toshiba satelite L505-138 wymiana procesora z i3 na i5

Planujesz modernizację laptopa? Tu możesz zapytać, czy dany podzespół będzie pasował do Twojego laptopa, np.: pamięć, procesor.
Polecamy na początek: Dysk twardy SSD od OCZ do notebooka, Wymiana karty graficznej w notebooku.

Moderator: Moderator

opu
Posty: 6
Rejestracja: pt, 16 mar 2012, 21:51
Laptop: toshiba satelite
Płeć: Mężczyzna

toshiba satelite L505-138 wymiana procesora z i3 na i5

Post autor: opu » pt, 16 mar 2012, 21:57

mam aktualnie i3 330m wymieniłem na i5 480m i laptop nie odpala włożyłem z powrotem i3 i lap odpala działa sprawnie. i teraz pytanie czy to uszkodzony procek czy brak kompatybilności z płytą lub jakaś regulacja ? bios mam zaktualizowany. po włożeniu procka świeci się tylko dioda czuwania poza tym brak odpowiedzi komputera, zero reakcji.
Znalazłem na necie wersje tego samego kompa z ta grafiką i płytą główna co moja i obudową. tylko z prockiem i5 430m i 6 GBram zamiast 4GBram

oto link http://www.emag.ro/laptopuri/notebook-t ... E-00V00WG3" onclick="window.open(this.href);return false;

a oto parametry proców:
http://ark.intel.com/products/47663/Int ... _13-GHz%29" onclick="window.open(this.href);return false;

http://ark.intel.com/products/52952" onclick="window.open(this.href);return false;

teraz pytanie procek uszkodzony czy trzeba coś jeszcze ustawić tylko gdzie? na płycie głównej nie ma zworek i w sumie mnie to mnie nie dziwi bo to już nie te czasy.Wtykam i jadę Smile? mam toshiba satelite L505-138 a ta z prockiem i5 to toshiba satelite L505-139. aktualnie procka odesłałem i dostałem drugiego takiego samego efekt bez zmian. czy bios jest zblokowany? tylko ze jest tylko jeden bios dla modeli L500

--- Dodano: Pt, 16 mar 2012, 21:01 ---

screen z programu dodam jeszcze ze gniazdo jest rPGA989 a procek i3 330m to PGA988A i smigam na nim a i5 480m i tylko tyle o nim wiem i to co intel pisze.


Przenoszę do odpowiedniego działu. | Grzechu
Załączniki
procek.jpg

Awatar użytkownika
baxxxio
Posty: 1425
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:29
Lokalizacja: Kelakefu

Re: toshiba satelite L505-138 wymiana procesora z i3 na i5

Post autor: baxxxio » sob, 17 mar 2012, 12:51

Jestes piewien ze nie przyslano ci dwa razy tego samego procka ?
Wszystko powinno smigac bez zadnych kombinacji.

opu
Posty: 6
Rejestracja: pt, 16 mar 2012, 21:51
Laptop: toshiba satelite
Płeć: Mężczyzna

Re: toshiba satelite L505-138 wymiana procesora z i3 na i5

Post autor: opu » sob, 17 mar 2012, 13:05

teoretycznie nie bo został wysłany dzień po odesłaniu pierwszego procka. poczta tak szybko nie działa a żeby zdążyć odesłać jeszcze ten sam procesor. chciałem oddać procka do serwisu ale czasu nie mam bo sprzedawca dał mi 7 dni na rozruch. W serwisie chcieli sprawdzać procka na moim kompie gdzie ja tłumacze ze jest czarny ekran diody świecą a nic się nie dzieje a na i3 śmiga normalnie. Niby może być niekompatybilny ale za dużo sprzecznych informacji jest. Wolał bym to sprawdzić na innym kompie ale oni nie bardzo skorzy do współpracy poza tym czasowo się nie wyrobie bo musiał bym go odesłać jeśli jest uszkodzony.

Jeszcze myślałem o czymś takim i3 ma w sobie kartę graficzna i5 jej nie ma bios nie przełącza mi automatycznie na ATI i powstaje coś takiego ze komp działa ale bez obrazu. Tylko ze bios mam okrojony do min. nic nie mogę sprawdzić ani zmienić.

Awatar użytkownika
baxxxio
Posty: 1425
Rejestracja: pt, 3 wrz 2010, 13:29
Lokalizacja: Kelakefu

Re: toshiba satelite L505-138 wymiana procesora z i3 na i5

Post autor: baxxxio » sob, 17 mar 2012, 13:10

opu pisze: Jeszcze myślałem o czymś takim i3 ma w sobie kartę graficzna i5 jej nie ma bios nie przełącza mi automatycznie na ATI i powstaje coś takiego ze komp działa ale bez obrazu. Tylko ze bios mam okrojony do min. nic nie mogę sprawdzić ani zmienić.
Zarowno i3 jak i i5 maja grafike, roznia sie przedewszystkim tym ze i5 ma turboboost i wyzsze taktowanie ;]

opu
Posty: 6
Rejestracja: pt, 16 mar 2012, 21:51
Laptop: toshiba satelite
Płeć: Mężczyzna

Re: toshiba satelite L505-138 wymiana procesora z i3 na i5

Post autor: opu » sob, 17 mar 2012, 13:19

:niepewny: no to nie mam już pomysłów.

opu
Posty: 6
Rejestracja: pt, 16 mar 2012, 21:51
Laptop: toshiba satelite
Płeć: Mężczyzna

Re: toshiba satelite L505-138 wymiana procesora z i3 na i5

Post autor: opu » sob, 14 paź 2017, 20:55

Po kilku latach znalazłem odpowiedz na moje pytanie płyta toshiba NSWAA LA-5322P była wypuszczana w dwóch wersjach na europe i azje różniła się kolorami zielona i niebieska taka ciekawostka. Bios ma ograniczenia na procki, bios przyjmuje tylko generacje 1 czyli (Q1.10) (CPUs with Arrandale core stepping C2!! K0 nie zadziała !!)a dokładniej wybrane 6 Procków z tamtych lat. Zmiany microcodu w biosie nic nie da pojawia się problem z miejscem i zapisem a na końcu z funkcjonowaniem biosu.
i3-330M (SLBMD)
i3-350M (SLBPK)
i5-430M (SLBPN)
i5-520M (SLBNB)
i5-540M (SLBPG)
i7-620M (SLBPD)
Owe procki zadziałają na tej płycie! oczywiście muszą mieć te oznaczanie co wypisałem jest to bardzo istotna sprawa. Najnowsza wersja biosu to 2.20 i przy tej wersji procki ruszą bez problemu. i7 620m taktowanie 2x2,6 z turbo boost 2x2,9 wiec szału nie ma.
ale 330m ma tylko 2,1
tu podaje link do strony z szczegółami.
https://www.bios-mods.com/forum/archive ... 19291.html" onclick="window.open(this.href);return false;

ODPOWIEDZ