, 17:31
 
Administrator
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): Pt, 3 wrz 2010, 13:23
Posty: 2008
Lokalizacja: Rzeszów
Laptop: Asus K52 JB
Płeć: Mężczyzna

benyn napisał(a):
Właściwie skoro hybrydowe są o 10% mniej wydajne i o tyle tańsze

DJ1910 napisał(a):
Oczywiście ta wysoka wydajność tyczy się tych danych które są zapisane na 4GB pamięci FLASH NAND która jest zamontowana w tym dysku.

To drugie troszkę przeczy pierwszemu stwierdzeniu - dlatego pytałem skąd takie rewelacje :/


 Zobacz profil
  Post Napisane: Wt, 5 paź 2010, 07:47
 
Offline

Dołączył(a): N, 26 wrz 2010, 09:12
Posty: 9
Lokalizacja: Łódź

slodkit napisał(a):
To drugie troszkę przeczy pierwszemu stwierdzeniu - dlatego pytałem skąd takie rewelacje :/

Nie widze tu żadnej sprzeczności.

W 4GB spokojnie mozna upchac pliki systemowe oraz kilka najczesciej uzywanych aplikacji (tak działa soft dysku dobierając dane ktore bedą się znajdować w pamieci FLASH), i po paru uruchomieniach mamy konkretną wydajność.

Według mnie świetna sprawa dopóki SSD beda drogie i mało pojemne.


 Zobacz profil
  Post Napisane: Wt, 5 paź 2010, 08:40
 
Administrator
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): Pt, 3 wrz 2010, 13:23
Posty: 2008
Lokalizacja: Rzeszów
Laptop: Asus K52 JB
Płeć: Mężczyzna

DJ1910 napisał(a):
Nie widze tu żadnej sprzeczności.

A ja widzę - nieprawdą jest, że dyski hybrydowe są o 10% wolniejsze od dysków SSD - są znacznie wolniejsze. :cwaniak:
Co nie znaczy, że nie są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych dysków [mają lepszą wydajność niż tradycyjne a jednocześnie niższą cenę niż SSD]


 Zobacz profil
  Post Napisane: Śr, 6 paź 2010, 00:46
 
Offline

Dołączył(a): N, 26 wrz 2010, 09:12
Posty: 9
Lokalizacja: Łódź

Mam już C2D P8600 w moim lapku...

i polecam każdemu dual-core'owcowi na przesiadkę na taki procesor :) Moj Lenovo Y550 wreszcie żyje...mozilla nie uruchamia się poł minuty tylko pare sekund...przy aktualizacji Kaspeskyego komp nie zamula...i wiele wiele innych korzyści...

Nie chce myśleć, jak fajnie będzie jak dokupie dysk hybrydowy i postawię na nim system od nowa :))))))


 Zobacz profil
  Post Napisane: Śr, 6 paź 2010, 00:48
 
Administrator
Offline

Dołączył(a): Pt, 3 wrz 2010, 13:25
Posty: 11386
Lokalizacja: Poznań
Laptop: EliteBook 8530w
Płeć: Mężczyzna

Cytuj:
Mam już C2D P8600 w moim lapku...
:ok:

Cytuj:
mozilla nie uruchamia się poł minuty tylko pare sekund..
Z SSD uruchamia się poniżej sekundy ;)


 Zobacz profil
  Post Napisane: Śr, 6 paź 2010, 08:11
 
Administrator
Offline

Dołączył(a): Pt, 3 wrz 2010, 16:08
Posty: 4317
Lokalizacja: Wrocław
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna

DJ1910 napisał(a):
Mam już C2D P8600 w moim lapku...

Ile za niego dałeś?

[ Dodano: 2010-10-06, 08:13 ]
Grzechu napisał(a):
Z SSD uruchamia się poniżej sekundy

Kusisz, kusisz ;)


 Zobacz profil
  Post Napisane: Śr, 6 paź 2010, 08:23
 
Administrator
Offline

Dołączył(a): Pt, 3 wrz 2010, 13:25
Posty: 11386
Lokalizacja: Poznań
Laptop: EliteBook 8530w
Płeć: Mężczyzna

Cytuj:
Kusisz, kusisz ;)
Kupuj, co sobie będziesz żałował ;)


 Zobacz profil
  Post Napisane: Śr, 6 paź 2010, 08:43
 
Administrator
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): Pt, 3 wrz 2010, 13:23
Posty: 2008
Lokalizacja: Rzeszów
Laptop: Asus K52 JB
Płeć: Mężczyzna

BliSki napisał(a):
Kusisz, kusisz

Grzechu napisał(a):
Kupuj, co sobie będziesz żałował

BliSki, -kupuj nie marudź - zobaczysz, że warto i to bardzo :ok:


 Zobacz profil
  Post Napisane: Śr, 6 paź 2010, 08:51
 
Administrator
Offline

Dołączył(a): Pt, 3 wrz 2010, 13:25
Posty: 11386
Lokalizacja: Poznań
Laptop: EliteBook 8530w
Płeć: Mężczyzna

Cytuj:
kupuj nie marudź
Dokładnie, czas to pieniądz, a na takim SSD, dużo czasu idzie zaoszczędzić ;)


 Zobacz profil
  Post Napisane: Śr, 6 paź 2010, 08:54
 
Administrator
Offline

Dołączył(a): Pt, 3 wrz 2010, 16:08
Posty: 4317
Lokalizacja: Wrocław
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna

slodkit napisał(a):
kupuj nie marudź - zobaczysz, że warto i to bardzo

To że warto, to ja wiem. Tylko trzeba budżet "posiadać".
Zatem tak jak w tym wątku na początek chyba będzie procesor. Dlatego interesuje mnie jego cena.


Ostatnio edytowano Cz, 1 sty 1970, 02:00 przez BliSki, łącznie edytowano 1 raz

 Zobacz profil
  Post Napisane: Śr, 6 paź 2010, 09:01
 
Administrator
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): Pt, 3 wrz 2010, 13:23
Posty: 2008
Lokalizacja: Rzeszów
Laptop: Asus K52 JB
Płeć: Mężczyzna

BliSki napisał(a):
Tylko trzeba budżet "posiadać".

No to jest pewien obiektywny problem :(
Ale jak będą środki to IMHO więcej poczujesz po zmianie dysku na SSD niż po zmianie procka :ok:


 Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

Niezależne forum miłośników komputerów przenośnych (laptopy, notebooki, tablety, netbooki)

Najczęściej zadawane pytania: FAQ
Programy:
Darmowe wersje programów | Najważniejsze wątki o oprogramowaniu | Antywirus, jakiego używacie i jakiego polecacie?
Sterowniki: Sterowniki mobilne ATI do Laptopów | Jak znaleźć sterowniki pod system Windows?
Kupno laptopa / netbooka / tabletu: Lista polecanych laptopów uwzględniająca przedziały cenowe | Okazje sklepowe
Gry: Laptopy - notebooki i gry
Recenzje i testy: Recenzje notebooków itd napisane przez naszych użytkowników
Porady / instrukcje / manuale: Instrukcje serwisowe | Konserwacja układu chłodzenia laptopa | Jak zdiagnozować usterkę w notebooku? | Uruchamianie i diagnozowanie komputera za pomocą Linux LiveCD
Pozostałe: Regulamin forum | Nasze Forum - kim jesteśmy? | Zaprzyjaźnione forum www.bez-kabli.pl | Lista najbardziej opłacalnych laptopów


Uwaga: Serwis Internetowy uzywa plikow cookies.
Jezeli nie wyrazaja Panstwo zgody, by pliki cookies byly zapisywane na dysku twardym komputera nalezy zmienic ustawienia przegladarki internetowej.
Dalsze korzystanie z serwisu oznacza, ze wyrazaja Panstwo zgode na uzywanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przegladarki internetowej.