Forum-laptopy.info.pl

Niezależne forum miłośników komputerów przenośnych (laptopy, notebooki, tablety, netbooki)
Teraz jest Wt, 21 lis 2017, 17:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
  Post Napisane: Pt, 16 mar 2012, 21:57
 
Offline

Dołączył(a): Pt, 16 mar 2012, 21:51
Posty: 6
Laptop: toshiba satelite
Płeć: Mężczyzna

Windows 7Firefox
mam aktualnie i3 330m wymieniłem na i5 480m i laptop nie odpala włożyłem z powrotem i3 i lap odpala działa sprawnie. i teraz pytanie czy to uszkodzony procek czy brak kompatybilności z płytą lub jakaś regulacja ? bios mam zaktualizowany. po włożeniu procka świeci się tylko dioda czuwania poza tym brak odpowiedzi komputera, zero reakcji.
Znalazłem na necie wersje tego samego kompa z ta grafiką i płytą główna co moja i obudową. tylko z prockiem i5 430m i 6 GBram zamiast 4GBram

oto link http://www.emag.ro/laptopuri/notebook-t ... E-00V00WG3

a oto parametry proców:
http://ark.intel.com/products/47663/Int ... _13-GHz%29

http://ark.intel.com/products/52952

teraz pytanie procek uszkodzony czy trzeba coś jeszcze ustawić tylko gdzie? na płycie głównej nie ma zworek i w sumie mnie to mnie nie dziwi bo to już nie te czasy.Wtykam i jadę Smile? mam toshiba satelite L505-138 a ta z prockiem i5 to toshiba satelite L505-139. aktualnie procka odesłałem i dostałem drugiego takiego samego efekt bez zmian. czy bios jest zblokowany? tylko ze jest tylko jeden bios dla modeli L500

--- Dodano: Pt, 16 mar 2012, 21:01 ---

screen z programu dodam jeszcze ze gniazdo jest rPGA989 a procek i3 330m to PGA988A i smigam na nim a i5 480m i tylko tyle o nim wiem i to co intel pisze.


Przenoszę do odpowiedniego działu. | Grzechu


Załączniki:
procek.jpg
procek.jpg [ 83.27 KiB | Przeglądane 5806 razy ]
 Zobacz profil
  Post Napisane: So, 17 mar 2012, 12:51
 
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): Pt, 3 wrz 2010, 13:29
Posty: 1425
Lokalizacja: Kelakefu

Windows VistaChrome
Jestes piewien ze nie przyslano ci dwa razy tego samego procka ?
Wszystko powinno smigac bez zadnych kombinacji.


 Zobacz profil
  Post Napisane: So, 17 mar 2012, 13:05
 
Offline

Dołączył(a): Pt, 16 mar 2012, 21:51
Posty: 6
Laptop: toshiba satelite
Płeć: Mężczyzna

Windows 7Firefox
teoretycznie nie bo został wysłany dzień po odesłaniu pierwszego procka. poczta tak szybko nie działa a żeby zdążyć odesłać jeszcze ten sam procesor. chciałem oddać procka do serwisu ale czasu nie mam bo sprzedawca dał mi 7 dni na rozruch. W serwisie chcieli sprawdzać procka na moim kompie gdzie ja tłumacze ze jest czarny ekran diody świecą a nic się nie dzieje a na i3 śmiga normalnie. Niby może być niekompatybilny ale za dużo sprzecznych informacji jest. Wolał bym to sprawdzić na innym kompie ale oni nie bardzo skorzy do współpracy poza tym czasowo się nie wyrobie bo musiał bym go odesłać jeśli jest uszkodzony.

Jeszcze myślałem o czymś takim i3 ma w sobie kartę graficzna i5 jej nie ma bios nie przełącza mi automatycznie na ATI i powstaje coś takiego ze komp działa ale bez obrazu. Tylko ze bios mam okrojony do min. nic nie mogę sprawdzić ani zmienić.


 Zobacz profil
  Post Napisane: So, 17 mar 2012, 13:10
 
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): Pt, 3 wrz 2010, 13:29
Posty: 1425
Lokalizacja: Kelakefu

Windows VistaChrome
opu napisał(a):
Jeszcze myślałem o czymś takim i3 ma w sobie kartę graficzna i5 jej nie ma bios nie przełącza mi automatycznie na ATI i powstaje coś takiego ze komp działa ale bez obrazu. Tylko ze bios mam okrojony do min. nic nie mogę sprawdzić ani zmienić.


Zarowno i3 jak i i5 maja grafike, roznia sie przedewszystkim tym ze i5 ma turboboost i wyzsze taktowanie ;]


 Zobacz profil
  Post Napisane: So, 17 mar 2012, 13:19
 
Offline

Dołączył(a): Pt, 16 mar 2012, 21:51
Posty: 6
Laptop: toshiba satelite
Płeć: Mężczyzna

Windows 7Firefox
:niepewny: no to nie mam już pomysłów.


 Zobacz profil
  Post Napisane: So, 14 paź 2017, 20:55
 
Offline

Dołączył(a): Pt, 16 mar 2012, 21:51
Posty: 6
Laptop: toshiba satelite
Płeć: Mężczyzna

Windows 7Chrome
Po kilku latach znalazłem odpowiedz na moje pytanie płyta toshiba NSWAA LA-5322P była wypuszczana w dwóch wersjach na europe i azje różniła się kolorami zielona i niebieska taka ciekawostka. Bios ma ograniczenia na procki, bios przyjmuje tylko generacje 1 czyli (Q1.10) (CPUs with Arrandale core stepping C2!! K0 nie zadziała !!)a dokładniej wybrane 6 Procków z tamtych lat. Zmiany microcodu w biosie nic nie da pojawia się problem z miejscem i zapisem a na końcu z funkcjonowaniem biosu.
i3-330M (SLBMD)
i3-350M (SLBPK)
i5-430M (SLBPN)
i5-520M (SLBNB)
i5-540M (SLBPG)
i7-620M (SLBPD)
Owe procki zadziałają na tej płycie! oczywiście muszą mieć te oznaczanie co wypisałem jest to bardzo istotna sprawa. Najnowsza wersja biosu to 2.20 i przy tej wersji procki ruszą bez problemu. i7 620m taktowanie 2x2,6 z turbo boost 2x2,9 wiec szału nie ma.
ale 330m ma tylko 2,1
tu podaje link do strony z szczegółami.
https://www.bios-mods.com/forum/archive ... 19291.html


 Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

Niezależne forum miłośników komputerów przenośnych (laptopy, notebooki, tablety, netbooki)

Najczęściej zadawane pytania: FAQ
Programy:
Darmowe wersje programów | Najważniejsze wątki o oprogramowaniu | Antywirus, jakiego używacie i jakiego polecacie?
Sterowniki: Sterowniki mobilne ATI do Laptopów | Jak znaleźć sterowniki pod system Windows?
Kupno laptopa / netbooka / tabletu: Lista polecanych laptopów uwzględniająca przedziały cenowe | Okazje sklepowe
Gry: Laptopy - notebooki i gry
Recenzje i testy: Recenzje notebooków itd napisane przez naszych użytkowników
Porady / instrukcje / manuale: Instrukcje serwisowe | Konserwacja układu chłodzenia laptopa | Jak zdiagnozować usterkę w notebooku? | Uruchamianie i diagnozowanie komputera za pomocą Linux LiveCD
Pozostałe: Regulamin forum | Nasze Forum - kim jesteśmy? | Zaprzyjaźnione forum www.bez-kabli.pl | Lista najbardziej opłacalnych laptopów


Uwaga: Serwis Internetowy uzywa plikow cookies.
Jezeli nie wyrazaja Panstwo zgody, by pliki cookies byly zapisywane na dysku twardym komputera nalezy zmienic ustawienia przegladarki internetowej.
Dalsze korzystanie z serwisu oznacza, ze wyrazaja Panstwo zgode na uzywanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przegladarki internetowej.