Forum-laptopy.info.pl

Niezależne forum miłośników komputerów przenośnych (laptopy, notebooki, tablety, netbooki)
Teraz jest N, 21 gru 2014, 06:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
  Post Napisane: Cz, 19 sty 2012, 16:28
 
Zasłużony użytkownik
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 15:52
Posty: 524
Lokalizacja: Gliwice
Laptop: MacBook Pro (Retina)
Płeć: Mężczyzna

Windows 7Internet Explorer 9
Po wielu zmianach laptopów które niestety było bardzo częste a to z powodu że technika bardzo szybko szła do przodu i zawsze zostawałem w tyle postanowiłem tym razem zrobić trochę większy krok do przodu z nadzieją że tym razem pozostanę z nim dłużej. Wybór padł na HP Pavilion dv6 zdecydowałem się na jeden z wyższych wersji z tej serii.

Specyfikacja techniczna
Model: HP Pavilion dv6-6b70ew
Procesor: Intel® Core™ i7-2670QM (2,2 GHz - 3,1 GHz, 6 MB pamięci podręcznej L3 )
Chipset: Intel HM65 Express
Pamięć: 6 GB DDR3 (1333MHz)
Napęd: Blu-Ray ROM z obsługą nośników dwuwarstwowych SuperMulti DVD±R/RW
Karta graficzna: AMD Radeon HD 6770M (2 GB pamięci wydzielonej DDR5, maks. 5,22 GB pamięci całkowitej)
Matryca: HD LED o przekątnej 39,6 cm (15,6") z technologią BrightView
Dysk twardy: Seagate Momentus 5400.7, 750 GB SATA II
Złącza:
  • 1 port VGA
  • 1 złącze HDMI
  • 2 wyjścia słuchawkowe
  • 1 wejście mikrofonu
  • 2 porty USB 2.0
  • 2 porty USB 3.0
  • 1 port RJ45
Łączność:
  • Gigabit Ethernet 10/100/1000
  • Intel 802.11 b/g/n
  • Bluetooth
  • WiDi
Akumulator: 6-komorowy akumulator litowo-jonowy, 62 Wh
System operacyjny: Windows 7 Home Premium
Wymiary: 37,8 x 24,68 x 3,52 cm
Waga: 2,91kg
Inne:
  • Zintegrowany czytnik linii papilarnych
  • Tuner telewizyjny DVB-T z pilotem
  • Kamera 1,3 mpx
Głośniki: Beats Audio by Dr. Dre
Cena: 3899zł

Obrazek Obrazek

Uruchomienie:
Podczas pierwszego uruchomienia standardowa procedura instalacji systemu ze sterownikami oraz programami takimi jak odtwarzacz PowerDVD 10 oraz 60 dniowa wersja Norton Internet Security, więc jak widać producent nie zawalił tak bardzo systemu niepotrzebnymi programami.

Obudowa:
Góra wykonana jest ze szczotkowanego aluminium z podświetlanym logo HP które oprócz dodatkowego poboru prądu nie wiem czy ma jakieś inne zastosowanie, oczywiście podświetlenia nie idzie wyłączyć więc czy chcemy czy nie będzie świecić. Wewnatrz ramka matrycy to błyszczący plastik a część dolna to podobnie jak pokrywa aluminium.

Obrazek Obrazek

Klawiatura:
Za dużą zaletę należy zaliczyć tu wydzieloną część numeryczną, oczywiście HP żeby nie być gorszym musiał zastosować klawiaturę wyspową, osobiście za zaletę mogę uznać tylko to że brud nie dostanie się pod klawisze więc łatwiej ja utrzymać w czystości gdyż innego sensu tego typu klawiatury nie widzę. Skok klawisza wygodny i raczej nie uświadczymy tu typowego dla tańszej serii Paviliona g6 strzelana które czasami daje wrażenie jak by miała nam się rozlecieć klawiatura.

Obrazek

TouchPad:
Wygodny w obsłudze, opór jaki stawia odpowiedni, dla mnie to ważny element z tego względu że korzystam wyłącznie z niego, nie stosuje zewnętrznej myszy. Pod nim dwa przyciski odpowiadające lewemu i prawemu kliknięciu, dwukrotne dotknięcie w lewym górnym rogu powoduje wyłączenie.

Obrazek

Matryca:
Jako że można uznać to za bardziej ważny element każdego laptopa zwróciłem dużą uwagę na to i nie mogę mieć do niej zastrzeżeń, kąty widzenia bardzo dobre podobnie jak jasność którą bez problemu możemy dopasować do oświetlenia pomieszczenia. Żeby nie było że jest idealnie oczywiście przyczepię się do rozdzielczości czyli 1366x768 niestety w obecnych czasach standard a HP nawet nie bierze pod uwagę takiego czegoś jak FullHD czy przynajmniej coś w okolicach 1600.

Obrazek Obrazek

Bateria:
Zastosowana bateria ma 11,1V i 62Wh a wystarcza na około 4 godziny pracy co jest dobrym wynikiem na fakt że zastosowano w laptopie dosyć prądożerne elementy.

Obrazek

Zasilacz:
Opisać go można dwoma słowami: wielki i ciężki. Wielki bo ma 120W a ciężki bo waży prawie 1kg. Podczas dużego obciążenia i jednocześnie ładowania nie wydaje on żadnych przerażających dźwięków jakie miały miejsce w tańszej wersji g6. Jego wymiary to: 6,5 x 15 x 3,5 cm, grubość kabla między zasilaczem a laptopem to 6,4 mm,

Obrazek Obrazek

Głośniki:
Zastosowano 4 głośniki (2 z przodu i 2 pod ekranem) BeatsAudio by Dr. Dre. Już po samej nazwie można by sądzić że nie są to jakieś zwykłe co bardziej brzęczą niż grają, i też jest to prawda jakość głośników jest naprawdę wyjątkowo dobra dźwięk głośny, czysty żadnych szumów, jeszcze nie spotkałem się z takim dźwiękiem w żadnym moim dotychczasowym laptopie, jedynie może brakować silniejszych basów.

Obrazek Obrazek

Czytnik lini papilarnych:

Obrazek

Napęd:
Zastosowany napęd to Blu-Ray oraz dwuwarstwowa nagrywarka DVD. Ciekawym elementem są 2 soczewki, jedna do DVD i osobna do BR.

Obrazek

Łączność:
- Intel Centrino Wireless-N 1030 BGN 1x2 HMC WiFi/WiMAX Adapter PCII
- Bluetooth
- WiDi – bezprzewodowe podłączenie laptopa do telewizora

DVB-T:
W zestawie znajdziemy także tuner cyfrowej telewizji naziemnej DVB-T z pilotem. Na obecną chwile ciężko mi coś więcej o nim powiedzieć ze względu na to że w mojej lokalizacji na chwile obecną działają wyłącznie stacje radiowe oraz ledwo widoczne kanały czeskie.

Obrazek Obrazek Obrazek

Procesor
Intel® Core™ i7-2670QM Processor

  • Nazwa robocza: Sandy Bridge
  • Taktowanie: 2200 - 3100 MHz
  • Pamięć 1. Poziomu: 256 KB
  • Pamięć 2. Poziomu: 1024 KB
  • Pamięć 3. Poziomu: 6144 KB
  • Liczba rdzeni / wątków: 4 / 8
  • TDP (Thermal Design Power): 45 W
  • Liczba tranzystorów: 995 mln
  • Technologia wytwarzania: 32 nm
  • Rozmiar procesora: 216 mm2
  • Cechy: HD Graphics 3000, kontroler DDR-1333, HyperThreading, AVX, Quick Sync, Virtualization (VT-x)
  • Obsługa 64-bitów
  • Sprzętowa wirtualizacja: VT-x
  • Data premiery: 02/11/2011

Obrazek Obrazek

Karta graficzna:
AMD Radeon HD 6770M, w teście 3dMark 06 karta otrzymuje wynik około 10700 pkt.

  • Nazwa robocza: Whistler-XT
  • Zegar rdzenia: 675 / 725 MHz
  • Zegar jednostek cieniujących: 675 / 725 MHz
  • Zegar pamięci: 800 MHz
  • Magistrala: 128 bit
  • Typ pamięci: GDDR5
  • DirectX: DirectX 11, Shader 5.0
  • Tranzystory: 716 mln
  • Technologia: 40 nm

Obrazek

RAM:
Zastosowano 6GB pamięci DDR3 1333MHz (2GB Hynix + 4GB Samsung). Korzystając z okazji konieczności rozebrania w celu zmiany dysku na SSD wymieniłem 2GB na 4GB.

Dysk Twardy:
HDD
Dysk to Seagate 5400.7, 750GB. Więc jak widać dysk jest duży dzięki czemu nie ma problemu z miejscem.

Obrazek Obrazek

SSD
Corsair 2.5'' SSD Force Series 3 120 GB (Serial ATA3) 550MB/s 510MB/s 85k IOPs

Obrazek Obrazek

Złącza:
Lewa strona: VGA, HDMI, RJ-45 (LAN), 2 x USB 3.0, 3 x audio

W tym modelu HP zrezygnowało z oznaczenia USB 3.0 kolorem niebieskim które nadal są czarne a o tym że są to 3.0 świadczy napis SS.

Obrazek Obrazek

Prawa strona: zasilanie, KensingtonLock, 2 x USB 2.0, napęd Blu-Ray

Obrazek

Przód: gniazdo kart pamięci, głośniki

Obrazek

Tył: otwór wentylacyjny

Obrazek Obrazek

Dół: tu szczególną uwagę należy zwrócić na pokrywę dysku, ramu, karty sieciowej która nie jest na żadne śruby a otwiera się ją przyciskiem przesuwnym tym samym którym wyjmujemy baterię. Przesunięcie w lewo - wyjęcie baterii, w prawo otworzenie pokrywy. Zastosowano także blokadę która uniemozliwa zdjęcie klapy bez wczesniejszego wyjęcia baterii.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Podsumowanie:
Nadeszła chwila posumowania więc podsumuje, laptop dzięki zastosowaniu w nim dosyć wydajnych podzespołów radzi sobie z tego co zdążyłem sprawdzić z wszystkim, nie ma problemu z jakimś zwolnieniem, jedyne co powoduje zwolnienie komputera i nie daje mu wydać z siebie całej mocy to dysk który ma 5400 obrotów co trochę jest dla mnie dziwne bo płacąc za komputer prawie 4000zł nie powinien się on tam znaleźć a standardem powinien być 7200, chciaż jak na dysk 5400 wyniki ma dobre.

+ metalowa obudowa
+ USB 3.0
+ SATA III
+ 4 głośniki

- standardowa rozdzielczośc ekranu
- wolny dysk

_________________
Laptop: MacBook Pro (Retina)
Tablet: iPad 3 + 3G | iPad Air 2 + 4G


Ostatnio edytowano Cz, 19 sty 2012, 21:33 przez Adam, łącznie edytowano 1 raz

 Zobacz profil
  Post Napisane: Cz, 19 sty 2012, 16:35
 
Administrator
Offline

Dołączył(a): Pt, 3 wrz 2010, 13:25
Posty: 11368
Lokalizacja: Poznań
Laptop: Thinkpad T61p, 1215b
Płeć: Mężczyzna

Windows 7Firefox
Adam, dzięki za recenzję :ok: Jakbyś jeszcze dodał słowo o temperaturach, byłbym wdzięczny :)

_________________
"Kiedy ginie Inkwizytor, Czarne Płaszcze ruszają do tańca."
Jacek Piekara.


 Zobacz profil
  Post Napisane: Cz, 19 sty 2012, 16:39
 
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): Pt, 3 wrz 2010, 13:29
Posty: 1424
Lokalizacja: Kelakefu

Windows VistaChrome
Fajny konfig... szkoda ze w DV6 zrezygnowana ze zlacza dockingu :( w seria DV6000 i DV5 byl obecny( dosckingi XB3000 oraz XB4000) i chwal;e sobie to rozwiazanie ;] Wykonianie na niegorszym poziomie niz moj prawie 3letni DV5... ktorego stan po tych latach co najmniej bardzo dobry :)

_________________
"The law and justice are two entirely different matters."
Moi ulubieni filozofowie to Tales z Miletu i Sedes z Bakelitu ;]


 Zobacz profil
  Post Napisane: Cz, 19 sty 2012, 16:49
 
Administrator
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): Pt, 3 wrz 2010, 13:23
Posty: 2008
Lokalizacja: Rzeszów
Laptop: Asus K52 JB
Płeć: Mężczyzna

Windows 7Opera
Adam, dzięki za recenzję :ok:

_________________
Nic nie umiem i nic nie wiem
Jestem tuman bity w ciemię :)


 Zobacz profil
  Post Napisane: Cz, 19 sty 2012, 16:51
 
Moderator
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 18:00
Posty: 2826
Laptop: extensa 5620
Płeć: Mężczyzna

Windows VistaChrome
Adam, miła lektura :brawa:
Gratulacje i zadowolenia w użytkowaniu nowego nabytku :)

_________________
acer Extensa - moje modyfikacje
Wzmożona kontrola dźwignią społecznego zaufania ;-]


 Zobacz profil
  Post Napisane: Cz, 19 sty 2012, 21:18
 
Administrator
Offline

Dołączył(a): Pt, 3 wrz 2010, 16:08
Posty: 4318
Lokalizacja: Wrocław
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna

Windows 7Firefox
Adam, świetna recenzja. :ok: :brawa:

I ja też proszę o temperatury i czas pracy na akumulatorze.

_________________
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pamiętaj PW to nie helpdesk.


 Zobacz profil
  Post Napisane: Cz, 19 sty 2012, 21:39
 
Zasłużony użytkownik
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 15:52
Posty: 524
Lokalizacja: Gliwice
Laptop: MacBook Pro (Retina)
Płeć: Mężczyzna

Windows 7Internet Explorer 9
Temperatury dodane, a co do baterii to jakiś konkretny test czy po odłączeniu zasilacza? Jeżeli to drugie to 3 godziny 56 minut pokazało ;)

_________________
Laptop: MacBook Pro (Retina)
Tablet: iPad 3 + 3G | iPad Air 2 + 4G


 Zobacz profil
  Post Napisane: Cz, 19 sty 2012, 21:57
 
Administrator
Offline

Dołączył(a): Pt, 3 wrz 2010, 16:08
Posty: 4318
Lokalizacja: Wrocław
Laptop: HP EliteBook + tab
Płeć: Mężczyzna

Windows 7Firefox
Adam napisał(a):
Jeżeli to drugie to 3 godziny 56 minut pokazało ;)

Mi to wystarczy ;)

Adam napisał(a):
Temperatury dodane

Dzięki w imieniu moim i Grzecha.

_________________
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pamiętaj PW to nie helpdesk.


 Zobacz profil
  Post Napisane: Cz, 19 sty 2012, 22:22
 
Zasłużony użytkownik
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 11:07
Posty: 411
Lokalizacja: Warszawa
Laptop: MSI GS60 4K GTX970M
Płeć: Mężczyzna

Windows 7Firefox
Bardzo fajny opis.
dzięki

_________________
aktualny sprzęt główny :) - MSI GS60 Ghost Pro 4K i7-4710HQ 2.5GHz 3G GTX970M 16G RAM RAID 256G SSD 1TB SSD 15.6" IPS 4K WQHD+ (3840x2160) LED


 Zobacz profil
  Post Napisane: Cz, 19 sty 2012, 23:02
 
Zasłużony użytkownik
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 15:26
Posty: 2036
Lokalizacja: Carol Stream
Laptop: Asus G750JW
Płeć: Mężczyzna

Windows 7Firefox
Adam napisał(a):
Temperatury dodane

To ja poproszę jeszcze raz, ale pod obciążeniem jakaś wymagająca gra (np. demo Crysis) lub Furmarkiem/OCCT.
Jeśli możesz to zrób screena z GPU-Z, ale przy profilu na max wydajność (bo screen pokazuje chyba integre Intela, jeśli taka masz w lapku).
BTW, gratuluje zakupu, choć w tej cenie osobiście dokonałbym innego wyboru ;).


 Zobacz profil
  Post Napisane: Pt, 20 sty 2012, 00:12
 
Zasłużony użytkownik
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): Wt, 28 wrz 2010, 17:27
Posty: 1299
Lokalizacja: Poznań
Laptop: ThinkPad R61i
Płeć: Mężczyzna

Windows XPFirefox
Kolejna świetnie zrobiona recenzja, dzięki Adam :ok:


 Zobacz profil
  Post Napisane: Pt, 20 sty 2012, 08:05
 
Zasłużony użytkownik
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 11:07
Posty: 411
Lokalizacja: Warszawa
Laptop: MSI GS60 4K GTX970M
Płeć: Mężczyzna

Windows 7Firefox
A gdzie w HP jest możliwość nagrania na płyty systemu/recovery? Kupiłem probooka do firmy, ale żadnego takiego oprogramowania nie znalazłem. Jest u Ciebie jakieś?

_________________
aktualny sprzęt główny :) - MSI GS60 Ghost Pro 4K i7-4710HQ 2.5GHz 3G GTX970M 16G RAM RAID 256G SSD 1TB SSD 15.6" IPS 4K WQHD+ (3840x2160) LED


 Zobacz profil
  Post Napisane: Pt, 20 sty 2012, 08:26
 
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): Pt, 3 wrz 2010, 13:29
Posty: 1424
Lokalizacja: Kelakefu

Windows VistaChrome
Programy/recovery manager/recovery disc creation u mnie przynajmniej.

_________________
"The law and justice are two entirely different matters."
Moi ulubieni filozofowie to Tales z Miletu i Sedes z Bakelitu ;]


 Zobacz profil
  Post Napisane: Pt, 20 sty 2012, 16:10
 
Zasłużony użytkownik
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 15:52
Posty: 524
Lokalizacja: Gliwice
Laptop: MacBook Pro (Retina)
Płeć: Mężczyzna

Windows 7Internet Explorer 9
Daniel-Martola napisał(a):
A gdzie w HP jest możliwość nagrania na płyty systemu/recovery?

W moim dokładnie to Programy > HP > HP Recovery Manager > HP Recovery Media Creation

Z innych obserwacji miałem rano problem z działaniem karty bezprzewodowej na zasilaniu bateryjnym a polegał na rozłączaniu połączenia albo bardzo wolnym działaniem internetu, problemem było ustawione „Średni poziom oszczędzania energii” po zmianie na „maksymalna wydajność” problem zniknął. Jak widać w przypadku tej karty konieczna jest zmiana bo przy innych takie coś nie występowało.


Załączniki:
recov.jpg
recov.jpg [ 23.02 KiB | Przeglądane 29173 razy ]

_________________
Laptop: MacBook Pro (Retina)
Tablet: iPad 3 + 3G | iPad Air 2 + 4G
 Zobacz profil
  Post Napisane: Pt, 20 sty 2012, 16:16
 
Administrator
Offline

Dołączył(a): Pt, 3 wrz 2010, 13:25
Posty: 11368
Lokalizacja: Poznań
Laptop: Thinkpad T61p, 1215b
Płeć: Mężczyzna

Windows 7Firefox
Adam napisał(a):
problemem było ustawione „Średni poziom oszczędzania energii” po zmianie na „maksymalna wydajność” problem zniknął.
A ustawienie na sztywno oszczędności energii dla karty w menedżeże urządzeń nie pomagało?

_________________
"Kiedy ginie Inkwizytor, Czarne Płaszcze ruszają do tańca."
Jacek Piekara.


 Zobacz profil
  Post Napisane: Pt, 20 sty 2012, 16:35
 
Zasłużony użytkownik
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 15:52
Posty: 524
Lokalizacja: Gliwice
Laptop: MacBook Pro (Retina)
Płeć: Mężczyzna

Windows 7Internet Explorer 9
W menedżeże urządzeń nie sprawdzałem.

_________________
Laptop: MacBook Pro (Retina)
Tablet: iPad 3 + 3G | iPad Air 2 + 4G


 Zobacz profil
  Post Napisane: Pt, 20 sty 2012, 17:00
 
Moderator
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 18:00
Posty: 2826
Laptop: extensa 5620
Płeć: Mężczyzna

Windows VistaChrome
Tam własnie znajduje się magiczny ptaszek, którego odptaszkowanie powoduje, że karta pracuje bez usypiania się itp.
Osobiście stosuję profil zrównoważony, ale karta wifi zawsze pracuje na ustawionej maks wydajności.

_________________
acer Extensa - moje modyfikacje
Wzmożona kontrola dźwignią społecznego zaufania ;-]


 Zobacz profil
  Post Napisane: Pt, 20 sty 2012, 23:17
 
Zasłużony użytkownik
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 11:07
Posty: 411
Lokalizacja: Warszawa
Laptop: MSI GS60 4K GTX970M
Płeć: Mężczyzna

Windows 7Firefox
Adam napisał(a):
W moim dokładnie to Programy > HP > HP Recovery Manager > HP Recovery Media Creation

W Probooku tego brak.

_________________
aktualny sprzęt główny :) - MSI GS60 Ghost Pro 4K i7-4710HQ 2.5GHz 3G GTX970M 16G RAM RAID 256G SSD 1TB SSD 15.6" IPS 4K WQHD+ (3840x2160) LED


 Zobacz profil
  Post Napisane: Pt, 20 sty 2012, 23:48
 
Zasłużony użytkownik
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 15:52
Posty: 524
Lokalizacja: Gliwice
Laptop: MacBook Pro (Retina)
Płeć: Mężczyzna

Windows 7Internet Explorer 9
darecki napisał(a):
pod obciążeniem jakaś wymagająca gra (np. demo Crysis)

W tej chwili jedynie miałem już pobraną kiedyś Mafie II, jeżeli mam sprawdzić inną np tą Crysis to mogę to zrobić ale dopiero jak ja ściągnę.

Temperatura po 2 grach po 10 minut (ze względu na demo więcej za jednym razem nie dało rady)
Obrazek Obrazek

--- Dodano: 20 sty 2012, o 22:54 ---

Daniel-Martola napisał(a):
W Probooku tego brak.

Na innym forum znalazłem to na temat Probooka ale nie wiem czy to dotyczy każdego
Cytuj:
Wynik rozmowy ze wsparciem technicznym HP:
W tym modelu nie ma opcji nagrania płyt recovery.
Płyty recovery należy zamówić w serwisie HP, są one wysyłane darmowo, nawet jeśli gwarancja dobiegła końca, ale tylko 1 raz.

_________________
Laptop: MacBook Pro (Retina)
Tablet: iPad 3 + 3G | iPad Air 2 + 4G


 Zobacz profil
  Post Napisane: So, 21 sty 2012, 00:12
 
Zasłużony użytkownik
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 15:26
Posty: 2036
Lokalizacja: Carol Stream
Laptop: Asus G750JW
Płeć: Mężczyzna

Windows 7Firefox
Adam napisał(a):
W tej chwili jedynie miałem już pobraną kiedyś Mafie II temperatura i FPS w załączniku, jeżeli mam sprawdzić inną np tą Crysis to mogę to zrobić ale dopiero jak ja ściągnę.

Po Mafii widzę ze temp. są wysokie, ale jeśli mógłbyś jeszcze zrobić test programem OCCT (zajmuje 5.6MB i wersja Zip nie wymaga instalacji), najlepiej test Power Supply, tak na 20 minut, tylko uprzedzam, ze ten test "Power Supply" maksymalnie obciąża laptopa wiec jeśli się obawiasz, to test CPU lub GPU tez wystarczy (i będę nadal wdzięczny ;) ).
Link do programu (kliknij na ZIP File):
http://www.ocbase.com/perestroika_en/index.php?Download
@
Daniel-Martola
A nie da się dysku nagrać za pomocą wbudowanego w Windows narzędzia (przyznam się ze sam nie próbowałem).
U mnie w Start>>Programy>> Maintenance>>Backup and Restore>>jest tam opcja Create a system repair disc


 Zobacz profil
  Post Napisane: So, 21 sty 2012, 01:03
 
Zasłużony użytkownik
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 15:52
Posty: 524
Lokalizacja: Gliwice
Laptop: MacBook Pro (Retina)
Płeć: Mężczyzna

Windows 7Internet Explorer 9
Zrobiłem ten test ale udało się tylko na 5 minut bo jak ustawiam na dłużej to po 6 minutach się zawiesza i wyłącza, nie wiem czy o to chodziło ale w załączniku jest wszystko co z niego wyszło.


Załączniki:
occt.zip [662.01 KiB]
Pobrane 406 razy

_________________
Laptop: MacBook Pro (Retina)
Tablet: iPad 3 + 3G | iPad Air 2 + 4G
 Zobacz profil
  Post Napisane: So, 21 sty 2012, 01:16
 
Zasłużony użytkownik
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 15:26
Posty: 2036
Lokalizacja: Carol Stream
Laptop: Asus G750JW
Płeć: Mężczyzna

Windows 7Firefox
Moze włącza się jakieś zabezpieczenie przed przegraniem podzespołów laptopa (np. throttilng i test zostaje zatrzymany), lub zasilacz nie wyrabia z dostarczeniem energii (bo ten test obciążą wszystkie rdzenie procesora i grafikę w 100%, plus wykorzystuje dużo RAM). A spróbuj sam test GPU lub CPU (na 10-minut).


 Zobacz profil
  Post Napisane: So, 21 sty 2012, 01:34
 
Zasłużony użytkownik
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 15:52
Posty: 524
Lokalizacja: Gliwice
Laptop: MacBook Pro (Retina)
Płeć: Mężczyzna

Windows 7Internet Explorer 9
Z zasilaczem raczej nie problemu bo ma 120W, z tego co zauważyłem to Norton 360 wyłącza z powodu "długotrwałego przeciążenia procesora". Ale udało się zrobić test GPU.


Załączniki:
OCCT-GPU.rar [441.33 KiB]
Pobrane 394 razy

_________________
Laptop: MacBook Pro (Retina)
Tablet: iPad 3 + 3G | iPad Air 2 + 4G
 Zobacz profil
  Post Napisane: So, 21 sty 2012, 02:05
 
Zasłużony użytkownik
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 15:26
Posty: 2036
Lokalizacja: Carol Stream
Laptop: Asus G750JW
Płeć: Mężczyzna

Windows 7Firefox
Cos nie jest tak u Ciebie, bo na żadnym screenie/wykresie które podesłałeś nie ma temp GPU, do tego program wyświetla informacje ze została przekroczona max. wartość (prawdopodobnie temp.) na CPU.
Zrobiłem test Power Supply u siebie (wcześniej robiłem na starszej wersji programu) i nie miałem żadnych problemów.
Tu screen przy 14min:
Obrazek
a tu wykres GPU:
Obrazek
Masz zainstalowane aktualne sterowniki do GPU, zaktualizowany DirectX i Najnowszy Bios do lapka?


 Zobacz profil
  Post Napisane: So, 21 sty 2012, 07:42
 
Zasłużony użytkownik
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): N, 5 wrz 2010, 11:07
Posty: 411
Lokalizacja: Warszawa
Laptop: MSI GS60 4K GTX970M
Płeć: Mężczyzna

Windows 7Firefox
darecki napisał(a):
A nie da się dysku nagrać za pomocą wbudowanego w Windows narzędzia (przyznam się ze sam nie próbowałem).

Można zrobić obraz dysku, ale nie o to mi chodzi.
Adam napisał(a):
Na innym forum znalazłem to na temat Probooka ale nie wiem czy to dotyczy każdego

O, a to ciekawa informacja. To by załatwiało sprawę właśnie. Dzięki.

_________________
aktualny sprzęt główny :) - MSI GS60 Ghost Pro 4K i7-4710HQ 2.5GHz 3G GTX970M 16G RAM RAID 256G SSD 1TB SSD 15.6" IPS 4K WQHD+ (3840x2160) LED


 Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

Niezależne forum miłośników komputerów przenośnych (laptopy, notebooki, tablety, netbooki)

Najczęściej zadawane pytania: FAQ
Programy:
Darmowe wersje programów | Najważniejsze wątki o oprogramowaniu | Antywirus, jakiego używacie i jakiego polecacie?
Sterowniki: Sterowniki mobilne ATI do Laptopów | Jak znaleźć sterowniki pod system Windows?
Kupno laptopa / netbooka / tabletu: Lista polecanych laptopów uwzględniająca przedziały cenowe | Okazje sklepowe
Gry: Laptopy - notebooki i gry
Recenzje i testy: Recenzje notebooków itd napisane przez naszych użytkowników
Porady / instrukcje / manuale: Instrukcje serwisowe | Konserwacja układu chłodzenia laptopa | Jak zdiagnozować usterkę w notebooku? | Uruchamianie i diagnozowanie komputera za pomocą Linux LiveCD
Pozostałe: Regulamin forum | Nasze Forum - kim jesteśmy? | Zaprzyjaźnione forum www.bez-kabli.pl | Lista najbardziej opłacalnych laptopów


Uwaga: Serwis Internetowy uzywa plikow cookies.
Jezeli nie wyrazaja Panstwo zgody, by pliki cookies byly zapisywane na dysku twardym komputera nalezy zmienic ustawienia przegladarki internetowej.
Dalsze korzystanie z serwisu oznacza, ze wyrazaja Panstwo zgode na uzywanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przegladarki internetowej.